Géza
-12 °C
-4 °C

A Törzsasztalban Jánosi György

2003.08.28. 14:22
Az MSZP választmányi elnöke, János György lesz a Törzsasztal vendége pénteken 10 órakor. A politikus az elmúlt hetekben alaposan felbolygatta az állóvizet az MSZP-n belül, amikor felvetette, tisztázni kellene többek között utódja, Gyurcsány Ferenc sportminiszter ingatlanszerzését is. Kérdezzen Jánosi Györgytől!
Jánosi a legmagasabb pártfunkcionárius, aki bírálatot fogalmazott meg a kormánnyal szemben, amikor az elmúlt héten olyan nyilatkozatot tett, miszerint az MSZP-nek tisztáznia kell a sportminiszter, Gyurcsány Ferenc ingatlanügyeit és a "brókerügyet". Nyilatkozata a pártban vihart kavart, párttársai szerint ezzel a témával nem a sajtó nyilvánossága előtt kellett volna előhozakodnia. Ezután Medgyessy Péter miniszterelnök az MSZP elnökségének csütörtöki budapesti ülésén azt hangsúlyozta: meg kell őrizni a kormány és a szocialista párt morális alapját. A zárt tanácskozáson történteket ismertető Kovács László pártelnök pedig kijelentette: "a Magyar Szocialista Pártnak nincsenek ügyei". Amit pedig Gyurcsány Ferenc üzletemberként tett, az az üzleti morált érinti, és miniszteri feladataival nincs összefüggésben. Kovács elmondása szerint a sportminiszterrel kapcsolatos elnökségi állásponttal a testület ülésén jelen lévő Jánosi György is egyetértett.

Jánosinak a sok vitát kiváltó nyilatkozatával viszont sikerült elérnie, hogy a jövő héten a kormány és a párt vezetői egy asztalhoz üljenek, hogy "tiszta vizet öntsenek a pohárba".

Jánosi pozíciója a párton belül erős, még Kovács László pártelnöknek sem sikerült a tavaszi kongresszuson saját választmányi elnöki jelöltjét elfogadtatnia a párttal vele szemben. Az MSZP Jánosi Györgyre szavazott, később azonban mégis kiesett a pikszisből, elveszítette sportminiszteri pozícióját, helyére a "miniszterelnök embere", Gyurcsány Ferenc került.

Eljött a visszavágás ideje, vagy Jánosi valóban a pártért aggódik? Itt az alkalom, hogy ezt Ön is megkérdezze tőle.