Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Stumpf számítógépes projektjének 30 millióját vizsgálja az ORFK

2002.09.04. 18:12
A közpénzügyi államtitkárság feljelentésére a Stumpf István volt kancelláriaminiszter meghirdetette számítógépprojekt szerződéseinek valódiságát vizsgálja a rendőrség. Az Index információi szerint a kancellária által az előző ciklusban alapított In-Forrás XXI. Kht. a választások előtti hónapokban közel 50 millió forintért adott megbízásokat, de a teljesítésnek nincs nyoma a Miniszterelnöki Hivatalban.
Az Index értesülései szerint egy 50 millió forintos szerződéscsoportról is szó van abban a feljelentésben, amelyet a Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság tett az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán.

Tanulmányok napi egymillióért

Az államtitkárság által gyanúsnak talált szerződések az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Stumpf István által meghirdetett számítógépes program részeit érintik. A feljelentés szerint a kancellária által 2001-ben 500 millió forint alaptőkével létrehozott kht. a választások előtt két szerződést is kötött a pedagógusoknak szánt 30 ezer számítógép elosztásáról, miközben ezen a feladaton maga a minisztérium is dolgozott. A két szerződés formailag is megegyezik, és közös az is, hogy a két cég a megbízás időtartama alapján napi egymillió forintért szállíthatta javaslatait. A két szerződés után összesen 20 (10,3 illetve 9,7) millió forintot ki is fizetett az In-Forrás.

Volvo-szerviz

Gyanúsnak találták azt is, hogy miért a MeH cége adott 8,8 millió forintos megbízást egy kft.-nek az egészségügyi szolgáltatások strukturális átalakítására. Egy másik kft. a közigazgatási portált látogató internetesek közötti közvélemény-kutatásra kapott megrendelést majd 10 millióért, míg egy további cég távmunkatanulmányt készített 11 millióért.

A rendőrség a feljelentés alapján egy autójavítási ügyben is nyomozni kezdett. Egy 170 ezer forintos számla szerint ugyanis az In-Forrás ügyvezetője, Kornya László - aki a hírek szerint Stumpf István bizalmi embereként került a kht. élére - saját autóját javíttatta állami pénzen. Úgy tudjuk, hogy a cég által később megvásárolt Volvo mellé az In-Forrás még egy hasonló márkájú luxuskategóriás autót is beszerzett, amit a felügyelőbizottság is észrevételezett.

Vádalku a láthatáron

A kht. ügyeiben Keller László szerdán tartott sajtótájékoztatóján egyébként megjelent a cég egyik képviselője is. Az állami alapítású kht. felügyelőbizottságának elnöke, Nagy Gábor perrel fenyegette meg a közpénzügyi államtitkárt, és közölte, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A kht. közleményt is kiadott, amelyben több sikeres projekt lebonyolításáról számol be.