A budapesti iraki nagykövetség felhívása a békeszeretőkhöz

2003.03.30. 20:02
Az Iraki Köztársaság, nyílt és barbár agresszió áldozata, s nem csak az iraki nép az egyedüli áldozat, hanem az ENSZ alapokmánya, a nemzetközi törvényesség, az emberi jogok, valamint a civilizált világ nemzetközi kapcsolatait szabályozó törvények és normák is" - áll az Iraki Köztársaság Budapesti Nagykövetségének vasárnapi felhívásában.
Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint: az amerikai-brit agresszió az iraki nemzeti szuverenitás ellen irányul. - Bush és Blair hátat fordítottak az ENSZ BT-nek, a népek akaratának, valamint a józan észnek, valódi céljuk távol áll az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek leszerelésétől, illetve Irak állítólagos "felszabadításától", igazi céljuk Irak közvetlen katonai megszállása és természeti kincsei feletti rendelkezés - fogalmaz a közlemény. "Az amerikai-brit agresszió nemcsak barbár, hanem cinikus is, "Irak felszabadításáról" beszélnek, miközben szisztematikusan rombolják infrastruktúráját, ezerszámra gyilkolják gyermekeit és asszonyait, romba döntenek lakóházakat, kórházakat, iskolákat, egyetemeket, gyermekotthonokat, közszolgáltatásokat, közintézményeket, tévéállomásokat, múzeumokat és kulturális értékeket" - teszik hozzá.

Minden lehetséges eszközzel

A közlemény szerint az iraki nép egy emberként kelt fel, fegyverben és elszántan, hogy "megtisztítsa a haza szent földjét meggyalázó, gyalázatos idegen, olaj-éhes új gyarmatosító hordáktól". Az Iraki Köztársaság Budapesti Nagykövetsége felhívással fordul minden tisztességes és békeszerető erőhöz annak érdekében, hogy "minden lehetséges és törvényes eszközzel ítélje el az agressziót, a háború azonnali leállítását követelve, lépjen fel a háborút támogató erők ellen és ítélje el a hegemóniára épülő egyoldalú diktátumi önkényt, követelve a nemzetközi törvényesség érvényesítését, az ENSZ égisze alatti nemzetközi jog keretén belül". "Szólítsák fel az ENSZ főtitkárát, hogy helyezze vissza Irakba a humanitárius szervezetek, az "olaj, élelmiszerekért és gyógyszerekért" foglalkozó tisztviselőket" - áll a dokumentumban.  • Tippek
  • Bankszámla