Albin
0 °C
10 °C

Orbán nem lesz aktívabb a parlamentben

2003.05.20. 07:12
Jelentős belpolitikai eseménynek nevezte Orbán Viktor volt kormányfő a 2004-es európai parlamenti választásokat az InfoRádió Aréna című műsorának adott interjújában. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke nem tervezi, hogy a jövőben a korábbinál aktívabb szerepet játszik a parlamentben.
Orbán Viktor szerint a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség megalakítása európai összehasonlításban is újszerűnek számít. A Fidesz szombati kongresszusán megválasztott pártelnök hétfő este, az InfoRádió Aréna című műsorában a szervezetről szólva hozzátette, kíváncsian várja, hogy mit hoz a jövő, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy sokkal hamarabb mutatkoznak majd a megerősödés jelei, mint azt bárki gondolná.

Elmondta, hogy a Szövetség szerdán már elnökségi ülést tart, ahol jelen lesznek azok is, akiket a tagozatok szervezésével bíztak meg. A politikus arra számít, hogy a nyolc tagozat "pillanatok alatt" megalakul és a szervezet újjáalakítási szakaszán az év végére már átesnek. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor a jövőre esedékes európai parlamenti választásokat komoly belpolitikai eseménynek, belpolitikai választásnak is minősítette.

A politikai stílusváltásra vonatkozó kérdés kapcsán két részre osztotta a mai közélet szereplőit. Mint mondta, az egyik kategóriába azok tartoznak, akiktől neki "feláll a hátán a szőr", és akiket "műanyagembereknek" nevezett. "Ezek a közéleti szereplők azt nézik, hogy hol, mikor, miről érdemes beszélni, mi a trendi, mit fogad jól a média - vélekedett. Hozzátette: vannak ugyanakkor a Szövetséghez tartozó közéleti szereplők, akiknek arcuk van és vérmérsékletüktől függően kimondják, amit a világról gondolnak.

Újságírói felvetésre válaszolva közölte: attól, hogy a Szövetség elnöke lett, még nem tervezi azt, hogy többet nyilvánul meg a parlamentben. Mint mondta, a megnyilvánulására akkor van szükség, ha úgy érzi, hogy egy-egy ügyet más nem tud úgy képviselni, mint ő. Orbán Viktor nem tervez változásokat a parlamenti frakció élén; ehhez hozzáfűzve ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos közéleti kérdésekben a jövőben meghatározó lesz a Szövetség álláspontja.