Frigyes
17 °C
25 °C

Jánosit csak másodjára választották meg

2000.11.26. 17:47
Az MSZP országos választmányi elnökének megválasztása csak másodjára volt érvényes a kongresszuson. Jánosi György az első menetben egyetlen szavazattal lemaradt a szükséges ,,50% plusz egy voks" - választási követelménytől. A második fordulóban Jánosi 285 szavazatot kapott, és a választmány elnöke lett.
252 küldött szavazott ugyanis bizalmat a politikusnak az összesen leadott 503 voksból, míg ellenfelének, Földes Györgynek 235 szocialista szavazatot bizalmat. Az MSZP országos etikai bizottságának döntése alapján a szavazást meg kellett ismételni. A második fordulóban Jánosi 285 szavazatot kapott, és a választmány elnöke lett.

Jánosi György:
A vezetőség tagjainak rendezniük kell személyes ellentéteiket
A politikus - megválasztása után - az Index érdeklődésére elmondta, hogy a választmány új elnökeként célja a párton belüli platformok és irányzatok integrálása. Jánosi szerint a pártnak egységet kell mutatnia, ezért a vezetőség tagjainak is rendezniük kell személyes ellentéteiket.

Az új választmányi elnök fontosnak tartotta megemlíteni a regionális politika aktívabb támogatásának szükségességét, hiszen - ahogy fogalmazott - ,, a jövő a regionális politikáé". A politikus végül kijelentette: ,,a kongresszus előtt a pártban nagyobb hangsúlyt kaptak a különbözőségek, mint a szükséges egység. Ennek mostantól fordítva kell lenni".

Szekeres dolgozni fog

Az Index érdeklődésére Szekeres Imre válaszolt legrövidebben, aki kiesett az alelnöki posztért folytatott versenyből. Kérdésünkre, hogy mihez kezd, miután a vezető posztra a küldöttek mást választottak, Szekeres ennyit mondott. ,,dolgozni fogok".

Szili még nem tudja, mi lesz a dolga

Az Index helyszíni különítménye Szili Katalin elnökhelyettest arról kérdezte, milyen feladatokat jelent majd számára a tisztség, mely a maga nemében új poszt a pártban. A politikus kérdésünkre elmondta, hogy az új elnökség először hétfőn ülésezik, amikor a vezetőség a többi között az elnökhelyettesi feladatkör konkrét teendőit is meghatározza. Szili abban mindenesetre biztos, hogy érdemi feladatokat kíván vállalni a párt munkájában.

Juhász megtartja területeit

Juhász Ferenc alelnök megtartja korábbi területeit, mostantól azonban országos szinten foglalkozik majd biztonságpolitikával, nem pedig csupán a frakcióban. Nyilvánvalónak nevezte, hogy pártpolitikai teendői is adódni fognak, de hogy ez pontosan mi lesz, az számára is csak az első elnökségi ülést követően derül ki.

Lendvai lesz a párt médiapolitikusa

Lendvai Ildikó az Indexnek elmondta: ugyancsak megtartja a párt frakcióban már meglévő területét, így ő lesz az MSZP első számú médiapolitikusa. További területein még gondolkodni sem volt ideje, annyira meglepte új tisztsége. Szerinte ugyanis nem a papírforma jött be.

Az MSZP kongresszusa megválasztotta az elnökség tagjainak többségét. A procedúrában a számlálóbizottság először összesítette a beérkezett érvényes voksokat, majd azokat a jelölteket hirdette ki győztesnek, akik elérték a megválasztáshoz szükséges 50% plusz egy szavazatot. Az üdvözítő arány eléréséhez egy-egy jelöltnek minimum 245 voksot kellett magáénak tudnia, az összesen leadott 489 szavazatból.

Eszerint az elnökség tagja lett Lampert Mónika, Tóbiás József, Nagy Sándor, Hiller István, Újhelyi István és Nagy Nóra. Nagy, Újhelyi és Tóbiás személyében a párt alapszabálya által előírt ifjúsági kvótát sikerült betölteni Lamperth Mónika megválasztásával a női kvótát is letudhatta a kongresszus. Az alapszabály ugyanis azt írja elő: az elnökség tagjai közül legalább három-három tagnak nőnek, illetve 35 év alatti fiatalnak kell lennie.

Az első körben nem került az elnökségi tagok közé Szekeres Imre, Keleti György, Toller László, Tabajdi Csaba. A küldöttek továbbra is szavaznak és a várakozások szerint este nyolc órára a maradék négy elnökségi tagot is megválaszthatják a küldöttek. Az összesen 15 tagú elnökségnek automatikusan tagjai a megválasztott alelnökök, az elnök, illetve helyettese, valamint a parlamenti frakció mindenkori vezetője.