Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A pártok egyelőre Irakban maradnának

2004.05.11. 18:13
Nem gondolta újra az iraki szerepvállalással kapcsolatos álláspontját a Fidesz elnöksége. Orbán ötlete négypárti egyeztetésre finomult, amivel még a kormánypártok is egyetértenek. Az eddig az azonnali kivonulást támogató MDF is megvárná a június 30-ra tervezett iraki hatalomátadást. A közvélemény kivonulna, a szakértők szerint ez beláthatatlan politikai következményekkel járna.
A közvélemény kivonulna
Két, április végén készült közvéleménykutatás szerint is a magyar csapatok kivonását támogatja a közvélemény. A Gallup április 25-28. között készített felmérése szerint a felnőttkorú magyar lakosság 77 százaléka támogatná az Irakban szolgáló alakulatok hazahozatalát. A Gallup a Fidesz elnökének az iraki misszió "újragondolására" tett javaslata után közzétett mérése szerint a lakosság 68 százaléka ellenzi, hogy a kormány szállítóalakulatokat küldött Irakba.

A Capital Research április 26-27-én készült, a Magyar Hírlap múlt csütörtöki számában közzétett kutatási eredményei szerint a lakosság hatvan százaléka támogatná a csapatok hazahívását. A Fidesz vezetőjének véleményváltását megelőzően közzétett kutatás szerint a visszahívást leginkább a Fidesz szavazói támogatják. A párt szimpatizánsainak 74 százaléka hozná haza a katonákat. A csapatok visszahívását egy éve napirenden tartó MDF szavazóinak 67 százaléka tenne így, az iraki magyar szerepvállalás egyedül az SZDSZ szavazói körében népszerű. A szabaddemokrata szimpatizánsok 56 százaléka folytatná az iraki missziót.

Orbán Viktor volt miniszterelnök az iraki foglyok kínzásáról szóló hírek kapcsán tette témává a magyar katonai szerepvállalást, amikor hétfőn azt mondta: egyre tarthatatlanabb a magyar katonák iraki részvétele, ezért arra kérte pártját, vizsgálja felül az ügyben állásfoglalását. Hétfő délelőttig csak az MDF szorgalmazta a magyar katonák hazahívását Irakból. A Fidesz állásfoglalásának felülvizsgálata a párt keddi elnökségi ülésén elmaradt, helyette a miniszterelnök csupán azt közölte, négy parlamenti párt egyetértésén nyugvó megállapodást szeretnének.

A jéghegy csúcsa

"Az eddigi megalázások, kínzások csak a jéghegy csúcsát jelentik" - vélekedett Orbán Viktor a Fidesz kibővített elnökségi ülését követő sajttájékoztatón, kedden. Az ellenzéki párt vezetője úgy fogalmazott: nem lenne meglepődve, ha a zavaros válaszok és mentegetőzések mögött még újabb takargatnivalók lennének.

"A szégyenből nekünk is jut"

Orbán szerint élesen el kell választani a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelmet az iraki szerepvállalástól, mert - mint mondta - ami ott történik, az olyan morális kérdésekkel szembesíti a magyar külpolitikát, amire eddig még soha nem volt példa.

Többen beragadtak a liftbe
A Fidesz kibővített elnökségi ülését követően többen tartottak volna sajtótájékoztatót, de Szájer József, Németh Zsolt és a párt sajtófőnöke beszorult a liftbe.

A sajtótájékoztatót végül egyedül megtartó Orbán a lépcsőt használta.

"Valahol ott vagyunk, ahol a döntéshozatalban nincs szerepünk, a szégyenből viszont nekünk is jut" - vázolta álláspontját Orbán Viktor, hozzátéve: ezt a helyzetet fel kellene oldani. A Fidesz azt tartaná elfogadhatónak, ha nemzetközi felügyelet alá kerülnének az Irakban állomásozó katonai erők, mert az eddigi tapasztalatok alapján az ENSZ-felügyelete kisebb kockázatot jelent az ilyen és az ehhez hasonló események terén.

A sajtótájékoztatón elhangzott, azt szeretnék, ha már ezen a héten, csütörtökön, vagy pénteken leülnének a pártok tárgyalni.

"A Fidesz rossz választ adott"

Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke szintén rendkívüli sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a Fidesz kampánytémának használja Magyarország iraki szerepvállalását. "A Fidesz rossz választ adott az iraki foglyok kínzásáról szóló hírekre, a kormány pedig alaposan megfontolta, hogy milyen lépéseket tegyen" - mondta.

