Béla
13 °C
27 °C

Szeptemberben folytatódik az MSZP ingatlanvitája

2001.07.04. 18:30
Elkezdődött az MSZP kontra Kincstári Vagyoni Igazgatóság per szerdán a Fővárosi Bíróságon. Az eljárás tétje a szocialisták ingatlanjainak sorsa, az MSZP ugyanis nem elégszik meg a kincstár által felajánlott 450 négyzetméternyi irodahelyiség használatával. A KVI egyébként egy másik perben keresi igazát: elmaradt bérleti díj és kártérítés címén 52,6 millió forint kifizetésére akarja kötelezni az ellenzéki pártot. A két eljárást várhatóan összevonják.
Egyelőre nem született döntés abban a jogvitában, amelyben az MSZP perli ingatlanhasználati ügyben a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot (KVI). A szerdai tárgyaláson a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma arra kérte a szocialistákat, hogy egészítsék ki és pontosítsák keresetlevelüket.

Azt a pert, amelyet a párt kezdeményezett a KVI ellen, november 7-én, a vagyonigazgatóság által indított pert pedig szeptemberben tárgyalják - árulta el az Indexnek Molnár Zoltán, a kincstár vezérigazgatója. Mindkét fél kérvényezte, hogy a párhuzamos eljárásokat vonják össze.

Kevesebb ingatlan járna a szocialistáknak

Az ügy előzménye, hogy egy, a rendszerváltás után született törvény úgy rendelkezett: minden párt ingyenen használhatta továbbra is korábbi ingatlanjait. Ezzel az MSZP járt a legjobban, hiszen az MSZMP utódpártjaként a megörökölt 365 ingatlanával messze lekörözte a többi politikai tömörülést.

A Fidesz azonban tavaly elhatározta, hogy jogszabályban rögzíti, mekkora, illetve hány irodával rendelkezhetnek a parlamenti pártok. Répássy Róbert javaslatát, miszerint egy párt legfeljebb ötezer négyzetméternyi területű vagy 30 darab ingatlant használhat ingyen, az Országgyűlés fele megszavazta.

Az MSZP késett és feledékeny is volt

A szocialisták azonban úgy vélték, hogy ezt a törvényt a parlament két harmadának kellett volna jóváhagynia. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak, ám döntés azóta sem született.

Az MSZP egy napot késett 14 használatában lévő ingatlanának bejelentésével, ráadásul 3 iroda átadásáról elfeledkeztek a szocialisták. Ezért a KVI a bírósághoz fordult, és kártérítésként 52,6 millió forint kér. A kincstár szerint az szocialistáknak 4550 négyzetméternyi irodát kellene visszaadnia, tehát összesen 450 négyzetmétert tarthatna meg ingyenes használatban a volt állami ingatlanok közül.

Oda-vissza pereskedés

A szocialisták visszaperelték a vagyonigazgatóságot, szerintük ugyanis jogtalan, hogy csak 450 négyzetméternyi területet kapnának. Ezenkívül azt kérték a bíróságtól, hogy szerződés nélkül, jogszerűen használhassák az irodákat. A KVI a kereset elutasítását kéri.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft