Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Vasárnap éjjel hozzák haza az Irakban meghalt magyar katonát

2004.06.18. 12:05
Az Irakba induló ötfős vizsgálóbizottság többek között azt vizsgálja, miként lehet kivédeni a jövőben a csütörtökihez hasonló támadásokat, hogyan lehet még biztonságosabbá tenni a magyar katonák iraki jelenlétét. A hősi halált halt Nagy Richárdot vasárnap éjfélkor hozzák haza.
Vasárnap éjfélkor hozzák haza az Irakban meghalt magyar katona holttestét - közölte pénteken az MTI-vel a Honvédelmi Minisztérium médiaügyekkel foglalkozó egyik tisztviselője.

A hősi halált halt Nagy Richárd szakaszvezető holttestét szállító gépet a Ferihegyi repülőtéren Szenes Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar vezérkari főnöke fogadja majd - tette hozzá a tisztviselő.

Miként lehet kivédeni a támadásokat?

A honvédelmi tárca kommunikációs főigazgató-helyettese pénteken az MTI-vel közölte, hogy délután indul Irakba a Honvédelmi Minisztérium (HM) vizsgálóbizottsága, amely az előző nap robbantásos támadásban elhunyt Nagy Richárd szakaszvezető halálának körülményeit tisztázza.

Bocskai István elmondta: a magyar vizsgálóbizottság saját módszereivel fog dolgozni, de mivel a magyar alakulat a lengyel parancsnokság alatt szolgáló nemzetközi haderő részeként végzi szállítási feladatait, nyilvánvalóan együttműködnek majd a lengyel és a magyar szakértők. Az öt tagú vizsgálóbizottságot Isaszegi János és Forgó István dandártábornokok vezetik - mondta a kommunikációs főigazgató-helyettes.

A szakemberek a helyszínen többek között azt vizsgálják, miként lehet kivédeni a jövőben a csütörtökihez hasonló támadásokat, hogyan lehet még biztonságosabbá tenni a magyar katonák iraki jelenlétét - közölte Bocskai István.

Megerősített biztosítás, egészségügyi kíséret

Hozzátette: az Irakban szolgálatot teljesítő magyar kontingens már a korábban, más hadosztályok ellen elkövetett támadások körülményeit is elemezte, s azok következtetései nyomán hoztak meg biztonsági intézkedéseket. Így például a magyar szállító zászlóalj megerősített biztosítással és egészségügyi kísérettel végzi munkáját.

A 27 éves katona Al-Hillától mintegy 70 kilométerre vesztette életét, amikor az Irakban szolgálatot teljesítő magyar zászlóalj ivóvizet szállító oszlopa mellett irányított robbantás történt. A Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánított Nagy Richárd földi maradványait várhatóan hétfőn hajnalban hozzák Magyarországra.

A parlament dönt arról, maradnak-e magyar katonák Irakban
Nem a honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Minisztérium, vagy az Irakban szolgálatot teljesítő katonák, hanem az Országgyűlés dönt arról, hogy maradnak-e a magyar katonák Irakban - jelentette ki a tárca vezetője egy péntek reggeli televíziós műsorban.

"Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák biztonságát szavatoljuk, de nem a katonák, és nem a honvédelmi miniszter és minisztérium dönt arról, hogy maradunk, vagy sem. Ha tetszik, ebben a szituációban a parlamenti döntés az, amely bennünket eligazít" - mondta Juhász Ferenc a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Hozzátette: "nekem, mint politikusnak persze van egyszemélynyi részem ebben, de a katonáknak végképpen nincsen. Ők oda mennek, ahová a mindenkori országgyűlési határozat számukra engedi, vagy kötelezi őket".

Juhász Ferenc közölte: a magyar parlamentnek ősszel állást kell foglalnia, hogy a december végéig tartó mandátum után is maradnak-e a katonák Irakban. Mint mondta, ehhez "látni kell", hogy valóban megtörténik-e például a hatalomátadás az országban a hónap végén.

"Ezek együttes eredményeként lehet eldönteni azt, hogy mit tegyünk" - mondta. Arra a kérdésre, a miniszter milyen álláspontot képvisel majd, Juhász Ferenc azt válaszolta, hogy ezt ma még nem tudja megmondani.

A felvetésre, hogy a csütörtökön történt esemény esetleg megismétlődhet a tragédia feldolgozásáig és a hazatérésről szóló döntés meghozataláig, a politikus azt felelte: "és megtörténhetett volna egy évvel ezelőtt, amikor nagy reményekkel mentünk. (...) Amikor mentünk, akkor pontosan tudtuk, hogy egy nagyon veszélyes missziót vállalunk. Azok a katonák, akik ezt a feladatot önkéntesen (...), vállalták, pontosan tudták azt, hogy ez egy veszélyes feladat". Arra a kérdésre, hogy a politikus minden nap felteszi-e a kérdést magának: megvan-e még az indoka annak, hogy magyar katonák legyenek Irakban, Juhász Ferenc közölte: "föl is teszi, és teljesen természetesen elemzi és mindig mérlegeli és a szükséges időben meghozza a döntést".