Törvénytelenség miatt ér véget az iskolatej program

2001.04.03. 17:48
Vonza András agrárminiszter hétfőn leállította az 1998 óta tartó FVM-es iskolatej programot. Az Állami Számvevőszék szerint a minisztérium törvénytelenül, a piacra jutási támogatásokból finanszírozta az akciót. Az iskolák vezetőit nem értesítették a hírről, így váratlanul érheti őket, ha szerdától nem kapnak tejet a gyerekek a reggelihez.

Eddig az iskolatej-akció keretében hét megye (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg) és egy megyeszékhely (Székesfehérvár) iskolásai, óvodásai és a bölcsödési kaphattak reggelente ingyen friss tejet. Az ország tejtermelésének legfeljebb 1,5-2 százalékát teszi ki a gyerekeknek kihordott mindennapi tej, ami éves szinten maximum 20 millió litert jelent.

Iskolatej program: lezárva

Hétfőn azonban Vonza András agrárminiszter hirtelen "lezártnak nyilvánította" az iskolatej programot - adta hírül a Világgazdaság. Ezzel a döntéssel végleg leállítják az 1998-ban Torgyán József által indított akciót.

A program létjogosultságát mindenki elismeri, ennek ellenére az idei előkészítő tárcaközi egyeztetéseken ismét felmerült, hogy az akciót törvénytelenül bonyolította le a minisztérium: a támogatásokat ugyanis minden évben a piacra jutási kasszából, közbeszerzési eljárás nélkül biztosította a tárca, amelyből jogszabályi előírások szerint szociális célokra nem költhetett volna - fejti ki a Világgazdaság. Bár az év elején a minisztérium megkezdte egy közbeszerzési eljárás előkészítését, azt már nem írják ki. Ugyanakkor az sem hagyható figyelmen kívül, hogy előzetes szakértői felmérések 10-11 milliárd forintos hiányt mutatnak ki az FVM jövő évi piacra jutási büdzséjében.

A minisztérium a kassza mentesítése miatt más keretből fizetné ki az alapvető termékek, így a tej felvásárlási irányáraihoz nyújtott árkiegészítő támogatást. Ezek együttes összege 14-15 milliárd forint lenne. A kifizetések áthelyezése eleinte csak a sertés-, a marha- és a baromfiszektor esetében merült fel. A hétfői tárcaközi bizottság ülésén viszont kiderült, hogy erre a tejágazatnál is mód nyílhat. A termelők azonban még így is magasabb árat kérnének az eddiginél, amihez az állami támogatás emelésére lenne szükség.

Szakértők szerint - mondja a Világgazdaság - az biztosíthatna forrást a támogatás további fizetéséhez, ha az FVM jövőre nem a piacra jutási kasszából finanszírozná a 2 milliárd forintra tervezett iskolatej-akciót. A tárca számításai szerint ugyanis az idei éves tejprogram 2,8-2,9 milliárd forintba került volna, amelyből az FVM-re a fent említett 2 milliárd, az érintett önkormányzatokra 0,8-0,9 milliárd jutott volna. Az elmúlt években a szociális projektben az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanács is részt vett egy bizonyos összeggel, de az idén, egy korábban beígért minisztériumi támogatás elmaradása miatt kiszállt a finanszírozásból.

Ingyen tej: szociális ügy

Az Állami Számvevőszék szerint törvénysértő módon támogatta a tárca a piacra jutási kasszából a szociális jellegű programot. Ezért szakértők úgy vélik, hogy vagy közbeszerzési ügyként kellene kezelni a tejes akciót, vagy a szociális minisztériumhoz kellen áthelyezni.

Közbeszerzési ügynek azonban nem tekinthető, mert ilyen pályázat az elmúlt években nem jelent meg. Ezért a 2001-es év elején a tárca a korábban kifogásolt rendszerben kezdte meg a programot: a támogatást újra a piacra jutási forrásaiból finanszírozta.

A Világgazdaság ágazati információkra hivatkozva közli, hogy a napokban az Állami Számvevőszék elnöke hivatalosan is jelezte Vonzának, hogy az iskolatej program a mai formájában nem jogszabályi alapokon működik, ezért a programot közbeszerzési eljárás alá kellene vetni. Ez volt a közvetlen előzménye a leállításról szóló FVM-miniszteri döntésnek. Az ÁSZ a közbeszerzésekkel kapcsolatos éppen folyamatban lévő eljárásai miatt egyelőre nem nyilatkozott az Indexnek az iskolatej program leállításával kapcsolatban. Ez ügyben a döntés - az ÁSZ állítása szerint - csak májusban várható.

Jól bejáratott rendszer szűnik meg a tanárok tudta nélkül

Az általános iskolákban nem hallottak az iskolatej program leállításáról, de az egészen biztos, hogy sehol sem fogadják majd szívesen. A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskolában például évek óta bejáratott, jól működő rendszerként működik az akció. "A gyerekek a reggeli gyülekezőkor kapják meg a poharas tejet, poharas kakaót. A szociálisan hátrányos gyerekek vajaskenyeret is kapnak, igaz, ezt a konyva felajánlásából" - nyilatkozta az Indexnek Tölgyesi Ferencné igazgatónő. Bevált gyakorlat, hogy a mindennap megrendelt tejmennyiséget az alsótagozatos tanulók létszámához viszonyítva határozzák meg. A székesfehérvári igazgatónő szerint minden gyerek hiányolná a reggeli italt, de leginkább azok, akik családjuk rossz anyagi körülményei miatt egyébként nem jutnának rendszeresen tejhez.  • Hírek
  • Hírek