Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

ÁNTSZ: A rendőrt valaki ellátta

2006.11.07. 19:12
A rendőrség továbra is nyomoz annak az orvosnak az ügyében, aki az egyik rendőr és annak felesége szerint a férj október 23-i zavargásban megsérült lábát lelkiismereti okokra hivatkozva nem akarta ellátni. Az orvos szerint nem volt ügyeletben, és ideje sem volt. Megszólalt a kórház főorvosa is, és vizsgálódott az ÁNTSZ is.

"A rendőrt valaki ellátta" - állapította meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vizsgálata, amelyet a János Kórházban folytattak le, mert egy rendőr és annak felesége szerint a kórház orvosa nem akarta ellátni a rendőr fájós lábát. A rendőr részt vett az október 23-i zavargások leverésében, és a pár szerint két nappal később az orvos elveire hivatkozva nem látta el.

Kiadhatják a betegek adatait
A rendőrség harmadik megkeresése adatvédelmi aggályokat már nem vet fel, állapította meg Péterfalvi Attila ombudsman. A rendőrség korábban arra szólította fel a kórházakat, hogy az október 23-án és utána jelentkező sérültek adatait adják ki, de az intézmények Péterfalvi aggályaira hivatkozva megtagadták az információk kiadását. Akkor ugyanis azt sem közölték, mire kellenek az adatok.

Kedden a nyomozók kihallgatták a rendőr a kórházban ápolónőként dolgozó feleségét, aki állítja, az orvos lelkiismereti okora hivatkozva tagadta meg a vizsgálatot. Az orvos ezt tagadja, szerinte nem volt ideje, és nem is volt ügyeletben.

Havas Szófia, a kórház főigazgatója szerint az orvosnak mindenképpen el kellett volna látnia a beteget, hangzott el a TV2 híradójában. Havas szerint az ügyeleten kívül, az utcán is kötelessége egy orvosnak a gyógyítás. A Népszabadság szerint egyébiránt az orvost és a rendőrt is Nagy Imrének hívják.