Viola
-6 °C
-2 °C

Mi volt Kapolyi László legőrültebb tette?

2007.10.09. 14:05
Azonnali kérdések Alföldi Róbert szocialista édesapjához, a Kossuth tériekkel szimpatizáló fideszeshez, a metrófóbiás terézvárosihoz, az 56-os nemzetőr volt kommunista szocialista szociáldemokrata pártvezetőhöz, a lesérült független balátlövőhöz, a kérlelhetetlenül interpelláló kalandregény-rajongóhoz.

Alföldi Albert a lelke mélyén sajnálja Zuschlagot

A Bács-Kiskun megyében élő 67 éves szocialista képviselő a parlament egyik sztárja lehetne. Alföldi Róbert édesapja, a színész-rendező csak felnőttkorában ismerhette meg, a Bokros-csomag után Hajóson látta vendégül a renitens MSZP-seket és 2004-ben a mandátumáról lemondatott Zuschlag János helyére került a parlamentbe. Állítólag jó a bora, a parlamentben pipázásaival tűnik ki, tavaly bölcsen hallgatott. Otthon száz festménye van 20. századi magyar festőktől. Nem találják ki, hol találunk rá, a kijelölt dohányzóban pipázgat.

Mióta dohányzik?

Nagyon régóta, legalább negyven éve.

És mit szól ahhoz, hogy a kormány 2009-től meg akarja tiltani a dohányzást a nyilvános zárt helyeken?

Én olyan dohányos vagyok, aki betartom a regulát. A pipával egyébként sem olyan, hogy kikapom a zsebből és sitty-sutty.

Mi a véleménye arról, hogy frakciótársa, Karsai József szerint Gyurcsány Ferencnek választania kellene a pártelnökség és a miniszterelnökség között?

Karsai képviselő úrnak meg kell gondolnia, hogy ez helyénvaló-e. Még nincs fél éve se, hogy a két poszt egy kézben van, Karsai úrnál ez egy viszontcsörte volt: ha én nem lehetek polgármester és képviselő, akkor te miért lehetsz miniszterelnök és pártelnök. Nem tartom színvonalas és fontos összecsapásoknak ezeket.

Horn Gyula idejében működött ez a rendszer?

Hogyne.

Mikor fogyott el utoljára a fizetése a hónap végére?

Nekem azonnal elfogy a fizetésem, ugyanis van egy jelentős hitelem. [Vagyonnyilatkozata szerint 2007. október 31-ig kell törlesztenie Skoda Superb márkájú autójának vételárát, nyugdíja 91 ezer forint.] Tulajdonképpen egy az egyben elfogy.

És akkor miből él?

Feleségemnek is van nyugdíja, van egy vállalkozása is, abból élünk.

Milyen könyvet vinne be a börtönbe Zuschlag Jánosnak?

Hát, miután a Jánost személyesen nagyon jól ismerem, és eredendően is az volt a véleményem, hogy csak idő kérdése, mikor fog a bili nagyon kiborulni, legelőször egy illemtankönyvet küldenék be neki. Hátha benőtt már a feje lágya. Valahol a lelkem mélyén sajnálom, mert egy fiatalember, akit rossz irányba vitt az élet.

Kelemen András: Soha nem volt ruhapénzünk

A 67 éves MDF-alapító pszichiáter 2005 óta a Fidesz frakciójának tagja. Az Antall- és a Boross-kormányban politikai államtitkár, először a Népjóléti, majd a Külügyminisztériumban. A tavaly őszi tüntetéseken többször feltűnt a Kossuth téren, és aláírt egy egyebek mellett alkotmányozó nemzetgyűlést követelő petíciót is. Azon 35 képviselő egyike, aki 1990 óta megszakítás nélkül tagja a parlamentnek. Éppen az ülésterembe igyekszik.

Ki lehet az 2010-ben, aki legyőzheti Gyurcsány Ferencet?

[Hosszú csönd] Az a kérdés, hogy melyik párt lesz a győztes. A Fidesz most jobban áll, de még egyszer sem lehetett a félidőbeli erőviszonyokból következtetni a végeredményre. Ezért nagyon nehéz jóslásba bocsátkozni.

Azt hittem, hogy rávágja: Orbán Viktor győzheti le Gyurcsányt, ha egyáltalán ő lesz még akkor a miniszterelnök.

[Újabb hosszú csönd] Ennél óvatosabb voltam.

Lehetséges, hogy más jelöltet kellene a Fidesznek állítani?

[Ha lehet, még az eddigieknél is hosszabb csönd] Én azt hiszem, hogy minden elképzelhető.

Mekkora esélyt ad arra, hogy Gyurcsány Ferencet megbuktatják a szocialista képviselők?

