Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Rosszul vezették át Medgyessyt a cégbíróságon

2003.09.05. 17:27
Rosszul vezették át az Inter-Európa Bank Rt. cégiratain Medgyessy Péter igazgatósági tagságának megszűnését: nem a tényleges időpont, hanem a több mint fél évvel későbbi közgyűlési határozatok megszületésének napja szerepelt a papírokon - derült ki a Fővárosi Bíróság sajtóirodájának pénteki, MTI-hez is eljuttatott közleményéből. A PSZÁF nem engedélyezte viszont az Inter-Európa Bank új vezérigazgatójának kinevezését.
"A Fővárosi Bíróság Cégbírósága észlelte a hibát és saját hatáskörében 2003. szeptember 2. napján - a bank által ez ügyben külön benyújtott kérelemmel párhuzamosan - azt kijavította" - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az Inter-Európa Bank Rt. cégiratai alapján a pénzintézet 1998. szeptember 28-án tartott közgyűlésén október elsejétől három évre megválasztotta az igazgatóság tagjává Medgyessy Pétert. "Az Inter-Európa Bank Rt. 2002. április 29. napján tartott közgyűlésén meghozott határozatok értelmében 2002. május 23. napján változás bejegyzése iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bíróság Cégbíróságára. A kérelem egyebek mellett tartalmazta a bank igazgatóságának 2001. július 30. napján tartott ülésén felvett jegyzőkönyvet, mely szerint Medgyessy Péter 2001. szeptember 30. napjával nem kezdeményezi igazgatósági tagsága megújítását. A közgyűlés 5/2002. számú határozata tudomásul vette, hogy Medgyessy Péter megbízatásának időtartama lejárt" - olvasható a közleményben.

A Fővárosi Bíróság Cégbírósága 2002. augusztus 9-én a változásokat átvezette a cégjegyzéken. A közlemény szerint a kérelemben "a Medgyessy Pétert érintő határozat kivételével minden változás 2002. április 29-i hatályú volt. A változások bejegyzése során azonban nem a megbízás megszűnésének időpontját - 2001. szeptember 30. -, hanem a közgyűlési határozatok megszületésének időpontját vezették át" - tudatta a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága.

A cégtörvényben foglaltak szerint a "tisztségviselőket érintő változás a cégjegyzékbe történő bejegyzéssel, de a változás időpontjára visszamenőlegesen válik hatályossá" - tartalmazza a közlemény.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem engedélyezte az Inter-Európa Bank új vezérigazgatójának kinevezését - a PSZÁF erről szóló határozata a Magyar Tőkepiacban jelent meg pénteken. Az Inter-Európa Bank augusztus 4-i rendkívüli közgyűlése az igazgatóság tagjává választotta három éves időtartamra Pier Carlo Arenát, aki Ezio Salvait követte volna a vezérigazgatói székben. Utóbbi igazgatósági tagságát és egyben vezérigazgatói munkaviszonyát ugyanez a közgyűlés megszüntette. Pier Carlo Arena igazgatósági tagságát azonban a felügyelet nem hagyta jóvá.

Indoklást a felügyelet a Magyar Tőkepiacban nem közölt. Az MTI információi szerint az elutasítás azért történt, mert Pier Carlo Arena nem rendelkezik a vezérigazgatói poszt betöltéséhez szükséges, törvény által előírt szakmai végzettséggel. Az IEB arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bank igazgatósága határozatának megfelelően - az összehívandó közgyűlésen várható tulajdonosi döntésig - a vezérigazgatói teendőket Sebők Sándor vezérigazgató helyettes látja el.