Móric
14 °C
15 °C

Halottak napi menetrend

2002.11.01. 12:23
A temetők hétvégén este nyolcig vannak nyitva és az Új köztemető kívételével tilos behajtani autóval a sírkertekbe. A MÁV mentesítő vonatokkal igyekszik elkerülni a tumultust.
A budapesti temetők a halottak napi kegyeleti megemlékezések miatt a szokásosnál hosszabban tartanak nyitva; a közlekedés megkönnyítése érdekében a BKV különjáratokat, a MÁV pedig mentesítő vonatokat indít több szerelvénnyel országszerte, a nagyobb budapesti sírkertekhez vezető útvonalakon megállási tilalom érvényes. A budapesti temetők vasárnapig reggel 7-től 20 óráig tartanak nyitva.

Péntektől vasárnapig - a Fiumei úti Sírkert és az Új köztemető kivételével - nem szabad autóval behajtani a várhatóan nagy gyalogosforgalom miatt a temetőkbe.

Az Új köztemetőben szombatig díjmentesen hajthatnak be az autók. A több mint 200 hektáros Új köztemető belső forgalmának segítése érdekében pénteken, szombaton és vasárnap ingyenesen igénybe vehető mikrobuszokkal is lehet közlekedni.

A temetőirodákban vasárnapig a látogatók tájékoztatására ügyeletet tartanak a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. munkatársai. A BKV a munkaszüneti napokon a szokásosnál sűrűbben indítja a fővárosi temetőket érintő autóbuszokat, villamosokat és hat rendkívüli járatot is forgalomba állít.

A pesterzsébeti temetőhöz 19A jelzéssel 15-20 perces követési idővel járnak buszok péntektől vasárnapig. A rákoskeresztúri Új köztemetőt péntektől vasárnapig Rákoskeresztúr városközpontból a 15 percenként közlekedő Keresztúr-busszal lehet megközelíteni, a 7-10 percenként járó 68A jelzésű autóbusszal a Kőbánya-Kispest MÁV állomásról, a 6-10 percenként induló 95A jelzésűvel pedig a Baross térről.

A budafoki temetőhöz péntektől vasárnapig 58A jelzéssel 7-12 percenként jár autóbusz Budafokról, a Törley térről. A megyeri temetőt a 6-10 percenként az Újpest központból induló 30A jelzésű autóbusszal lehet megközelíteni. A temetőhöz a gyors 122-es autóbusszal is el lehet jutni, amely vasárnapig ideiglenesen megáll a megyeri sírkertnél.

A csepeli temetőhöz 38B jelzéssel indul autóbusz a Szent Imre térről péntektől vasárnapig 5-15 percenként. A munkaszüneti napokon nem közlekedő járatok közül péntek és vasárnap között 30 percenként jár a 118-as autóbusz. A MÁV több mentesítő vonatot is indít, a szerelvények pénteken és szombaton a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a megemlékezések alatt fokozottan figyeli a temetők közvetlen környezetét a gépjárműlopások- és feltörések megelőzése érdekében. A temetőkben nyitásától zárásig visszatérő ellenőrzéseket tartanak a kerületi rendőrkapitányságok. A BRFK arra kéri mindazokat, akik vonattal érkeznek Budapestre, hogy vegyék igénybe a pályaudvari érték- és csomagmegőrző szolgáltatásokat, és éberebben figyeljenek kézitáskában tartott értékeik védelmére.