Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Rosszul vezették át Medgyessyt a cégbíróságon

2003.09.05. 17:27
Rosszul vezették át az Inter-Európa Bank Rt. cégiratain Medgyessy Péter igazgatósági tagságának megszűnését: nem a tényleges időpont, hanem a több mint fél évvel későbbi közgyűlési határozatok megszületésének napja szerepelt a papírokon - derült ki a Fővárosi Bíróság sajtóirodájának pénteki, MTI-hez is eljuttatott közleményéből. A PSZÁF nem engedélyezte viszont az Inter-Európa Bank új vezérigazgatójának kinevezését.
"A Fővárosi Bíróság Cégbírósága észlelte a hibát és saját hatáskörében 2003. szeptember 2. napján - a bank által ez ügyben külön benyújtott kérelemmel párhuzamosan - azt kijavította" - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az Inter-Európa Bank Rt. cégiratai alapján a pénzintézet 1998. szeptember 28-án tartott közgyűlésén október elsejétől három évre megválasztotta az igazgatóság tagjává Medgyessy Pétert. "Az Inter-Európa Bank Rt. 2002. április 29. napján tartott közgyűlésén meghozott határozatok értelmében 2002. május 23. napján változás bejegyzése iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bíróság Cégbíróságára. A kérelem egyebek mellett tartalmazta a bank igazgatóságának 2001. július 30. napján tartott ülésén felvett jegyzőkönyvet, mely szerint Medgyessy Péter 2001. szeptember 30. napjával nem kezdeményezi igazgatósági tagsága megújítását. A közgyűlés 5/2002. számú határozata tudomásul vette, hogy Medgyessy Péter megbízatásának időtartama lejárt" - olvasható a közleményben.

A Fővárosi Bíróság Cégbírósága 2002. augusztus 9-én a változásokat átvezette a cégjegyzéken. A közlemény szerint a kérelemben "a Medgyessy Pétert érintő határozat kivételével minden változás 2002. április 29-i hatályú volt. A változások bejegyzése során azonban nem a megbízás megszűnésének időpontját - 2001. szeptember 30. -, hanem a közgyűlési határozatok megszületésének időpontját vezették át" - tudatta a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága.

A cégtörvényben foglaltak szerint a "tisztségviselőket érintő változás a cégjegyzékbe történő bejegyzéssel, de a változás időpontjára visszamenőlegesen válik hatályossá" - tartalmazza a közlemény.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem engedélyezte az Inter-Európa Bank új vezérigazgatójának kinevezését - a PSZÁF erről szóló határozata a Magyar Tőkepiacban jelent meg pénteken. Az Inter-Európa Bank augusztus 4-i rendkívüli közgyűlése az igazgatóság tagjává választotta három éves időtartamra Pier Carlo Arenát, aki Ezio Salvait követte volna a vezérigazgatói székben. Utóbbi igazgatósági tagságát és egyben vezérigazgatói munkaviszonyát ugyanez a közgyűlés megszüntette. Pier Carlo Arena igazgatósági tagságát azonban a felügyelet nem hagyta jóvá.

Indoklást a felügyelet a Magyar Tőkepiacban nem közölt. Az MTI információi szerint az elutasítás azért történt, mert Pier Carlo Arena nem rendelkezik a vezérigazgatói poszt betöltéséhez szükséges, törvény által előírt szakmai végzettséggel. Az IEB arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bank igazgatósága határozatának megfelelően - az összehívandó közgyűlésen várható tulajdonosi döntésig - a vezérigazgatói teendőket Sebők Sándor vezérigazgató helyettes látja el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?