Kovács szerint végképp pokollá tenné az ottani helyzetet, ha kivonulnának Irakból a nemzetközi erők.

Maradnak a katonák

Kiszámíthatatlanok a kivonulás következményei
Beláthatatlan következményekkel járhat a magyar csapatok kivonása Irakból. Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint jogilag és katonailag sem indokolt, politikailag pedig kockázatos döntés lenne a kivonulás. A szerepvállalással elnyert előnyöket elbukhatja az ország, kiszámíthatatlan azonban, hogy Bush esetleges bukása után mit lépne az új amerikai vezetés.

Török Péter politiológus szerint egy azonnali kivonulás "jelentős politikai bonyodalmakat" okozhat. A döntéssel Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint érdemes lenne várni, a hatalomátadás után az ENSZ veheti át Irak ellenőrzését. A világszervezet vezetésével érdemes lehet Iraban maradni. Tálas szerint azonban a legfontosabb az lenne, hogy a társadalom és a politikai vezetés túllépjen a provinciális gondolkodáson, és vállalja a megkezdett folyamatokért a felelősséget.
Bővebben>>

A külügyminiszter elmondta, nem hívják vissza a magyar katonákat, akiknek a mandátuma ez év végéig szól. Emlékeztetett arra is, hogy az iraki szerepvállalásról közös, parlamenti döntés született.

Kovács közölte: a leghatározottabban elítélik az iraki foglyokkal való bánásmódot. Arra a kérdésre, hogy a kormány hivatalosan tiltakozik-e az Amerikai Egyesült Államoknál, úgy válaszolt, a külügyminiszter sajtótájékoztatóján elhangzottak hivatalosnak tekinthetők. Nem tartja rossz ötletnek, hogy az érintettek között tárgyalások kezdődjenek a nemzetközi szerepvállalásról.

Az SZDSZ is négypárti egyeztetéseket javasolt

Demszky Gábor szabad demokrata EP-listavezető, életveszélyes felelőtlenségnek nevezte hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök hétfői nyilatkozatával kampánytémává tette az iraki magyar részvételt. "Orbán Viktor a tűzzel játszik" - hangoztatta a politikus.

Fodor Gábor és Szent-Iványi István SZDSZ-es képviselők rendkívüli sajtótájékoztatójukon azt hangsúlyozták, hogy ebben a kérdésben "meg kell őrizni a józanságunkat". Fodor Gábor kijelentette, hogy a leghatározottabban elutasítják és a demokratikus normákkal teljesen ellentétesnek tartják az amerikai katonák kegyetlenségeit.

"Néhányan hangulatkeltésre használják ezt a témát" - utalt Fodor az ellenzéki pártok magatartására, majd leszögezte: négypárti egyeztetéseket kezdeményeznek egy közös nyilatkozat elfogadása érdekében.. Ebben - a terveik szerint - szerepelne egy felhívás az emberi jogok megsértésének megakadályozására és arra is utalnának, hogy "a külföldi csapatok nélkül Irak a káosz és a terrorizmus birodalmává válna". Az SZDSZ ezen kívül arra is javaslatot tesz, hogy Magyarország a helyzet áttekintése érdekében kezdeményezzen konzultációt azon nyolc ország között, amely annak idején.

Az MDF kivár, de már plakátozik

Az MDF régóta szorgalmazza az Irakban lévő magyar katonák hazahívásának megfontolását. Karsai Péter, a párt parlamenti képviselője hétfőn a parlamentben bejelentette: fontolóra veszik, hogy aláírásgyűjtést kezdeményezzenek céljuk eléréséhez.

Karsai Péter kedden az Indexnek elmondta: a konkrét lépésekkel egyelőre kivárnak, mivel a helyzet "óráról-órára" változik. Beszámolt arról, elképzeléseik szerint - ha emellett határoznak - ötvenezer aláírást gyűjtenének össze és ezzel tennék kötelezővé a parlament számára, hogy tárgyaljon a magyar katonák hazahívásáról. Szólt arról, hogy egyelőre nem döntöttek az aláírás-gyűjtés kezdeményezéséről.

Az MDF szegedi szervezete a csongrádi megyeszékhelyen csaknem ezer plakátot ragasztott ki, amelyeken fekete keretben, fehér alapon fekete betűkkel az olvasható: Csatlakozzunk Európa többségéhez, hozzuk haza katonáinkat Irakból - tájékoztatta a párt városi elnöke kedden az MTI-t.

A hétfőn este kihelyezett plakátokkal azt akarjuk elérni, hogy a kormány vizsgálja felül álláspontját az Irakban kialakult helyzet miatt - mondta Zakar Péter.