Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Olaj az Ipoly folyóban

2001.01.31. 14:31
Olajszennyeződés fenyegeti az Ipoly folyót. A Nógrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot tegnap este értesítették arról, hogy Szlovákiában nagymennyiségű olaj ömlött az Ipoly egyik mellékfolyójába. A szennyeződés ellen merülőfalat építettek a magyar kataszrófavédelmisek.
A szlovákok este kilenckor értesítettek minket - nyilatkozta az Indexnek Lakatos László polgári védelmi alezredes, aki elmondta, hogy egy 25 centiméter átmérőjű gázolajcső törött el, és a nagy esőzések az Ipoly egyik mellékfolyójába mosták a többtonnányi olajat.

Az Ipoly ártere
Fotó: Teszáry Károly
Az alezredes beszámolt arról, hogy egy merülőfalat építettek azon a helyen, ahol a szennyezett mellékfolyó az Ipolyba torkollik. A fal megakadályozza, hogy az olaj továbbfolyjon, így valószínű, hogy sikerül megelőzni a nagyobb környezeti kárt.

A folyó mentén figyelőláncot is kiépítettek, és az ÁNTSZ- szel folyamatosan vízmintát vesznek, de egyelőre még nem tapasztalható szennyeződés.

Figyelmeztetik a lakosságot

A katasztrófavédelem értesítette az Ipoly menti vízműveket, hogy korlátozzák vízkiemelésüket. Lakatos László az Indexnek elmondta, hogy felhívták a lakosság figyelmét arra, ne használják ásott kútjaikat.

Balassagyarmaton és a környező településeken aggódnak az emberek. A polgári védelem alezredese kifejtette, hogy a környék vízművei olyan kutakból is tudnak ivóvizet nyerni, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban az Ipoly folyóval.

Balassagyarmat kivár

Gyenes Szilárd, Balassagyarmat környezetvédelmi felügyelője az Index érdeklődésére elmondta, hogy egyelőre nem tettek védelmi lépéseket a városban.

- Félóránként telefonálok a gáton őrködőknek - jegyezte meg Gyenes Szilárd. A környezetvédelmi felügyelő bízik abban, hogy a szennyeződés nem érinti a várost.  • Vennék
  • Bankszámla