Árpád
-2 °C
3 °C

Stumpf számítógépes projektjének 30 millióját vizsgálja az ORFK

2002.09.04. 18:12
A közpénzügyi államtitkárság feljelentésére a Stumpf István volt kancelláriaminiszter meghirdetette számítógépprojekt szerződéseinek valódiságát vizsgálja a rendőrség. Az Index információi szerint a kancellária által az előző ciklusban alapított In-Forrás XXI. Kht. a választások előtti hónapokban közel 50 millió forintért adott megbízásokat, de a teljesítésnek nincs nyoma a Miniszterelnöki Hivatalban.
Az Index értesülései szerint egy 50 millió forintos szerződéscsoportról is szó van abban a feljelentésben, amelyet a Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság tett az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán.

Tanulmányok napi egymillióért

Az államtitkárság által gyanúsnak talált szerződések az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Stumpf István által meghirdetett számítógépes program részeit érintik. A feljelentés szerint a kancellária által 2001-ben 500 millió forint alaptőkével létrehozott kht. a választások előtt két szerződést is kötött a pedagógusoknak szánt 30 ezer számítógép elosztásáról, miközben ezen a feladaton maga a minisztérium is dolgozott. A két szerződés formailag is megegyezik, és közös az is, hogy a két cég a megbízás időtartama alapján napi egymillió forintért szállíthatta javaslatait. A két szerződés után összesen 20 (10,3 illetve 9,7) millió forintot ki is fizetett az In-Forrás.

Volvo-szerviz

Gyanúsnak találták azt is, hogy miért a MeH cége adott 8,8 millió forintos megbízást egy kft.-nek az egészségügyi szolgáltatások strukturális átalakítására. Egy másik kft. a közigazgatási portált látogató internetesek közötti közvélemény-kutatásra kapott megrendelést majd 10 millióért, míg egy további cég távmunkatanulmányt készített 11 millióért.

A rendőrség a feljelentés alapján egy autójavítási ügyben is nyomozni kezdett. Egy 170 ezer forintos számla szerint ugyanis az In-Forrás ügyvezetője, Kornya László - aki a hírek szerint Stumpf István bizalmi embereként került a kht. élére - saját autóját javíttatta állami pénzen. Úgy tudjuk, hogy a cég által később megvásárolt Volvo mellé az In-Forrás még egy hasonló márkájú luxuskategóriás autót is beszerzett, amit a felügyelőbizottság is észrevételezett.

Vádalku a láthatáron

A kht. ügyeiben Keller László szerdán tartott sajtótájékoztatóján egyébként megjelent a cég egyik képviselője is. Az állami alapítású kht. felügyelőbizottságának elnöke, Nagy Gábor perrel fenyegette meg a közpénzügyi államtitkárt, és közölte, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A kht. közleményt is kiadott, amelyben több sikeres projekt lebonyolításáról számol be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?