Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Papír helyett interneten kommunikáljanak a képviselők!

2001.02.06. 10:14
A január elején megalakult informatikai bizottság csütörtökön vitával tűzdelt ülésszaknak néz elé. Az Országgyűlés legfiatalabb tagja, a 23 éves Zuschlag János MSZP-képviselő indítványban az e-mail és internet kínálta lehetőségeket ajánlja a papírdokumentumok böngészése helyett. Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő támogatja az indítványt, és napirend módosítást nyújtott be a bizottságnak, mert szerinte a bizottságnak - jó példát mutatva - belső és külső kommunikációjára az e-mailt és internetet kellene használni. Szalai Annamária az informatikai bizottság fideszes tagja úgy véli, a papíralapú információszolgáltatás továbbra is szükséges.
Az e-mail és internet alternatíváját ajánlja fel a képviselőknek a február 2-án benyújtott önálló indítványában Zuschlag János, MSZP-s képviselő (az indítvány címe: A Magyar Országgyűlés hatékonyabb és költségkímélőbb információkezeléséről). Mivel a dokumentumok nagy része úgyis számítógépen készül - véli a képviselő -, kár lenne a papírt nyomtatásra pocsékolni, az e-mail és internet segítségével valamivel olcsóbban és környezetkímélő módon meg lehetne oldani a dokumentumok terjesztését.

Az elképzelés szerint a számítástechnikai eszközök használata nem lenne kötelező jellegű, csupán egy alternatíva a jelenlegi rendszerre. A számítástechnikai tudással nem rendelkező képviselők számára pedig tanfolyamokat indítanának.

Méternyi magas dokumentumok a portán

Zuschlag János
A képviselő számításai szerint évi 70-80 millió forintba kerül a sok dokumentum fénymásolása, illetve a futárszolgálat használata. 200 millió forintból 386 képviselőnek lehetne laptopot vásárolni, a költségek két-három év alatt megtérülnének.

Évente közel 25 millió másolat készül a parlamentben, ennek közel kétharmada a képviselőknek eljuttatott törvényjavaslatok - erősítette meg Bakos Emil, a parlament gazdasági főigazgatója a képviselő információit. A parlament évente közel 65 millió forintot költ fénymásolásra, a futárszolgálatot a Belügyminisztérium biztosítja.

Méternyi magas papírdokumentumot hozott a kollégium portájára a futárszolgálat, a portás pedig nem tudta azt átvenni - panaszkodik a még egyetemi tanulmányait folytató képviselő. Képtelenség a papírra nyomtatott dokumentumokat átnézni, így a parlamenti vitára nehezen lehet felkészülni - fejezi be Zuschlag.

Az informatikai bizottság mutasson jó példát!

A fiatal képviselő indítványát Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő, az informatikai bizottság tagja is támogatja, mondván, fölöslegesen mozgatnak tonnányi papírhegyeket. E-mailben eljuttatott nyilatkozatában első lépésként szorgalmazza, hogy az informatikai bizottság mutasson jó példát, és tagjai ne csak egymás között kommunikáljanak e-mailen keresztül, hanem a nyilvánossággal való kapcsolattartást is az internet segítségével oldják meg.

Helikopterrel a parlamentbe

Molnár Gyula, az informatikai bizottság alelnöke, MSZP-s képviselő szerint Zuschlag javaslata fontos, ám szerinte kicsi az esélye, hogy elfogadják. A bizottság tagjai tárgyaltak az elektronikus közigazgatásról és annak hátteréről, ám ennek megvalósulása távlati cél. ,,Egy életerős hasonlattal élve: ha holnap elhatároznánk, hogy mindenki helikopterrel járjon a parlamentbe, akkor nem minden képviselő tud helikoptert vezetni, nincs elegendő parkoló a helikopterek számára, és személyzet sincs, aki karbantartaná őket" - mondta Molnár.

Szalai Annamária az informatikai bizottság fideszes tagja szerint vonzó tartalommal kellene a technikától idegenkedőket annak használatára rávenni. Szalai úgy véli, a költségcsökkenés rövid távon nem valószínű, a papíralapú információszolgáltatás szükségessége, párhuzamossága miatt.

Az elektronikus aláírásról szóló törvény elfogadása után lehetne egy mûködõképes, elektronikus kommunikációs rendszert kiépíteni véli Kiss Andor, a MIÉP képviselõje, az informatikai bizottság tagja. Szerinte a költségekre is figyelni kell, mert lehet, hogy a jelenlegi papír- és nyomdaköltség még mindig kevesebbe kerül, mint a 386 képviselõt kétévenként (vagy ciklusonként) ellátni számítógéppel . Bár - teszi hozzá Kiss Andor - a környezet védelme forintosítva nehezen mérhetõ.

Külföldi parlamentek e-mailje

Amerikában nincs egységes szabályozás a képviselői dokumentumok e-mailen történő terjesztéséről. Hivatalonként döntik el, hogy hol milyen kommunikációs formát használnak - tájékoztatta az Indexet Bíró Katalin, az Information USA munkatársa.

Svédországban a parlamenti belső levelezési rendszer egyedüli megkötése, hogy magánlevelezésre nem használható, további szabályozása annak használatáról nem létezik - tájékoztatta e-mailen az Indexet Gunnar Axén, a Mérsékelt Párt képviselője.

Az ausztrál parlament honlapján talált információk szerint külön részleg foglalkozik a parlament tagjainak kommunikációjának megszervezésével (a részleg neve The Department of the Parliamentary Reporting Staff). Minden elhangzott vitáról, beszédről digitális dokumentum készül, amit az interneten kereshető formában fellelhető. A szenátorokat, a képviselőket és választói irodáikat egy Extended Parliamentary Network nevű program köti össze. A parlament üléseit webkamerás élő közvetítésen is figyelemmel lehet kísérni.

Nagy-Britanniában nem minden parlamenti tagnak van e-mailje, így a törvények és a hivatalos papírok hagyományos módon jutnak el a törvényhozás tagjaihoz - tájékoztatta az Indexet e-mailen Benn Hilary alsóházi képviselő.

Kis teszt
A január elején alakult 15 tagú informatikai bizottság képviselői közül háromnak nincs e-mail címe. A 12 kiküldött e-mailből hármat a rendszer egy másik címre küldött tovább. Elsőként Magyar Bálint SZDSZ-es képviselő válaszolt a levélre, egy óra és hét perc múlva. Molnár Gyula, MSZP, telefonon válaszolt, míg Szalai Annamária volt a második e-mailben válaszoló, reakcióideje közel két óra. A többi kilenc bizottsági tag hétfő délután két órától kedd reggel tíz óráig nem válaszolt.


  • Bérelnék
  • Hírek