Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Internetre kerülnek az ítéletek

2007.03.19. 15:53
A Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák ítéletei július 1-jétől olvashatóak lesznek az interneten, jelentette be Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke Debrecenben.

Július 1-től az interneten is olvashatók lesznek a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák ítéletei a jogelőzményekkel együtt.

Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezlete után azzal indokolta a döntést, hogy egyre több olyan ítélet születik, aminek politikai jelentősége van.

Lomnici Zoltán megítélése szerint a bizalomra csak akkor lehet számítani, ha nyomon követhetőek e döntések. Lényeges a társadalmi ellenőrzés, a sajtó és a széles nyilvánosság - mondta az LB elnöke. Mindez persze csak a jogerős ítéletekre vonatkozik, tette hozzá.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint eldőlt az a szakmai vita, hogy szükség van-e az ítélőtáblákra. Elmondta: tavaly az Európai Unió 12 új tagállama közül Magyarországról érkezett a legkevesebb panasz a strasbourgi emberi jogi bírósághoz perek elhúzódása miatt.

Lomnici Zoltán fontosnak nevezte, hogy az egymásnak ellentmondó ítéletek, vagy például a móri ügy ellenére a társadalom 70 százaléka bízik a bíróságokban.