Klaudia
-4 °C
2 °C

A 'szálláscsinálók' egymillió dollárért utaznak Irakba

2003.07.14. 19:10
Egymillió dollárba kerül a magyar szállítókontingens "szálláscsináló" csoportjának Irakba utazása, a mintegy 50 katonát és a magyar kontingens táborához szükséges felszereléseket bérelt AN-124-es repülőgépekkel szállítják Irakba - mondta Bocskai István, a honvédelmi tárca kommunikációs főigazgató-helyettese az MTI-nek hétfőn.
A Magyar Honvédség vezérkari főnöke szombaton jelentette be, hogy az előkészítő csoport mielőbbi kitelepülése miatt gyorsabb, ha szállító repülőgépeket bérel a Honvédelmi Minisztérium egy nemzetközi szállítócégtől.

"A szállítás költségeit az Egyesült Államok várhatóan kompenzálni fogja " - hangsúlyozta a kommunikációs főigazgató-helyettes.

A szaktárca több árajánlatot is kért különböző szállítási cégektől, a legolcsóbb ajánlatot a dán DFDS Transport adta. A bérelt gépekkel az 50-60 fős szálláscsináló csoportot, a tábor felépítéséhez szükséges felszereléseket tartalmazó 28 konténert, a csapat biztonságát szolgáló fegyvereket, valamint a két BTR-80-as páncélozott harci járművet is a helyszínre juttatnak július 17. és 21. között.

Öt forduló

Az AN-124-es repülőgépek a felsorolt felszereléseket öt fordulóval szállítják a helyszínre, a repülőgép-bérlet "fuvaronként" 200 ezer dollárba kerül, amely már tartalmazza a különböző illetékeket is.

A repülőgépek Taszárról Kuvaitvárosba viszik a szállítmányt, onnan egy amerikai szállítózászlóalj viszi tovább az iraki Al Hillahba, a magyar kontingens leendő táborába. A szálláscsináló csoportot kedden búcsúztatják Kaposváron.

A "szálláscsinálók" hétfős előkészítő csoportja múlt hét pénteke óta tevékenykedik Irakban. A magyar kontingens fő erői a tervek szerint augusztus közepén utaznak a helyszínre.

Bocskai István közölte: ugyan pozitív tárgyalások folynak arról, hogy a magyar kontingens Irakban a nemzetközi erők szállítóeszközeit használhassa, a Magyar Honvédség egyelőre úgy készül, hogy saját eszközeit kell magával vinnie.

A jelenlegi tervek szerint az eszközöket várhatóan vasúton, majd hajón juttatják el a helyszínre.