Huba
17 °C
33 °C

Az elődök bírálata az ingujjas kormányülésen

2002.05.31. 17:56
Jórészt az előző kormány bírálatára helyezték a hangsúlyt az új kabinet "ingujjas" kormányavató fesztiválján. Medgyessy, Kovács és Kuncze is köszönetet mondott azért, hogy sikerült leváltani a Fidesz-kormányt. Az új kormányfő a Városliegtben tartott rendezvényen megígérte, a társadalmi párbeszédre építve kormányoz majd.
Öröm látni, hogy együtt örülünk, hogy felfogtuk végre: nyertünk - e szavakkal köszöntette Medgyessy Péter miniszterelnök azt a többezer embert, akik pénteken délután összegyűltek a Városligetben. A kormányavató fesztiválon megjelenteknek a hétfő óta hivatalban lévő kormányfő megköszönte a támogatást, mert mint fogalmazott a kormány erejét nem a hatalma adja, hanem azok az emberek, akik mögötte állnak. A politikus ígéretet tett arra, hogy a kabinet a társadalmi párbeszédre építve kormányoz majd.

Kuncze: kevesen, vagyunk, de épp elegen

A kormányfő előtt köszöntötte az egybegyűlteket Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is. - Lehet, hogy kevesen vagyunk, de pont elegen - mondta a politikus, aki szintén megköszönte az emberek segítségét, amit nyújtottak ahhoz, hogy a koalíciós pártok letudták váltani a rendszerváltás óta "legarcátlanabb, leggátlástalanabb, legkorruptabb kormányt". Kuncze szerint a Fidesz vezette koalíció "utánunk a vízőzön" kormánya volt. Mint azt a szabad demokrata pártelnök hangsúlyozta, elődjük kiürítette a kasszát és gátlástalanul elszórta a közpénzeket.

Ugyanezt vetette az előző kormány szemére Kovács László szocialista pártelnök, külügyminiszter is. A politikus cinizmusnak, szemtelenségnek és arcátlanságnak nevezte azt, hogy Orbánék több százmilliárd forintot költöttek el az utolsó napokban, majd azt kérdezik Medgyessy Péter kormányától, hogy miből valósítják meg programjukat.

A külügyminiszter beszámolt a kormányfővel közös római útjáról, ahol mint fogalmazott sikerült kiköszörülni a magyar-orosz, és a magyar-amerikai kapcsolatokban az Orbán-kormány által ejtett csorbát és sikerült lépéseket tenni annak érdekében, hogy a visegrádi országokkal normalizálódjon a viszony. Végül hangsúlyozta, ha egy jó tündér három kívánságát teljesítené ők akkor is csak egyet kívánna, azt, hogy 2006-ban is kiállhasson a Városligetbe Medgyessy Péterrel azok elé, akik itt vannak és azt mondhassák, hogy teljesítették azokat az ígéreteket, amiket tettek.