Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Nem elég szigorú az ittas vezetők büntetése

2008.07.29. 11:38
Országszerte vizsgálják az ittas vezetés megítélésének bírósági gyakorlatát - írja a Népszabadság. A Pest megyei eredmények azt mutatják, hogy az ítéletek nem eléggé szigorúak.

A Legfelsőbb Bíróság egységesítené az ittas, illete bódult járművezetés elbírálásának ítélkezési gyakorlatát. A Népszabadság cikke szerint ugyanis a jelenlegi gyakorlatban eltérő, és zömében nem kellő visszatartó erejű ítéletek születnek.

A Pest megyei vizsgálat megállapította, hogy az ittas vagy bódult sofőrökre a bíróságok többnyire maximum százezer forintos pénzbüntetést szabnak ki, a fiatalkorúakat pedig kivétel nélkül próbára bocsátották. Esetükben az első fok ítélet kivétel nélkül jogerőre emelkedett. A megyei bíróság büntető kollégiumának vezetője, Miszori László elmondta, hogy a másodfokú bírói tanács szerint nagyobb visszatartó ereje lenne, ha az ittas vezetésen kapott fiatalokat próbára bocsátás helyett inkább eltiltanák a járművezetéstől.

A pénzbírság kiróvásakor probléma, hogy hiteles adatok híján lehetetlen megállapítani az elkövetők tényleges jövedelmi viszonyait. Ugyanakkor a 2007-ben jogerőre emelkedett 1290 esetből csak kilencszer tiltották el a vádlottakat a járművezetéstől önálló büntetésként. Erre többnyire csak mellékbüntetésként került sor, végleges eltiltásra pedig csak kivételes esetben. Végrehajtandó szabadságvesztést is csak visszaesőknél, végső eszközként szabtak ki.

Miszori szerint a gyengülő közlekedési fegyelem nem érvényesül határozottan mint súlyosbító tényező. A hozzátartozó sérülése, halála viszont nyomatékos enyhítő körülményként esik latba. A kollégiumvezető úgy látja, hogy a helyi bíróságokon kiszabott elsőfokú ítéletek nem eléggé szigorúak, az ügyészek pedig az indokolt esetekben sem fellebbeznek.

Az elkövetők tíz százalékát kapták el súlyos alkoholos befolyásoltság alatt, a többség (kb. 2/3-1/3 arányban) enyhén, illetve közepesen volt ittas. Az országos vizsgálat eredményeképpen jövő év elejére születhet meg az egységes ítélkezési gyakorlathoz szükséges a LB-iránymutatás - írja a Népszabadság.