Az FVM beszüntette az iskolatej-akciót

2001.04.04. 18:25
Vonza András agrárminiszter április 2-án lezárta az iskolatej-programot. A héten gyakorlatilag már nem kaptak tejet a gyerekek a reggeli mellé. Székesfehérváron azonban a tejtermelő és a helyi önkormányzat magára vállalta a költségek kifizetését, mert a program leállásával közel 5000 tanuló maradna tejtermék nélkül.
Az FVM szerdán értesítette azt a hét megyei (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg) és egy megyeszékhelyi (Székesfehérvár) önkormányzatot, ahol az iskolatej-program működött, hogy beszünteti az akciót. A közlemény semmilyen konkrétumot nem tartalmaz a beszüntetés okaként, csupán támogatási gondokra hivatkozik. A tárca törekszik valamilyen megoldást találni arra, hogy az iskolatej-programot az idei tanév végéig folytatni tudja, de bizonytalan, hogy találnak-e megoldást.

Bács-Kiskun megyében ma már nem is kaptak tejet a reggelihez a gyerekek. A megyei önkormányzat keresi a lehetőségét a program folytatására, de ez az FVM támogatása nélkül valószínűleg nem áll majd módukban. Az akció költségeit eddig 70%-ban a tárca és 30%-ban az önkormányzat fedezte.

A tejtermelő saját erőből szállítja a tejet a gyerekeknek

Székesfehérváron 1999 február 15-e óta futott a program - tudtuk meg Stetler Zsuzsannától, a városi önkormányzat sajtóreferensétől. A megyeszékhelyen az önkormányzati és egyházi fenntartásban lévő iskolák közel 5000 tanulója részesült a juttatásból. A minisztérium az elmúlt időszakban 19,4 millió forinttal az önkormányzat pedig 8,3 millió forinttal támogatta a programot.

Mivel április 2-án a tárca megszüntette a pénz folyósítását, ezen a héten a tejtermelő saját költségére látja el a tanulókat a reggelivel, igaz, tej helyett joghurtot szállít az iskoláknak. A tavaszi szünetig a polgármester saját, elkülönített költségvetéséből fizeti majd a költségeket, így tehát április 11-ig megoldott a juttatás biztosítása. Az önkormányzat folyamatosan tárgyal a Tejtermék Tanáccsal, hogy megoldást találjon a további támogatásra.

A többi megye önkormányzata is keresi a megfelelő megoldást az iskolatej további juttatására, igaz, mert sok szociálisan hátrányos gyermeknek ez a program jelenti az egyetlen lehetőséget, hogy tejtermékhez jussanak.  • Tippek
  • Hírek