Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Magyar katonák oktathatnak irakiakat

2004.11.22. 11:23
Magyarország a jövő nyáron egy századot küld a NATO 1200-1500 fős iraki kiképző bázisára, és a katonák a kiképzésen kívül más feladatot is elláthatnak. Erről Juhász Ferenc honvédelmi miniszter beszélt hétfőn reggel egy rádióműsorban.
"Egy 1200-1500 fős NATO kiképző bázis indul jövő év nyarán Irakban - nyilatkozta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter hétfőn a Klubrádióban. - Ebben nagy valószínűséggel három őrszázad teljesít majd szolgálatot, és egy lehetséges opció valóban, hogy ebből egyet adunk mi, tehát maga a feladat kiképzési feladat, csak a kiképzési feladaton belül látunk mi mást el adott esetben, hogyha az ehhez szükséges feltételeket meg tudjuk teremteni, és a kormány ekként dönt" - mondta a miniszter a Klubrádiónak adott nyilatkozatában.

Petraeus tábora
A NATO katonai akadémiát létesít Bagdad közelében, ahol évente ezer iraki tisztet oktatnak. A "tágabb környék" biztonságossá tétele viszont az amerikai vezetésű iraki nemzetközi erők feladata lesz majd - mint ahogy a NATO-kiképzőket is egy amerikai tábornok, David Petraeus parancsnoksága alá helyezik. Azért esett rá a választás, mert már eleve ő irányítja az Irakban állomásozó nemzetközi haderő - a NATO-nál jóval nagyobb léptékű - kiképzési programját.

Nehéz helyzetbe hoztuk

Juhász Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak részt kell vennie a műveletben, mert december végi iraki kivonulásával "nagyon nehéz helyzetbe" hozta szövetségeseit. Magyarország egyetlen egy partnere "sem fogja azt mondani, hogy persze ezt követően majd valamilyen szankcióra számíthatnánk, de folyamatosan Magyarország megítélésében jelen lenne az a pont, hogy egyoldalúan döntöttek, és otthagytak bennünket" - indokolta Juhász Ferenc a magyar katonák iraki szerepvállalását.

Juhász a lehetséges hátrányok között említette, hogy ha majd verseny alakul ki "abban az ügyben, hogy Magyarország, vagy éppenséggel Lengyelország legyen az Európai Unió határőrizeti hivatalának székhelye, akkor nem biztos, hogy számíthatunk azokra a partnerekre, akiket egyébként mi Irakban otthagytunk".

Gyurcsány a Timesnak mondta el

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szombati Timesban nyilatkozott arról, hogy a NATO kiképzőbázisába Magyarország százötven fős egységet küldene. Simicskó István, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke a hírre úgy reagált, hogy a magyar társadalom nyolcvan százaléka nem akar magyar katonákat Irakba küldeni.

Magyarország egy szállítókontingenssel járult hozzá az iraki béketeremetéshez. A zászlóalj megbízatása december 31-én lejár, mert az ellenzék a parlament egy héttel ezelőtti ülésén nem szavazta meg a misszió meghosszabbítását március 31-ig.