Kicsi esélyt adok.

Miért tartanak ki egy ilyen népszerűtlen miniszterelnök mellett?

Hosszú idő óta kialakult kapcsolatrendszer köti össze a koalíció tagjait. Engem is elcsodálkoztat az, mennyire nem szavaztak ki a koalíciós képviselők. Emlékezhetnek, az első parlamentben még a kormánypárthoz tagok is volt, hogy szembeszavaztak. Nagyon megkövesedett a rendszer 17 év elteltével.

Pártkatonák kerülnek be a parlamentbe?

Úgy tűnik. Emlékezhetünk, hogy még a büntetés lehetősége is felmerült, ha valaki nem úgy szavaz, ahogy a frakcióvezetés kívánja.

Önöknél is így van?

Nézze, én a frakció tagja vagyok, de a pártnak nem vagyok tagja. Be szoktam jelenteni, ha valamiben másképp szavazok.

Szokott-e félni a parlamentből hazamenet?

Nem, nem.

Froclizták-e már ismerősei, barátai a költségtérítéssel?

Előfordul, de ekörül rengeteg félreértés van. Ilyenkor az ember végig tudja vezetni, hogyan alakult ki a helyzet, és ahogy kialakult, azzal mélységesen nem értek egyet. De volt olyan, hogy egy újságcikkben a ruhapénz megvonását követelték arra az esetre, ha a képviselő nem viselkedik rendesen. Soha nem volt ruhapénzünk.

Kékesi Tibornak mindegy, csak ne metró legyen

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az MSZP-frakció 48 éves tagja, politizálni a rendszerváltás környékén a Gyurcsány Ferencet vagy Stumpf Istvánt is tagjai között tudó Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsában kezdett. Az MSZP 1992, a terézvárosi képviselőtestületnek 1994, a parlamentnek 2002 óta tagja. Emlékezetes szereplése volt a parlamentben, amikor Gyurcsány Ferenc könyvének címét választotta napirend előtti felszólalása címéül, parlamenten kívül pedig az Illés Zoltánnal vívott napkeltés szócsatája tette híressé. Éppen újságot olvas.

Mi a véleménye Havas Szófiának a HVG-nek adott nyilatkozatáról? Biztos olvasta…

Sajnos most nem olvastam, másodlagos információkat hallottam, de azok alapján nem szeretném megítélni. Döntési helyzetben mindkét oldalt meg kell hallgatni. [Ha önök sem olvasták, akkor eláruljuk, Havas Szófia MSZP-s képviselő ezt mondta: "Én például 1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva." Az MSZP hétfői frakcióülése a kérdést nem tűzte napirendre, mint Mécs Imre „felperes” az Indexnek elmondta: túl sok volt a téma.]

Mennyibe kerül egy metrójegy?

Egy metrójegy? Én úgy tudom, hogy 185 forintba kerülnek a közlekedési jegyek, metrón nem szeretek utazni, azt nem használom. [A vonaljegy ára 230 forint.]

Milyen járművel szeret utazni?

Itt a városban villamossal, trolival szoktam, de az alapkérdésre válaszolva: kocsival járok.

Az MSZP születésnapján ott volt?

Nem, a költségvetésen dolgoztam, úgyhogy az ünneplés helyett a munkát választottam.

És mi a véleménye arról, hogy buszokkal utaztattak fel vidékről szimpatizánsokat, akiknek aztán kifizették a jegy árát?

Ha egy párt tart egy rendezvényt, akkor az nem egy élettől elrugaszkodott dolog, hogy meg is szervezzék a résztvevők felutazását, és nyilván nem előre akarták kifizetni, hanem konkrétan azoknak, akik el akartak jönni erre a rendezvényre.

Meddig lesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök?

Hát, még előre nem látok olyan felvetést, ami akadályozná, hogy kitöltse a mandátumát. Azt gondolom, hogy a ciklus végéig lesz várhatóan miniszterelnök.

És nem zavarja a miniszterelnök felvetése, miszerint ha rajta múlik, választani kell majd az önkormányzati tisztség és a parlamenti képviselőség között?

Az egyetlen veszélyt abban látom, hogy a következő ciklustól a helyben kialakult politikai erőviszonyokat megváltoztatná. Nyilván mindenki tudna ehhez alkalmazkodni így vagy úgy. Én ezt egy elfogadható lehetőségnek látom, amennyiben a parlament többsége ilyen törvényt fogadna el.

