Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Az egészségügy reformjára koncentrál a kormány

2004.07.02. 19:53
A kormány "jó hangulatú", csaknem kilenc órás informális ülésén a miniszterek megállapodtak abban, hogy a következő két évben az egészségügyi reform véghezvitele lesz a legfontosabb kormányzati teendő. A miniszterek disznóhúsból és karfiolból álló menüt kaptak ebédre.
Korlátozott optimizmus és jó hangulat jellemezte a kormány pénteki, csaknem kilenc órás informális ülését - tudta meg az Index az egyik résztvevőtől.

Reformok és prioritások

Az ülés Medgyessy Péter mintegy negyven perces bevezetőjével kezdődött, majd mindenki kifejthette a véleményét az eddigi és a jövőre vonatkozó kormányzati munkával kapcsolatban. Az Index információja szerint a hozzászólások többsége nem a múlt elemzéséről, hanem a kormányciklus hátralévő időszakának legfontosabb kérdéseiről szólt.

A kormány tagjai elhatározták, hogy a következő két évben a több helyett csupán egy kiemelt reformra, az egészségügy korszerűsítésére koncentrálnak majd, a többi fontos ügy, mint például a területfejlesztés, a felsőoktatás átalakítása és a kistérségek támogatása pedig prioritásként szerepel majd a kormány munkájában.

Az Index úgy tudja, hogy a maratoni hosszúságú tanácskozást disznóhúsból és karfiolból álló "szerény" ebéd szakította félbe.

A kormányülésen szó esett a 2005. évi költségvetés összeállításáról is. A kormánytagok a legfőbb célnak a munkahelyteremtést, a fejlesztések feltételeinek biztosítását, az adóterhek mérséklését, az uniós források felhasználását, valamint a kisebb, hatékonyabb állam megteremtését nevezték meg. A kormány a gazdaságban zajló folyamatokról, Magyarország nemzetközi megítéléséről, a külgazdasági kapcsolatok alakulásáról, valamint a nyári időszak kormányzati teendőiről is tárgyalt - tudatta Gál J. Zoltán az MTI-vel.

Az egész napos tanácskozáson a kormánytagok mellett részt vett Lendvai Ildikó, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője.

Fidesz: Jót ebédeltek

A Fidesz szerint a kormánynak az emberek mindennapjait érintő problémákkal kellene foglalkozniuk, ahelyett, hogy a bankárszemléletet folytatná - reagált a Fidesz-frakció szóvivője a kormány informális ülésén elhangzottakra. "Ma sem történt semmi" - jelentette ki Halász János a kormányszóvivői tájékoztatásra reagálva. Hozzátette: "a kormány 400 ezer új munkahelyet ígért, ehelyett 100 ezer szűnt meg az országban. A kormány 800 kilométer autópályát ígért, de még egyet sem adtak át, amit ők építettek volna".

A politikus úgy vélte, ha már az Országgyűlés nem tárgyalta a Fidesz nemzeti petícióját, és az ahhoz kapcsolódó törvény-módosító javaslatokat, akkor a kormánynak kellene foglalkoznia azzal. "Ehelyett biztosan ma is jót ebédeltek Lendvai Ildikóval és Kuncze Gáborral együtt" - jelentette ki Halász János, utalva arra, hogy az informális kormányülésen részt vett a két koalíciós párt frakcióvezetője is.