Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Magyarország lesz a régió informatikai központja?

2001.07.09. 18:00
Stumpf István kancelláriaminiszter szerint a kormányzat egy év alatt körülbelül 80 milliárd forintot költ informatikai fejlesztésekre. A kabinet ősszel fel szeretne állítani egy 3 milliárd forintos kockázati tőkealapot az informatikai ágazat induló kis- és középvállalkozásai támogatására. Ugyancsak 3 milliárd forint értékben kíván a kormány hozzájárulni a köztisztviselők és a pedagógusok kedvezményes számítógép-vásárlásához - hangzott el a kormány hétfői ülésén.
Stumpf István
Magyarországnak komoly esélye van arra, hogy jó válaszokat adjon az információs társadalom kihívásaira - fogalmazott Stumpf István kancelláriaminiszter. A kabinet áttekintette az információs társadalom stratégiájának megvalósításában elért eredményeket. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter összefoglalásként hangsúlyozta: a kormány helyesen döntött, amikor határozott és aktív szerepet vállalt a szféra fejlesztésében. Véleménye szerint történelmi esély van arra, hogy Magyarország a régió informatikai és távközlési központjává váljon.

Jelentős előrelépésnek minősítették az Írisz-Sulinet programban elért eredményeket is. Elhangzott: 2002 februárjáig újabb 500 iskolát kívánnak a rendszerbe bekapcsolni. A kabinet 2001 novemberében az önkormányzati portál és a honlapok támogatására 800 millió forintos pályázatot ír ki. Az információs társadalom kiépítésében részt vevő civil szervezetek közül tízezren jelentkeztek a kormány idén májusban meghirdetett 1,6 milliárd forintos pályázatára. Ezek olyan programok, amelyek ebben az évben jelentős lökést adhatnak az információs társadalom magyarországi meghonosodásának - szögezte le Stumpf István.

A kormányülésen elhangzott, hogy a kabinet 58500 főben határozta meg az államilag finanszírozott felsőoktatási képzésbe a jövő évben felvehető hallgatók létszámát. Navracsics Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője bejelentette, hogy 50500-an járhatnak majd nappali tagozatra, és 8000-en kezdhetik meg tanulmányaikat államilag finanszírozott esti és levelező képzésben. A költségtérítéses helyekről nem szólt az előterjesztés. Kitért arra, hogy a 19 éves korosztály 42 százaléka léphet be a felsőoktatásba, és ez az arány eléri a nyugat-európai átlagot.