Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Megállapodás az iratnyilvánosságról

2005.04.07. 09:23
Gyakorlatilag kész a megállapodás az állambiztonsági iratokról szóló ügyben – írja a Népszabadság. Kivették a javaslatból azt a kiskaput, amelynek révén a szolgálatok megkerülhették volna az iratátadást felügyelő testületet.
Az MSZP és az SZDSZ politikusai csütörtökön bejelenhetik, hogy megállapodtak az állambiztonsági iratok nyilvánosságát célzó szocialista törvénycsomag vitatott pontjairól – tudta meg a Népszabadság.

A parlament valószínűleg a jövő héten dönt a két törvényjavaslatról: az alkotmány kiegészítéséről, amellyel az MSZP közérdekűvé nyilváníttatná az állambiztonsági múltra vonatkozó adatokat - "megalapozva" ezzel az állambiztonsági szaklevéltárról szóló törvény módosítását is, amely a nyilvánosságra hozatal részleteit szabályozná -, egyúttal előírná a még titkos iratok felülvizsgálatát. Utóbbi munkát egy fele-fele arányban kormányzati jelöltekből, illetve a szakma képviselőiből álló testület végezné.

Az SZDSZ-nek nem sikerült lebeszélnie koalíciós partnerét az alaptörvény megváltoztatásáról, de több pontban mégis sikert könyvelhet el: szűkítik például azon feltételek fölsorolását, amelyekre hivatkozva a titkosszolgálatok visszatarthatnak iratokat.

Kiemelték a javaslatból azt a kiskaput, amelynek révén a szolgálatok megkerülhették volna az iratátadást felügyelő testületet a "kiemelten fontos iratok" esetében. A liberálisok viszont nem tudták kiharcolni a rendszerváltás után megalakult titkosszolgálatoknál tovább szolgáló egykori állambiztonsági ügynökök azonnali leleplezését, azt azonban igen, hogy a tovább szolgálók adatai a leszerelésük után tíz évvel nyilvánossá váljanak.