Kapolyi László legőrültebb tette

Az Index szűkebb pátriájában, az akkor még önálló Újpesten 75 éve született szocialista képviselő Magyarország egyik leggazdagabb embere. Vagyonát remek volt-szovjet kapcsolatainak köszönheti. Már 19 évesen a Mélyéptervél beosztott mérnök, a szocializmusban iparim miniszter, az MSZMP KB tagja. 1989-ben felfedezte magában a szociáldemokratát, máig az MSZDP elnöke. Éppen egy hosszú folyosói beszélgetésen van túl Baráth Etelével.

Mi a vélemény arról, hogy…

Először is nekünk azt kellene tisztázni, amit az Index rólam állított, nem teljesen korrekt módon. A képviselői költségtérítéssel kapcsolatos cikkük nem volt igaz, mert amikor ez a kérdés egyáltalán felmerült, én lemondtam a képviselői költségtérítésről. A képviselői jövedelmemet eleve visszajuttattam a térségbe.

És ezt mi nem írtuk meg?

Nem.

És ha az előbb elmondottak megjelennek az újságban, akkor szent a béke ?

Persze, hogyne. [Utánanéztünk, Kapolyi László erre a cikkünkre rághatott be. Helyreigazítási kérelem tudtunkkal nem érkezett, a cikket író kollégánk azóta Brazíliában lett elismert női strandröplabda szakíró és fotós, legújabb művét itt nézhetik meg>>>]

Mi a véleménye Havas Szófia nyilaskeresztes 56-os nyilatkozatáról?

Nem kitérni akarok a válasz elől, hanem nem ismerem a nyilatkozatát. Én csak a magam 56-os élményét tudom elmondani: 56. október elsején, az egyetem elvégzése után vonultam be Ercsibe és onnan felvittek minket a Budapesti Műszaki egyetemre, ahol nemzetőr lettem, és ebbéli minőségemben vettem részt az 56-os eseményekben.

És mi a véleménye 56-ról?

Mint minden más embernek, nekem is ugyanaz a véleményem 56-ról. Az a véleményem, amit átéltem.

És forradalom volt?

Igen, de lényegesen szélesebb körű volt a baloldal előkészítő és résztvevő szerepe, mint ahogy azt ma megpróbálják egyesek beállítani. Nem mindenki, egyesek.

Más kérdés: a Magyarországi Szociáldemokrata Párt mekkora erőt képvisel?

Hát, kongresszusi létszámok alapján lehet visszakövetkeztetni, durván ötezer fő. Tagja a párt a Szocialista Internacionálénak, az Európai Parlament szocialista frakciójának. Azt tartja történelmi kötelezettségének, hogy azt a több mint egy évszázadot, amit ez a párt a magyarországi szociáldemokráciában képviselt, azt megőrizze, és ehhez az erkölcsi alapját az adja meg, hogy mindig jó oldalon állt. Ellenezte a háborúba való belépést, tiltakozott a zsidótörvények ellen és ’48-ban lényegében nem szavazta meg az egyesülést a Magyar Dolgozók Pártjával.

Ön se szavazta volna meg?

Nem.

De akkor mégis: miért politizált az MSZMP-ben később?

Azért, mert 68-ban, amikor beléptem, akkor vezették be a reformot, és miután én technokrata vagyok és főleg gazdaságpolitikával foglalkozom, akkor az volt a benyomásom, hogy a Jaltában kiosztott erőtérben ez a maximális mozgástér.

És lát valamilyen párhuzamot a mostani reformok és a 68-as új gazdasági mechanizmus között?

Mind a kettő szükségszerű volt, de a gazdasági mechanizmust megtörték, és ez vezetett gazdasági romláshoz. Ebből is látszik, hogy a reformfolyamatot töretlenül kell végigvinni. És egy eurázsiai híd szerepét kell betöltenünk.

Mi volt a legőrültebb dolog, amit az életében tett?

Mi? [Megismételjük, hosszan nevet, majd elhallgat, és komoran hallgat, sokáig.]

Hát, nem tudom megmondani. Lehet, hogy az, amikor politikusnak mentem.

Gyenesei István, a magányos balátlövő

Az 59 éves mérnök-közgazdász politikus 37 évesen az ország legfiatalabb megyei tanácselnöke volt. A rendszerváltás után is több ciklusok keresztül tölti be a Somogy megyei közgyűlés elnöki posztját. Pártnak nem tagja, az általa elnökölt Somogyért Egyesület jelöltjeként egyedüli függetlenként került be a parlamentbe. Igaz, győzelméhez nélkülözhetetlen volt a szocialista jelölt visszalépése. A parlamenti folyosón botjára támaszkodva áll magányosan.

Mi a véleménye Gyurcsány Ferenc népszavazási javaslatáról?

