Árpád
-2 °C
4 °C

Az egészségügy reformjára koncentrál a kormány

2004.07.02. 19:53
A kormány "jó hangulatú", csaknem kilenc órás informális ülésén a miniszterek megállapodtak abban, hogy a következő két évben az egészségügyi reform véghezvitele lesz a legfontosabb kormányzati teendő. A miniszterek disznóhúsból és karfiolból álló menüt kaptak ebédre.
Korlátozott optimizmus és jó hangulat jellemezte a kormány pénteki, csaknem kilenc órás informális ülését - tudta meg az Index az egyik résztvevőtől.

Reformok és prioritások

Az ülés Medgyessy Péter mintegy negyven perces bevezetőjével kezdődött, majd mindenki kifejthette a véleményét az eddigi és a jövőre vonatkozó kormányzati munkával kapcsolatban. Az Index információja szerint a hozzászólások többsége nem a múlt elemzéséről, hanem a kormányciklus hátralévő időszakának legfontosabb kérdéseiről szólt.

A kormány tagjai elhatározták, hogy a következő két évben a több helyett csupán egy kiemelt reformra, az egészségügy korszerűsítésére koncentrálnak majd, a többi fontos ügy, mint például a területfejlesztés, a felsőoktatás átalakítása és a kistérségek támogatása pedig prioritásként szerepel majd a kormány munkájában.

Az Index úgy tudja, hogy a maratoni hosszúságú tanácskozást disznóhúsból és karfiolból álló "szerény" ebéd szakította félbe.

A kormányülésen szó esett a 2005. évi költségvetés összeállításáról is. A kormánytagok a legfőbb célnak a munkahelyteremtést, a fejlesztések feltételeinek biztosítását, az adóterhek mérséklését, az uniós források felhasználását, valamint a kisebb, hatékonyabb állam megteremtését nevezték meg. A kormány a gazdaságban zajló folyamatokról, Magyarország nemzetközi megítéléséről, a külgazdasági kapcsolatok alakulásáról, valamint a nyári időszak kormányzati teendőiről is tárgyalt - tudatta Gál J. Zoltán az MTI-vel.

Az egész napos tanácskozáson a kormánytagok mellett részt vett Lendvai Ildikó, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője.

Fidesz: Jót ebédeltek

A Fidesz szerint a kormánynak az emberek mindennapjait érintő problémákkal kellene foglalkozniuk, ahelyett, hogy a bankárszemléletet folytatná - reagált a Fidesz-frakció szóvivője a kormány informális ülésén elhangzottakra. "Ma sem történt semmi" - jelentette ki Halász János a kormányszóvivői tájékoztatásra reagálva. Hozzátette: "a kormány 400 ezer új munkahelyet ígért, ehelyett 100 ezer szűnt meg az országban. A kormány 800 kilométer autópályát ígért, de még egyet sem adtak át, amit ők építettek volna".

A politikus úgy vélte, ha már az Országgyűlés nem tárgyalta a Fidesz nemzeti petícióját, és az ahhoz kapcsolódó törvény-módosító javaslatokat, akkor a kormánynak kellene foglalkoznia azzal. "Ehelyett biztosan ma is jót ebédeltek Lendvai Ildikóval és Kuncze Gáborral együtt" - jelentette ki Halász János, utalva arra, hogy az informális kormányülésen részt vett a két koalíciós párt frakcióvezetője is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?