Vahl Tamás lesz az informatikai kormánybiztos?

2000.04.11. 21:50
Gyakorlatilag eldőlt, hogy Vahl Tamást jelöli ki a miniszterelnök informatikai kormánybiztosnak - tudta meg az Index több, egymástól független kormányzati forrásból. A kormánybiztos kinevezése az első lépés lenne valamilyen átfogó stratégia felé. Hatékony működése attól függ, hogy miképpen tudja összefogni a több ágra szakadt kormányzati informatikai egységeket.
Stumpf István megígérte, hogy május 1-től külön kormánybiztosa lesz az informatikának
Stumpf István kancelláriaminiszter az elmúlt hetekben többször is megígérte, hogy rövidesen külön kormánybiztosa lesz az informatikának. A kabinetre egyre nagyobb nyomás nehezedik amiatt, hogy az ország versenyképességét alapvetően befolyásoló informatikai szektor jóval lassabban fejlődik, mint az elvárható volna, és nincs kormányzati stratégia sem az információs társadalom építésére, sem az új gazdaság növekedésének felgyorsítására.

A kormánybiztos kinevezése az első lépés lenne valamilyen átfogó stratégia felé. A kormányzat a Széchenyi-terv után bedobta a köztudatba az úgynevezett ,,Neumann-tervet", amely értesülésünk szerint egyelőre csak nyilatkozatok szintjén létezik. Tény ami tény, eddig semmilyen konkrét információ sem hangzott el róla.

A kormánybiztosnak kiszemelt Vahl Tamás jelenleg a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó SAP Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója. Korábban a Hewlett Packardnál töltött be vezető tisztséget. Vahl Tamás egyelőre nem nyilatkozott érdemben kinevezéséről, az Index kérdésére elmondta: semmilyen hivatalos döntésről nem tud, ennek hiányában pedig egyelőre nem akar nyilatkozni.

Információink szerint Vahl Tamást kinevezését a Stumpf István miniszter mellett működő külső szakértőkből álló tanácsadói testület javasolta. Az informatikai területet - bár egyes részterületek felügyelete továbbra is a KHVM-nél illetve a Hírközlési Főfelügyeltnél (HIF) van (például a hírközlési törvény és a digitális aláírás jogszabályának kidolgozása) - egyre inkább irányítása alá vonja a Miniszterelnöki Hivatal, ezen belül pedig Stumpf informatikai tanácsadó testülete, amelyben helyet kapott Kalmár István, az APEH elnökhelyettese, Czinege László, Felső Gábor, Fröhlich Péter.

Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter múlt csütörtök az MTV Aktuális című műsorában nyilatkozva május elsejére ígérte a kormánybiztos kinevezését. A kormánybiztos feladata lesz egyrészt a kormányzati informatikai fejlesztés irányítása és az ország egészét érintő informatikai fejlesztésének koordinálása, illetve egy miniszterelnöki információs tanácsadó-testület felállítása is.

A kormánybiztos hatékony működése azonban elsősorban attól függ, hogy mekkora hatalmat kap a kezébe. Vagyis, hogyan lesz képes összefogni és egy fedél alá terelni a jelenleg több ,,vezetővel" több ágra szakadt, sokszor egymás ellen dolgozó informatikai lobbikat, kormányzati egységeket.

A legbiztosabb pozíciókkal bíró csoport a Stumpf (és a kabinetjében csoportosuló szakemberek) által is támogatott - és közvetlen irányítása alá tartózó - kormányzati informatikai fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Zöldné Roska Marietta és csapata.

Mojzes Imre: az évszámkezelési kormánybiztosi megbízásának nincs határideje
Mojzes Imre évszámkezelési kormánybiztos és szakmai köre képezi a másik platformot. Ide tartozik a nemrég a nyolcvan oldalas ,,Tézisek az információs társadalomról" című kiadvány szerzője, Talyigás Judit. ,,Mojzesék lógnak a levegőben, nem áll a hátuk mögött politikai támogatás" - állították forrásaink.

Mojzes Imre az Index érdeklődésére elmondta: az évszámkezelési kormánybiztosi megbízásának nincs határideje, ő úgy érzi, hogy munkája nem ért véget a dátumváltás múltán. Hivatala elkészített két, az informatikai jövőképpel kapcsolatos anyagot, ám a kormánybiztos kinevezésének ügyébe nem vonták be.

Zöldné egysége azonban valószínűleg nem tartozik majd a leendő kormánybiztos irányítása alá, megtartja ,,függetlenségét" és továbbra is a kormányzati informatikai fejlesztésen dolgozik - informáltak az Indexet. A kormánybiztos csapata viszont az eGoverment-program (általános informatikai fejlesztés) előkészítésén munkálkodik majd.  • Hírek
  • Megtakarítás