A hét pontjában felvetett kérdéseket támogatom, mert rendet tenne a zavaros viszonyokban. A mai feszültségek legfőbb forrása, hogy nincs rend. Ha megkapná a miniszterelnök csomagja a kétharmados parlamenti támogatottságot, akkor elindulhatnánk egy olyan úton, ami nem tenné szükségessé a népszavazást. Ha nem, akkor vége-hossza nem lesz a népszavazásoknak.

Hogy látja, mekkora mozgástere van egy független képviselőnek?

Amikor bejöttem ide, tele voltam illúziókkal. Az illúziók egy részével persze le kellett számolnom, de ebben a parlamentben a legnagyobb mozgástere a független képviselőnek van. Mindenki másnak kőkeményen meg van kötve a keze. A parlamentben már a véleményét sem mondhatja el, ha eltér a frakcióétól, legfeljebb a frakcióülésen.

Találkozott már frissen függetlenné vált képviselőtársával, Lengyel Zoltánnal? [A volt fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a Legfőbb Ügyészség, hirdette ki a házban az ülés kezdetekor Szili Katalin]

Most a negyedik alkalommal vagyunk itt a parlamentben a nyári szünet után. Egyszer, öt percre ott ült mellettem.

Beszéltek egymással valamit?

Pár mondatot váltottunk, és mire a kérdésemre választ kaptam volna, már nem ült ott.

Mi történt a lábával? Reméljük, nem keveredtek máris konfliktusba…

Készültünk egy kézilabdameccsre, a parlament válogatottjának a női válogatott volt az ellenfele. Az edzésen elszakadt az Achilles-ínam. Ha úgy tetszik, inam szakadtáig próbáltam a két oldalt összekötni egy csapatba. A meccsen ott voltam, a kispadon ültem begipszelt lábbal, és egy hetes dobás erejéig beálltam, és Pálinger Katalinnak, a válogatott világhírű kapusának nagyon komoly munkájába került az, hogy a labdám bekerüljön a hálóba.

És milyen poszton játszik?

Bal átlövő.

Veszprém vagy Szeged?

Hogy melyik csapatot kedvelem? Dunántúli vagyok, ebből következik, hogy Veszprém közelebb áll hozzám.

Mi volt életének legőrültebb kalandja?

Nagyon sok őrült kalandom volt. A legőrültebb? Hogy belevágtam az országgyűlési képviselőválasztásba.

Érdekes, mindenki ezt mondja.

Balla György csak a saját népszavazását dicséri

A 45 éves fideszes politikust mindenki ismeri, aki szokta nézni a parlamenti interpellációkat. Emlékezetes felszólalása volt a Fészket rak a pannon puma című, de akik látták, máig nem felejtik a Lassan kérdezem, hogy mindenki megértse kezdetűt. Az egyébként szolnoki politikus legutóbb a zalai területi listáról szerzett mandátumot. Most akkor futunk vele össze, amikor egy cigaretta után bejön az erkélyről.

Mi a véleménye arról a politológusi elemzésről, hogy Orbán Viktor valójában azért bízta meg a pártonkívüli Tarlós Istvánt a népszavazási kampány vezetésével, mert számol a kudarc lehetőségével is?

Ez butaság.

És a kormány által tervezett népszavazásra elmenne?

Egy éven keresztül a kormány megakadályozta, hogy a népszavazás sikerüljön, egy MSZP-alapszervezet szintjére süllyesztette le az Országos Választási Bizottságot, úgy félnek a népszavazástól, mint a tűztől, mert világosan tudják, hogy itt nem lehet becsapni az embereket.

De a kormány által kezdeményezett népszavazásról mi a véleménye?

Én a saját népszavazásunkkal foglalkozom. Az sikeres lesz és jó lesz.

Elképzelhetőnek tartja, hogy az önök népszavazása megbuktatja a kormányt?

Most az a fontos, hogy kiírják a népszavazást, és a kormány szembesüljön azzal, hogy ilyen helyzetbe nem lehet hozni az országot.

Mennyibe kerül egy metrójegy?

Villamossal szoktam járni, tömböt vásárolok és a húszas tömb, ha jól emlékszem 3500 forint körül van. [A képviselő csak tíz százalékot tévedett, a jegytömb 3900 forint]

Ki a kedvenc kortárs magyar írója?

Nincsen.

És egyéb író?

Bevallom, könnyedebb műveket szoktam olvasni, mondjuk David Baldacci.

Nem ismerem, mit kell róla tudni?

Amerikai író, kalandregényeket ír. Zömét meg is filmesítik.

Mikor fogyott el utoljára a fizetése a hónap vége előtt?

Nem fogy el a fizetésem értelemszerűen a hó vége előtt, mint egyetlen képviselőnek sem.

Mi azért találkoztunk olyannal, akinek már a hónap elején elfogy.

Ez azért meglep.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!