Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az al-Kaida robbanthatott Hillában

2004.02.19. 15:32
A honvédelmi tárca államtitkára szerint valószínűleg az al-Kaida terrorszervezet robbantott a hillai tábornál. A magyar táborban nyugalom van, senki nem akar hazatérni.
Huszonhét magyar katona sérült meg a hillai tábor elleni terrortámadásban. Az öngyilkos merénylők a tábor kerítésénél robbantottak fel két teherautót szerdán reggel. Az eset után az MDF a katonák azonnali kivonását kezdeményezte, a Fidesz pedig rendkívüli honvédelmi bizottsági ülés összehívását kezdeményezte.

Egyiptomi, vagy jordán volt a megfigyelő

"Valószínűleg az al-Kaida követte el az iraki szövetséges erők hillai tábora elleni támadást" - jelentette ki Iváncsik Imre, a honvédelmi tárcya politikai államtitkára a parlament szakbizottságának csütörtöki rendkívüli ülésén. Mint mondta a támadás szervezettsége, s a tény, hogy előtte megfigyelték a tábort arra utal, hogy nem irakiak követték el a támadást.

A szemtanúk szerint a robbantást előkészítő felderítő egyiptomi, vagy jordán származású lehetett. A robbanóanyag mennyisége és az alapján, hogy nem figyelmeztették a polgári lakosságot, feltételezhető, hogy az al-Kaida követte el a támadást.

A szállító zászlóalj paranacsnokának reggeli jelentése szerint a kontiogens fegyelmezetten látja el feladatát, katonái elszántak. A támadás miatt senki sem kérte áthelyezését, jelezte a politikus. Az államtitkár összegezve közölte: a magyar szállító zászlóalj képes feladatai ellátásra, ezért nincs ok a kivonásukra.

"Mi kell a kivonuláshoz"?

Simicskó István fideszes alelnök kérdésére, miszerint minek kell még bekövetkeznie ahhoz, hogy kivonjuk a katonákat, Ivancsik nem kívánt válaszolni. 'Töltvény kérdés" kommentálta a felvetést. Szerinte az egyetlen kérdés, hogy a hadosztály képes-e ellátni feladatát. "Ha kivonulnánk a terroristákat bátorítanánk fel".

Simicskó kérdésére, hogy célponttá vált-e a magyar tábor, a katonai felderítés vezetője úgy válaszolt: a tábor, ahol a magyarokat is elszállásolták, a harmadik legnagyobb ilyen Irakban, így természetesen célpont. A terroristák figyelik a táborokat, erre fel is készültek a katonák, akik megosztják a támadások tapasztalatait egymással - mondta Boros-Leskó Géza. Az összhaderő nevű parancsnokság vezetője szerint az öngyilkos merényleteket kizárni nem lehet "ezt senki sem merné garantálni".

A katonákra 10 milliós életbiztosítást kötöttek, halál esetén jár az özvegyeknek a hadgondozás, ami havi rendszeres jövedelmet jelent az életben maradottak számára - ismertette a honvédelmi államtitkár. A 12 milliárdos költségvetés az iraki missziót nem érinti - hangoztatta Ivancsik Imre.