Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Struccpolitika, színjáték, kivonulás

2004.05.17. 19:04
Nincs egyetértés a parlamenti pártok között azt illetően, meddig maradjanak Irakban a magyar katonák. A Fidesz június 30-a után hazarendelné a kontingest, ha a misszió addig nem kerül ENSZ-felügyelet alá, a kormánypártok az év végéig tartó mandátum kitöltéséhez ragaszkodnak, az MDF pedig egy percet se várna tovább.
Nem tudnak megegyezni a pártok abban, hogy meddig maradjanak a magyar katonák Irakban. Az iraki kontingens mandátuma az év végéig szól, az ellenzék szerint azonban új helyzet van, ami miatt nem tartható a küldetés eredetileg elfogadott időtartama.

"Gyökeresen új helyzet van"

Medgyessy tájékozódik
Medgyessy Péter kormányfő átfogó tájékoztatást kért az Irakban kialakult helyzetről hétfőn Budapesten, amikor hivatalába kérette Janet E. Garvey-t, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivőjét. A miniszterelnök a tájékoztatás szerint "aggasztónak nevezte, hogy Irakban nem szűnnek a számos emberi életet követelő harci cselekmények". "Megdöbbenésének adott hangot Izzedin Szalim, az iraki ideiglenes kormányzótanács vezetőjének brutális meggyilkolása kapcsán, amit a konszolidációval ellentétes lépésnek minősített". A közlés szerint Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi haderő jelenlétének az iraki nép fokozott biztonságát, a békés hatalomátadást kell szolgálnia. Megerősítette, hogy a magyar kontingens az Országgyűlés - valamennyi parlamenti párt egyetértésével születetett - felhatalmazása alapján eleget fog tenni vállalt kötelezettségének. Janet Garvey ügyvivő a megbeszélésen biztosítatta a miniszterelnököt az amerikai kormányzat elkötelezettsége felől, arról, hogy a bűnösök felelősségre vonása haladéktalanul megtörténik és az amerikai hatóságok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy hasonló cselekmények többé ne fordulhassanak elő.
forrás: MTI
Áder János a hétfőn tartott négypárti egyeztetést követően tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a pártok az alapvető kérdésekben sem tudtak megegyezni. "Gyökeresen új helyzet van, amióta fotók, tudósítások jelentek meg az iraki foglyok kínzásáról" - mondta a Fidesz frakcióvezetője, megjegyezve: azt szeretnék, ha minél előtt új ENSZ-határozat születne az iraki nemzetközi szerepvállalásról. A párt álláspontját ismertetve közölte: ha ez nem születik meg június 30-ig, akkor szerintük haza kellene hívni a magyar katonákat. Áder János megfogalmazása szerint a kormány struccpolitikát folytat, "úgy csinál, mintha nem venné észre, mi folyik Irakban".

"Az iraki misszió a foglyok megkínzása után erkölcsileg már nem vállalható, a magyar katonáknak haza kell jönniük" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn azután, hogy eszmecserét folytatott az Európai Unió tagországainak nagyköveteivel Budapesten. Orbán szerint "az irakiak is szembefordulnak velünk (...) és az európai, a magyar közvélemény is elhagyott bennünket, a magyar emberek kihátráltak a korábbi négypárti álláspont mögül". A pártelnök úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon ma már a parlamenti képviselők "tekintélyes része" és a közvélemény "elsöprő többsége" szerint, "miután a küldetésünket nem tudjuk teljesíteni, nincs keresnivalónk Irakban". "Nem lehet egy ország közvéleményével, a népakarattal szemben tartósan kormányozni" - szögezte le.

Lendvai: büszkék vagyunk a magyar katonákra

Az MSZP frakcióvezetője elmondta, hogy szerintük a négy párt által korábban megszavazott mandátumon belül kell folytatni az iraki szerepvállalást. Lendvai Ildikó elmondta: elítélik az iraki foglyok kínzásait és szerintük az Egyesült Államoknak felelősségre kell vonnia a tetteseket és meg kell akadályozni a további, hasonló esteket. Lendvai Ildikó szerint abban is egyetértés van, hogy mielőbb új ENSZ-határozatra és fokozottabb ENSZ-szerepvállalásra lenne szükség. "Büszkék vagyunk a magyar katonákra, akik semmilyen atrocitásban nem voltak elmarasztalhatóak" - fogalmazott a szocialista politikus.

Az SZDSZ szerint színjáték folyik

Szent-Iványi István szerint árt Magyarország nemzetközi megítélésének az a fideszes javaslat, amely kilátásba helyezi a katonák hazahívását június 30-a után. "Illuzórikus az a feltétel, hogy június 30-ig új ENSZ határozat legyen" - fogalmazott, hozzátéve: attól tartanak, "mindez egy színjáték, hogy a Fidesz belpolitikai előnyt szerezzen. A kisebbik kormánypárt képviselője leszögezte: ki kell tartani az eredeti javaslat mellett, amelynek értelmében az év végéig maradnának Irakban a magyar katonák.

Az MDF kivonult az egyeztetésről

Az MDF kivonult a négypárti egyeztetésről, mivel szerintük csak egy út járható: ha azonnal hazahívják a magyar katonákat. Herényi károly frakcióvezető beszámolt arról, hogy szerintük nincs miről tárgyalni, mivel a másik három párt nem ért egyet ezzel az állásponttal.