Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyartanároknak tetszettek az érettségi tételek

2007.05.07. 15:22
A szövegértési feladat és a hozzá kapcsolódó kérdések jók voltak, az érvelő feladatok végre nem voltak elirodalmasítva, fogalmazott Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. Véleménye szerint a Sánta-novella jó tétel, mert világos a mondanivalója és a benne megjelenő szerepjáték érdekes a diákoknak, de szerencsés választásnak tartja az Ady-Csokonai vers összehasonlítását is.

Nagyon jónak nevezte az idei középszintű érettségit tételeket Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke hétfőn. Az eddigi legjobb érettségi tételeket állították össze a diákoknak középszinten, összegezte véleményét Arató László. Értékelése szerint igazi szövegértési feladat az idei szöveg, amely Bécs kedvelt vendéglőiről, a turisták által is keresett heurigerekről szól.

Az ironikus megjegyzésektől sem mentes szöveg a mai tömegturizmus és a régi, hangulatos kiskocsmák szembeállítására épült, de szólt a bécsi vendéglátás más történeti érdekességéről is. Arató László kiemelte azt is, hogy a szöveghez számos nagyon jó feladatot kapcsoltak. Így a diákoknak bekezdésekhez kellett címeket írniuk, vagy véleményalkotásként ajánlanák-e ezt az írást Bécsbe készülő barátjuknak.

Nem volt elirodalmasítva az érvelő feladat

Az érvelő feladatról szintén pozitívan nyilatkozott. A diákoknak arról kellett írniuk, hogy az újféle médiumok, az elektronikus adathordozók és a hagyományos könyvek milyen viszonyban állnak egymással: kiszorítósdi vagy együttélés-e a jövő útja.

A megoldás értékelésében a tárca közlése szerint nem az a kérdés, hogy a jelölt mi mellett foglal állást, hanem hogy milyen erős érvekkel támasztja alá mondanivalóját. Arató László megjegyezte, az elmúlt években az irodalomtanítás hagyományaiból fakadóan sokszor irodalmi síkra terelték ezt a feladatot. Most viszont nagyon jó a kérdés, és végre nincs elirodalmasítva, megoldásakor nem kellett irodalmi példákra hivatkozni, mint az előző években.

Nem tanult szöveget kellett visszaadni

A szakember a Sánta-novellát átfogható terjedelmű, témájában jól megfogható és jól kezelhető tételnek tartotta, amelynek világos a mondanivalója és a benne megjelenő szerepjáték érdekes a diákoknak. Mint elmondta, ugyan nem feltétlenül szerepel az anyagban, de az a jó érettségi, amely azt méri, hogy valaki tud-e novellát elemezni és nem az, amelyik arra kíváncsi, hogy tanult szöveget vissza tud-e mondani a diák.

Arató László szerencsés választásnak nevezte az Ady-Csokonai vers összehasonlítását is, amelyeknél a diszharmonikus és a harmonikus idilli szerelem szembeállítása jól megoldható feladat.