Ágnes
-1 °C
2 °C

Elmosta a folyó a hagyományt

2001.02.23. 10:14
A tavalyi felhőszakadások után a megáradt Ipoly elképesztő mennyiségű hordalékot hozott a folyó felső szakaszról, ami aztán elsodorta az Ipolydamásd és Helemba (Chl'aba - Szlovákia) közötti hidat. S vele együtt a 10 éve felelevenített farsangi népszokást, a Maskarázást, meg még néhány olyan ,,kicsiséget", aminek jelentőségét csak az érti, akit az európai térkép-rajzolgatási mánia elszakított a rokonaitól.
Ekkor még a képviselők is úgy ugráltak...
Bogárdi Zoltán (MDF) saját készítésű ló-maskarában
Már korábban is akadtak gondok a híddal, hiszen tavaly lejárt az engedélye, s a határnyitásért alkalmanként kifizetett 60 ezer forint is komoly tétel volt a kisközségek költségvetésében. A híd körüli tulajdonlási és hatósági huzavonának a természet vetett véget. A tavalyi, özönvízszerű esőzésék hatására irdatlan mennyiségű uszadék került a híd pillérei közé, ami aztán a víz nyomásától megroggyant. A tulajdonosnak kapóra jött a váratlan esemény, s életveszélyre hivatkozva elbontatta a teljes szerkezetet. Azóta a fél világot körbe kell kerülniük azoknak, akik a túlsó dombon lakó rokonaikat, esetleg a temetőt akarnák felkeresni.

Ajándékhíd 1 forintért
A hagyomány fölelelvenítését Németh Péter Mikola kezdeményezte. A színidirektor az Indexnek nyilatkozva kijelentette: ,,Az ország szégyene volna, ha miközben építjük a határokon átnyúló kapcsolatokat, hagynánk megsemmisülni egy magától újjáéledt hagyományt. S ha esetleg kiderítené valaki, hogy ez egy külön-külön élő népszokás volt, az sem jelent semmit, hiszen e kulturális híd már 10 éve szolgálta a közösséget. Márpedig egy spontán kialakult hagyománynak a III. évezred küszöbén szakrális jelentősége van." Németh Péter Mikola friss értesülése szerint a katonai hidat 1 forintos jelképes áron adnák át a községnek. S bár a korábbi közlekedési miniszter ígéretet tett arra, hogy a farsangra a híd állni fog, ez a miniszterváltás miatt most szertefoszlani látszik.
A damásdiak először örültek a munkagépek megjelenésének, később aztán rájöttek, hogy nem építeni, hanem bontani jöttek: - Amikor kiderült, hogy a régi életveszélyes, és le kell bontani, minden kapcsolatunkat bedobva lobbizni kezdtünk egy új híd felépítéséért. Székely László államtitkártól ugyan kaptunk egy ígéretet, hogy a volt NDK hadieszköz készletéből kapunk egy kétcölöpös pontonhidat, de egyelőre nincs pénz a felépítésre. - meséli a part felé menet Rományik Ferenc alpolgármester.

A rendeződés után, 1990-ben volt az első Helembával közös maskara-járás, több mint 40 év kihagyás után. Azóta a jeles napokon - például farsangkor, húsvétkor, pünkösdkor, Szent-István napján, Mindenszentekkor - évente összesen 8 napon tartottuk nyitva a hidat. Mehettek egymáshoz a rokonok. Közös bálokat, focimeccseket rendeztünk, megfejelve egy kis sörözéssel, vacsorával - ahogy kell. Farsang idején pedig hol az egyik, hol a másik község látta vendégül a maskarásokat. De, ha sokáig nem építhetjük újjá a hidat, megint megszakadnak a személyes kapcsolatok. A legrövidebb út Szalkán (Salka - Szlovákia) át ugyanis több mint 40 kilométer, és nincs is a határon átmenő közvetlen buszjárat - teszi hozzá az alpolgármester, majd a sártengerből kiérve eligazít minket Helembára.

Tiszta Európa
Ünnepekkor az is átmehetett a hídon, akinek nem jutott több ezer forintja útlevélre
,,Odaát" viszont inkább praktikus kérdésekre terelődik a szó: - Mi nem támogatjuk a buszokkal való fölvonulást, mert az legföljebb 20-30 ember együtt ünneplését oldja meg - magyarázza álláspontját Helemba elöljáró helyettese, Cselédka László. - Szerintünk inkább úgy kéne, hogy a két falu lakossága levonul a partra, s egyszerre tartjuk meg a tűzugrást, meg a szalmabábú égetést mindkét oldalon. Ennek a békés demonstrációnak talán több hatása lesz - zárja le a teljesen elfogadható érvelést. A további beszélgetésből kiderül, hogy már ők is megtették az első lépéseket a szlovák támogatás megszerzésére, ám náluk valamivel bonyolultabb a helyzet. Pozsonyban nehezebb ,,magyar ügy" érdekében közbenjárni.

Az építési költségek egyébként nem érik el 10 ,,dokumentum" esetleg ,,küldemény" nagyságrendjét.

Szomorú szombat
Idén február 24-én rendezik meg a maskarázást a Budapesttől 60 kilométerre található faluban. Makara-járás idején jelmezesek járják be Ipolydamásdot: tűzugrással, zörgéssel űzik a telet, s kilopják a tyúkok alól a tojást a "maszkák" vacsorájához. Az ebéd előtt a tölgyesiek hagyományőző együttese mutat be téltemető népszokást a kultúrházban.