Eleonóra
-1 °C
2 °C

Olajjal szennyezett gáz kering a János kórházban

2007.11.13. 09:21
Nincsenek biztonságban a betegek a Szent János kórház több osztályán, a műszerek és oxigénpalackok olajjal szennyezett sűrített levegővel működnek, állítja a Népszabadságban az orvosi gázellátó hálózatát felülvizsgáló cég ügyvezetője. A kórház igazgatója szerint az ellenőrzések nem jeleztek hibát.

„Egyetlen központ sem felel meg a minimális követelményeknek. A páciensek szempontjából némely kritikus állapotban van. A rendszer olyan olajos emulziós levegőt pumpál a hálózatba, amely azonnali megszüntetést és bezárást tenne szükségessé” – idézi a Népszabadság a fővárosi Szent János kórház gyógyászati gázrendszeréről készült jelentést.

Az ellenőrzést végző Pan Gas Hungária Kft. vizsgálata szerint a sűrített levegőellátás a kórházban katasztrófális állapotban van, az ortopédián, a gyerekosztályon, a gégészeten, a sebészeten, a traumatológia-idegsebészeten a minimumot sem teljesítik.

A János kórházban olajjal szennyezett sűrített levegővel működnek a fúrók, idegsebészeti eszközök, s ez e műtéti helyeken okozhat fertőzést. A szennyezett központi rendszerről működnek a traumatológiai és intenzív osztályokon használt oxigénpalackok is. Ezek a hibák az oxigénellátásban okozhatnak fennakadást.

Nem igaz,hogy a betegeket közvetlen veszély fenyegetné, mondta a kórház főigazgatója. Kázmér Tibor úgy nyilatkozott: a Pan Gas Kft tavaly egy kisebb hibát jelzett a felülvizsgálatnál, de később mindent rendben találtak. 2006 áprilisában a traumatológia sűrített levegő központjában teljes felújítás történt. Azt Kázmár Tibor sem vitatta, hogy kórház gázellátó hálózata elöregedett és felújításra szorul.

A Pan Gas ügyvezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendszerben keringő levegőnek gyógyszertisztaságúnak kellene lennie, de – mint a Népszabadságban bemutatott képeken látszik – a minták komoly szennyezettséget mutatnak. A Pan Gas ügyvezetője szerint a kórház menedzsmentje nem veszi komolyan a helyzetet. Csak a rendszer mechanikus működéséhez szükséges szerviz vizsgálatokra koncentrálnak, közben azonban a csővezetékekben lévő levegő vizsgálatát elhanyagolták. A kórházban végzett méréseknél a levegő olyan szennyezett volt, hogy a vizsgálathoz használt műszerek tönkrementek.

Októberben több liftet záratott le a műszaki hatóság a Szent János Kórházban, mert nem tartotta biztonságosnak a működésüket.