Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A terrorizmus elleni küzdelemről is tanácskoznak az Interpol közgyűlésén

2001.09.24. 14:19
Különleges biztonsági intézkedések mellett megnyitották az Interpol hetvenedik közgyűlését. A budapesti tanácskozás egyik legfontosabb témája a terrorizmus elleni küzdelem lesz, de napirendre kerül a drog- és embercsempészet, valamint az euróhamisítás is. A protokoláris megnyitó egyetlen izgalmas pillanata csupán az volt, amikor Orbán Viktor beszédét áramszünet, ezzel együtt néhány másodperces sötétség szakította meg.
Fő téma a terrorizmus lesz
A NATO-csúcsnál már megszokott biztonsági intézkedések közepette megnyitották az Interpol hetvenedik közgyűlését. A 178 országot magába tömörítő rendőrségi szervezet tanácskozása miatt egyenruhások lepték el az egész fővárost, a Kongresszusi Központ környékét pedig lezárták. A hétfő reggeli esős idő miatt gépfegyvereket csak azért nem lehetett látni, mivel azok a készenléti rendőrök esőkabátjai alatt rejtőztek.

Áramszünet szakította félbe Orbán Viktor beszédét

A miniszterelnök megnyitóbeszédében az elmúlt tizenegy évet méltatta, amely során Magyarország egy diktatúrától eljutott oda, hogy a polgárok által megbecsült igazságszolgáltatása, ügyészsége és rendőrsége legyen. Ezt a gondolatmenetet viszont nem volt könnyű kifejteni, ugyanis egy tízmásodperces áramszünet szakította félbe a beszédét. Ezalatt sötétség borította a termet, amelyben a biztonságikkal és újságírókkal együtt több mint nyolcszázan tartózkodtak.

Orbán Viktor és az elmúlt 11 év
Az Egyesült Államokban történt terrortámadás miatt az Interpol közgyűlésének most jóval nagyobb a felelőssége - hangsúlyozta Orbán Viktor. Ezért szükséges megalkotni egy nemzetközi állásfoglalást a terrorizmusról és a terrorizmus elleni harcról. Pintér Sándor belügyminiszter szintén úgy véli, hogy a szeptember 11-i támadással alapvetően megváltoztak a nemzetközi együttműködéssel szemben támasztott követelmények. Az Interpol elnöke, Jesus Espirages Mira elmondása szerint a helyi irodák, valamint a különböző hatóságokkal való együttműködés erősítése, és az informatikai háttér fejlesztése szükséges. Emellett fontos a tagországok törvényeinek összehangolása is.

Kilencezer milliárd euró

A terrorizmus elleni harc mellett az Interpolnak fel kell készülnie arra is, hogy az Európai Unióban kilencezer milliárd darab papírpénz kerül forgalomba. A pénzhamisítás már az első, hétfői napon a plenáris ülés napirendjén szerepel. Az antiterrorista program, drog- és embercsempészet, gépjárműbűnözés és áldozatazonosítás szintén az egyhetes tanácskozás részét képezi, és döntenek Jugoszlávia tagfelvételéről is.