Márk
13 °C
28 °C

A megrongálódott magyar konzulátusra mennek vissza a diplomaták

2003.04.24. 17:53
Amennyiben hétfőn az Országgyűlés kétharmada megszavazza, 300 magyar katona mehet Irakba őrzési, biztosítási feladatokkal valamint egy víztisztító szakaszt is küldene a Honvédelmi Minisztérium, amely már megkezdte a magyar szerepvállalás előkészítését. A külügyi szóvivő szerint egy ideig még nem, ám néhány hónapon belül visszatérhet a magyar külügyi misszió Bagdadba, a kissé megrongálódott külképviseletre.
Tóth Tamás külügyi szóvivő szerint egy ideig még nem, de néhány hónapon belül visszatérhetnek állomáshelyükre a magyar külképviselet munkatársai, akiket még Irak megtámadása előtt evakuáltak. A külügyi szóvivő elmondta, hogy mivel a helyzet, és a jogi környezet viszonylag gyorsan normalizálódik, a visszatérés időpontja "nem hónapok múlva" lesz.

Fosztogatók rongálták meg a magyar konzulátust

Nem hivatalos információk alapján a Külügyminisztériumban úgy tudják, a bagdadi magyar nagykövetséghez tartozó épületek "bizonyos károkat" szenvedtek, amik nem az amerikai-brit katonai támadások, hanem fosztogatók okoztak.

A Honvédelmi Minisztérium időközben elkezdte kidolgozni az iraki magyar szerepvállalás részleteit, hogy a politikai döntést követően azonnal megkezdődhessen a konkrét tervezés. Több feladatot is szánnak az iraki rendezésben esetlegesen részt vevő magyar katonáknak: az alakulat a békefenntartás mellett speciális műszaki tevékenységet is végezhetne.

Az őrzési és biztosítási feladatokat ellátó katonákkal, speciális víztisztító szakasz is kiutazna. Az utóbbi egység katonái a szentesi alakulattól kerülhetnének ki, ők ugyanis rendelkeznek olyan speciális eszközökkel, amelyek segítségével a "nagyon szennyezett vizet" is meg tudják tisztítani.

A katonák kiválasztása során a Magyar Honvédség az afganisztáni szerepvállalás tervezésekor jelentkezőkre számít egyrészt. Az iraki misszió magyar katonái elsősorban a Magyar Honvédség szolnoki, egri és szentesi alakulataitól kerülhetnének majd ki, de más egységektől is jelentkezhetnek. A szolnokiak a Magyar Honvédség szarajevói rendfenntartó kontingensében, míg a pristinai őr- és biztosító kontingensben a tatai, a debreceni és a hódmezővásárhelyi alakulatok katonái tevékenykednek.

Beosztás szerint akár 1500 dollár havonta

Az iraki misszió katonái egyébként várhatóan ugyanannyi pénzt keresnének, mint Szarajevóban vagy Pristinában szolgáló társaik: beosztástól függően 1000-1500 dollárt kaphatnának havonta az itthoni illetményük mellé. A magyar részvétel költségeit 2-4 milliárd forintra tették tegnap szocialista miniszterek. A logisztikai utánpótlást várhatóan a Magyar Honvédség saját eszközeivel is meg tudná oldani, így nem kellene más országok segítségét igénybe venni.

Legkorábban hétfőn derül majd ki, hogy az ellenzéki pártok támogatják-e az iraki rendezésben való magyar katonai részvételt. A honvédelmi tárca vezetői szerint nem tenne jót Magyarország tekintélyének, ha kitérne a részvétel elől, hiszen szinte mindegyik NATO-tagállam, továbbá jónéhány, a jövőben csatlakozó ország jelezte részvételét a rendezésben.

A hírek szerint Románia 800, Csehország 250, Lengyelország pedig több mint 1000 katonával vesz majd részt a rendezésben, így Magyarország számára is presztízsértékű lenne, ha 300 katonát küldhetne a misszióba. Az Egyesült Államok hat hadosztályt szeretne a térségbe küldeni, amelyek közül kettő nemzetközi lenne. Ezek egyikét várhatóan Lengyelország vezeti majd.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft