Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Elkülönített osztályokban maradnak a jászladányi tanulók

2002.09.24. 22:30
A jászladányi gyerekek továbbra is elkülönített osztályokban tanulhatnak - derült ki azon az egyeztetésen, amelyet az oktatási tárca illetékesei folytattak a jászladányi alapítványi és önkormányzati iskola képviselőivel. Az iskolának Magyar Bálint minisztériumi támogatást ígért.
Nyitottak voltak a felek egymás érvei iránt azon az egyeztetésen, amelyet az oktatási tárca illetékesei folytattak a jászladányi alapítványi és önkormányzati iskola képviselőivel, valamint a települési önkormányzat oktatási bizottságának elnökével kedden Budapesten.

Ezt Magyar Bálint oktatási miniszter mondta el rögtönzött sajtótájékoztatón, miután saját kezdeményezésére közel másfél órás megbeszélést folytatott az érintettek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen kialakult helyzetről.

Segélycsomag

A minisztérium a jászladányi iskola képviselőinek nyolc pontból álló integrált oktatást segítő csomagot ajánlott fel. Ennek része önfejlesztő iskolaprogram, multimédiás számítógépek és internet biztosítása, az idegennyelv-oktatás megerősítése és a továbbtanulást segítő projekt.

Szavaiból kiderült: Jászladányban az önkormányzati iskolában továbbra is elkülönített osztályokban tanulnak az alapítványi és az önkormányzati iskolába beiratkozott gyerekek, mivel ennek a helyzetnek az azonnali megszüntetése "hihetetlen indulatokat váltana ki".

Az integráció az iskolától függ

"Ha az érintettek pozitívan válaszolnak a programra, akkor annak elemei a lehető leggyorsabban be tudnak indulni" - mondta a miniszter, hozzátéve: az iskolától függ, hogy az integráció hogyan valósul meg.

Tóth Ibolya, az Antal Mihály alapítványi iskola igazgatója elmondta: attól tart, hogy Jászladányba ez a segítség későn érkezik. "Ha egy hasonló jellegű támogatás 9-10 évvel ezelőtt érkezik a településre, akkor az nem kerül ilyen helyzetbe." Tóth Ibolya együttműködést ajánlott az önkormányzati iskola vezetőjének, aki erre azonban nem tartott igényt. Vincze Ferencné, az önkormányzati iskola vezetője nem kívánt nyilatkozni a megbeszélés után.

Előzmények

Az ügy előzménye, hogy szeptember 1-jén annak ellenére megtartották a tanévnyitó ünnepséget a jászladányi alapítványi iskolában, hogy az oktatási miniszter korábban jelezte: az Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola nem kezdheti meg működését, mert nem minősül közoktatási intézménynek, működéséhez hiányoznak a jogszabályban előírt feltételek.

Az alapítványi iskola 205 diákját és tanárát ezt követően átvette az önkormányzati oktatási intézmény, miután megérkeztek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal, valamint az oktatási tárca azon állásfoglalásai, amelyekben közlik, hogy a felügyeleti hatóság megsemmisítette a helyi jegyző által az alapítványi iskolának kiadott működési engedélyt.

Dankó István polgármester ugyanakkor jelezte: a nagyközség önkormányzata döntött arról, hogy a hivatali határozat ellen fellebbez.

Jászladányban a települési és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat között csaknem két éve tart a vita az alapítványi iskola felállítása miatt, amelyet azért szeretne a falu működtetni, hogy inspiráló környezetet biztosítson a valóban tanulni akaró fiataloknak.

A romák viszont úgy vélekednek, hogy az általuk elitnek minősített iskola létrehozásával az ottani, tandíjat megfizetni nem tudó, ám tehetséges cigánygyerekek hátrányba kerülnek a tanulásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!