Szilárda
0 °C
6 °C

Rángattak vagy nem rángattak?

2003.10.22. 11:28
Megragadta a karját és indulattal a szemében szóllította fel egy szocialista képviselő a kulturális bizottság szünetében: "beszéljük meg, mint férfi a férfival", állítja Halász János. Ezzel szemben az MSZP-ben váltig állítják, amit a fideszes képviselő mond, az hazugság.
Halász János fideszes képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottság alelnöke az Országos Sajtószolgálaton keresztül szörnyű képet festett a testület keddi üléséről: "a kormányoldal képviselői a bizottság ülésén nem engedélyezték, hogy az ellenzéki képviselők hozzászóljanak a jövő évi költségvetési vitához, majd a napirendi pont tárgyalását - egy szocialista képviselő indítványára - erőszakkal lezárták. Ezt követően a bizottsági ülés szünetében Balogh Miklós szocialista képviselő nem akart kiengedni a teremből, és a karomnál fogva rángatott".

Megragadta a karját

Halász az Indexnek még szerdán is felindultan ismertette az eseményeket: "a költségvetésről az MSZP csak az ő véleményét engedte elmondani, a többieknek erre nem volt lehetőségük". A szünetben Halász párttársával beszélgetett éppen, amikor "a két fejjel alacsonyabb" Balogh ott termett, és megragadta az ellenzéki képviselő karját, "majd indulattal a szemében" arra szóllította fel a képviselőt, hogy "beszéljük meg, mint férfi a férfival!" Halász kihúzta karját a szocialista szorításából és elhagyta a termet. Később a továbbfolytatott ülésen "bocsánatkérésre" szóllította fel Baloghot, aki viszont nem élt a lehetőséggel.

Az inzultus csak vágyálom

Az inzultusról próbáltuk Balogh Miklós álláspontját is megismerni, eddig sikertelenül, ám több szocialista forrás, köztük Nyakó István szóvivő váltig állította, amit Halász terjeszt, az hazugság.

Halász János az általa ismertetett esetből azt a következtetést vonta le, hogy az ülésen ismételten megmutatkozott a szocialisták antidemokratikus magatartása, ugyanakkor ő megérti "a szocialista képviselők idegességét, hiszen nehéz elfogadni a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos jogos és valós kritikát. Ám mindez nem indokolja az antidemokratikus és erőszakos magatartást."

Ezzel szemben Nyakó Halász bejelentéséből vont le következtetést, amely szerint "a fideszes képviselő pusztán vágyait fogalmazta meg, mert a média érdeklődésére tart számot"