Márk
13 °C
28 °C

Júliustól működnek az ítélőtáblák

2003.04.07. 15:36
Három ítélőtábla kezdi el működését július elsejével. Egyelőre Budapesten, Szegeden és Pécsen működnek majd táblabíróságok, amelyek a fellebbezési ügyeket tárgyalják a Legfelsőbb Bíróság helyett, így a megyei bírósági döntések ellen e bírói fórumhoz lehet majd fordulni.
Az ítélőtáblák július 1-jén megkezdik működésüket; erre figyelemmel a Legfelsőbb Bíróság (LB) folyamatosan átadja az ítélőtábláknak azoknak az ügyeknek az iratait, amelyeknek elbírálása az említett időponttól a táblabíróságok hatáskörébe tartozik. A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hétfői tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtáblára a Budapestről, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyéből származó ügyek kerülnek.

Új bírósági szint

A Szegedi Ítélőtáblán a Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei ügyekkel foglalkoznak majd. A Pécsi Ítélőtáblára a Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyei ügyek kerülnek. Az ítélőtáblák fellebbezési ügyeket tárgyalnak, új bírósági szintet alkotva a megyei bíróságok, illetve az Legfelsőbb Bíróság között.

A cél az LB tehermentesítése

A táblák felállításával a fellebbezési ügyek átvétele tehermentesíti az LB-t és lehetővé teszi, hogy alkotmányos feladatára, a bíróságok elvi irányítására és az egységes ítélkezési gyakorlat megerősítésére koncentráljon. A fellebbezési ügyeket tárgyaló három új bírósági fórum a tervek szerint 2005-ben egészül ki a Győri, illetve a Debreceni Ítélőtáblával.

A Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumát 2009. március 31-ig Czine Ágnes, polgári kollégiumát Kertészné Princzinger Márta, közigazgatási kollégiumát pedig Matheidesz Ilona vezeti. A Szegedi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője Fedor Attila, a polgári kollégiumé Kemenes István. A Pécsi Ítélőtábla büntető kollégiuma élén Makai Lajos, a polgári kollégium élén Juhász László áll.