Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Az Interpol lesz a terroristaellenes harc koordinátora

2001.09.25. 19:02
Az Interpol a világ valamennyi rendészeti szervét felszólítja arra, hogy a legteljesebb mértékben használják ki az általa nyújtott szolgáltatásokat. A terrorizmus elleni határozatot fogadott el a világszervezet Budapesten tartott hetvenedik közgyűlése.
Egyhangúlag fogadta el az Interpol 70. közgyűlésén részt vevő 135 küldöttség azt a terrorizmus elleni határozatot, amely új korszakot nyit a nemzetközi szervezet történetében és a globális terrorizmus elleni harc kulcsszereplőjévé, első számú koordinátorává teszi azt.

Az Interpol-vezetők keddi budapesti sajtótájékoztatóján John Abbott, az Interpol európai alelnöke elmondta: a keddi ülésen elfogadott határozat a világ valamennyi rendészeti szervét felszólítja arra, hogy a legteljesebb mértékben használják ki a világszervezet által nyújtott szolgáltatásokat, fokozzák az országok közötti együttműködést és az információ-megosztást. A világszervezet a terroristacselekményekhez kapcsolódó gyanús pénzmozgások nyomon követésére szolgáló rendszerek kidolgozását is vállalja.

A közgyűlés az Egyesült Államokat ért terrortámadásokat hidegvérű tömeggyilkosságnak és az emberiség ellen elkövetett bűnnek bélyegezte határozatában. A fórum a döntés meghozatala előtt meghallgatta Thomas V. Fuentesnek, az FBI Szervezett Bűnözés Elleni Részlege vezetőjének a szeptember 11-i terrorcselekményekről, illetve az azt követő nyomozásról szóló, valamint Kolumbia, az Arab Liga, Németország és Spanyolország terrorizmussal kapcsolatos beszámolóját is.