Adalbert
13 °C
21 °C

Influenza ez vagy megfázás?

2008.01.12. 14:00
Járvány továbbra sincs, csak sokan köhögnek, náthásak, lázasak. Miről lehet tudni, hogy influenzások vagyunk, és a mi a teendő? Érdemes-e elmenni orvoshoz, vagy ki lehet feküdni otthon? Kérdések, válaszok.

Mik az influenza tünetei?

Az influenza tünetei nem mindig ugyanazok, különböző járványokban az egyik tünet hangsúlyosabb, a másik kevésbé. A legjellemzőbb tünetek a felső légúti hurut, a magas láz, izomfájdalmak, fejfájás, torokfájás, levertség, gyengeség, hasmenés, hasi panaszok, hányás.

Hogy lehet az influenzát megkülönböztetni más betegségektől?

Szezon idején nehéz. Gyakran összekeverik a meghűlésnek nevezett közönséges náthával, amit szintén egy vírus (rhinovírus) okoz, és más vírusos megbetegedéssel.

Hogyan kezeljük? Kezeljük-e egyáltalán?

Sok folyadékot kell inni és csillapítani a lázat - ez általában elegendő. Ne szedjünk saját szakállunkra antibiotikumokat. A felső légúti lázas betegségek 90 százalékát vírusok okozzák, amelyekre az antibiotikumok semmilyen hatással nincsenek.

Miért kell sokat inni?

A láz csillapításakor a szervezet sok folyadékot veszít, így azt pótolni kell. A sok folyadék megakadályozza a szervezet kiszáradását, az étvágytalan időszakokban pedig a citromos, cukros tea, az ásványvíz vagy a leves fontos tápanyagokat juttat a szervezetbe.

Mit lehet tenni a nátha ellen?

Vicces, amikor az embernek orrhangja van, de érdemes az orrdugulást megszüntetni. Ha be van dugulva az orrunk, akkor szájon át lélegzünk, és a kórokozókat oda tereljük. A meggyengült orrnyálkahártyán is könnyebben telepszenek meg különböző baktériumok. A bedugult orr néha veszélyes szövődményeket (fülkürt-hurut, homlok-, arcüreggyulladás) okozhat, ezért érdemes küzdeni ellene. Jót tesz, ha párás levegőben vagyunk, vagy inhalálunk forró kamillateával. Használjunk orrcseppet, de csak módjával, mert túlzott használata tönkre teheti az orrnyálkahártyát.

Miért kell otthon maradni?

Az influenzából való kigyógyuláshoz fontos a nyugalom és a pihenés, valószínűleg a munkahelyünkön sem veszik szívesen, ha fertőzzük a kollégákat.

Kell-e orvoshoz fordulni az influenzával?

Vannak olyan jelek, amelyek esetén mindenképpen fel kell keresni az orvost. Ilyen például az, ha a lázat sem gyógyszerrel, sem hűtőfürdővel nem lehet csillapítani, több napig lázas a beteg, véres a köpete, légszomja van, homlok- vagy arcüregi fájdalmakat érez.

Kikre veszélyes az influenza?

Az influenza leginkább a csecsemőket és kisgyermekeket veszélyeztetheti, ők ugyanis általában először találkoznak a vírussal, és szervezetükben még nincs ellenanyag. Az idősek vagy betegek megfertőződése is veszélyekkel járhat, az ő szervezetük védekezőképessége szintén gyengébb.

Milyen szövődmények lehetnek?

A magas láz megterhelheti a szívet, a tüdőt, felboríthatja az anyagcserét, ronthatja a vese-, máj- és vérképzőszervi betegségben szenvedők állapotát is. Gyakrabban lépnek fel szövődmények - hörghurut, tüdőgyulladás - az immungyengeségben (daganatos betegek) szenvedőknél, az időseknél és a dohányosoknál.

Hogy lehet megelőzni az influenzát?

A szervezet ellenálló képessége növelhető a vitamindús táplálkozással, sok pihenéssel és rendszeres mozgással. A megelőzés legegyszerűbb módja, ha járvány idején elkerüljük a forgalmas helyeket, a tömeget, a zsúfolt metrót vagy buszt. A másik módszer a védőoltás. Az oltóanyagban a vírus részecskéi vannak, amelyek „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre. A védőoltás a szülésre váróknak, a 6 hónapos kor feletti csecsemőknek, a 60 év felettieknek, a tartós betegségben szenvedőknek és a kórházakban dolgozóknak javasolt.