Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Csúsztatások és tévedések az ügynöklistán

2005.03.03. 11:49
Az SZDSZ-nél Cserhalmi György valamint Gulyás József, a Fidesznél két Németh Zsolt szerepel azon az ügynöklistán, amelyet állítólag Németh Miklós adott át a rendszerváltáskor Antall Józsefnek. Csakhogy a listán szereplő Cserhalmi nem azonos a színész Cserhalmival, és a Gulyások egyike sem egyezik az SZDSZ-es Gulyás Józseffel. A fideszes Németh Zsolt adatai is eltérnek a listán szereplő Németh Zsoltokéval. Sőt, a pártok nem is tudnak más Gulyásról, Németh Zsoltról. A szakértő szerint szándékos csúsztatásról lehet szó.

Az Index által megkérdezett levéltári szakértő szerint kizárt dolog, hogy a III/III-nak három vatikáni nagykövetet is sikerült volna beszerveznie. A vatikáni nagykövetek, Luigi Poggi a nyolcvanas évek elején, Francesco Colasuonno, a rendszerváltás idején, Bukovsky John, a rendszerváltás után volt a vatikáni állam követe, és olyan magas egyházi emberek voltak, hogy elképzelhetetlen az állítólagos beszervezésük, közölte a szakértő. Az interneten a múlt vasárnap közzétett, 219 nevet tartalmazó listáról egyre többen állítják, hogy manipulatív módon él vissza a rajta szereplők nevével.

ál-Cserhalmi, ál-Gulyás, ál-Német Zsolt

Újabb roham a Történeti Levéltárban
A Németh Miklós-féle ügynöklista megjelenése óta ötven százalékkal emelkedett Történeti Levéltár forgalma, mondta az Indexnek Kutrucz Katalin főigazgató. A napi hatvan érdeklődő között van Magyar Bálint és Demszky Gábor is, akik hétfőn jelentették be, hogy ismét a levéltárhoz fordulnak annak érdekében, hogy megtudják, a rájuk vonatkozó vizsgálat befejezése óta kerültek-e róluk újabb iratok a levéltárhoz. Bővebben> > >
Levéltári szakértőnk szerint abból is látszik, hogy a lista "simlis", hogy az SZDSZ-szel kapcsolatos dokumentumban két Gulyás Józsefet is említenek, ám egyikük adatai sem egyeznek a jelenleg is szabad demokrata képviselőként dolgozó Gulyás Józsefével. Pető Iván, az SZDSZ-t a kerekasztal-tárgyalásokon is képviselő képviselő az Index kérdésére azt mondta, hogy nem ismer más Gulyás Józsefet. Az Index által megkérdezettek Cserhalmi György nevének listán való feltüntetését is inszinuációnak tartják, az SZDSZ-ben a színészen kívül más Cserhalmit nem ismernek, aki részt vett volna a párt alapításában. Cserhalmi hétfőn cáfolta, hogy ő szerepelne a listán. A listán továbbá egy Kőhalmi István is szerepel az SZDSZ-esek között, aki viszont nem azonos a Városi Biciklisták Barátai Egyesület elnökével, aki valóban részt vett az SZDSZ alapításában. Bővebben> > >

Nem is lehetett párttag

Fideszes képviselők értetlenül állnak azelőtt a tény előtt, hogy a négy, a párttal összefüggésbe hozott listán szereplőből kettőnek Németh Zsolt a neve, de egyikük adata sem egyezik a külügyi bizottságot vezető fideszes Németh Zsoltéval. Az Index által megkérdezett fideszes politikus a párt megalapítása környékéről ismer még egy Németh Zsoltot, aki viszont szekszárdi, míg a listán egy győri és egy budapesti Németh Zsolt szerepel. Ráadásul a listán egyikük 1944-es születésű, ami eleve kizáró ok volt a 35 éves korhatárhoz kötött fideszes párttagság megszerzésénél.

Holtak neve a listán

További furcsaságok is vannak a listán, például Elbert János szerepeltetése, ő ugyanis a rendszerváltás idején már nem élt. Halott volt a lista állítólagos összeállításának idején Timkó Imre, görög katolikus püspök is. További furcsaság, hogy a 219-es lista valójában csak 217-es, ugyanis az egyházi személyek felsorolásánál egy embert háromszor szerepeltetnek.