Ágnes
-5 °C
2 °C

A magyartanároknak tetszettek az érettségi tételek

2007.05.07. 15:22
A szövegértési feladat és a hozzá kapcsolódó kérdések jók voltak, az érvelő feladatok végre nem voltak elirodalmasítva, fogalmazott Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Véleménye szerint a Sánta-novella jó tétel, mert világos a mondanivalója és a benne megjelenő szerepjáték érdekes a diákoknak, de szerencsés választásnak tartja az Ady-Csokonai vers összehasonlítását is.

Nagyon jónak nevezte az idei középszintű érettségit tételeket Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke hétfőn. Az eddigi legjobb érettségi tételeket állították össze a diákoknak középszinten, összegezte véleményét Arató László. Értékelése szerint igazi szövegértési feladat az idei szöveg, amely Bécs kedvelt vendéglőiről, a turisták által is keresett heurigerekről szól.

Az ironikus megjegyzésektől sem mentes szöveg a mai tömegturizmus és a régi, hangulatos kiskocsmák szembeállítására épült, de szólt a bécsi vendéglátás más történeti érdekességéről is. Arató László kiemelte azt is, hogy a szöveghez számos nagyon jó feladatot kapcsoltak. Így a diákoknak bekezdésekhez kellett címeket írniuk, vagy véleményalkotásként ajánlanák-e ezt az írást Bécsbe készülő barátjuknak.

Nem volt elirodalmasítva az érvelő feladat

Az érvelő feladatról szintén pozitívan nyilatkozott. A diákoknak arról kellett írniuk, hogy az újféle médiumok, az elektronikus adathordozók és a hagyományos könyvek milyen viszonyban állnak egymással: kiszorítósdi vagy együttélés-e a jövő útja.

A megoldás értékelésében a tárca közlése szerint nem az a kérdés, hogy a jelölt mi mellett foglal állást, hanem hogy milyen erős érvekkel támasztja alá mondanivalóját. Arató László megjegyezte, az elmúlt években az irodalomtanítás hagyományaiból fakadóan sokszor irodalmi síkra terelték ezt a feladatot. Most viszont nagyon jó a kérdés, és végre nincs elirodalmasítva, megoldásakor nem kellett irodalmi példákra hivatkozni, mint az előző években.

Nem tanult szöveget kellett visszaadni

A szakember a Sánta-novellát átfogható terjedelmű, témájában jól megfogható és jól kezelhető tételnek tartotta, amelynek világos a mondanivalója és a benne megjelenő szerepjáték érdekes a diákoknak. Mint elmondta, ugyan nem feltétlenül szerepel az anyagban, de az a jó érettségi, amely azt méri, hogy valaki tud-e novellát elemezni és nem az, amelyik arra kíváncsi, hogy tanult szöveget vissza tud-e mondani a diák.

Arató László szerencsés választásnak nevezte az Ady-Csokonai vers összehasonlítását is, amelyeknél a diszharmonikus és a harmonikus idilli szerelem szembeállítása jól megoldható feladat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!