Judit
2 °C
7 °C

Halottak napi menetrend

2002.11.01. 12:23
A temetők hétvégén este nyolcig vannak nyitva és az Új köztemető kívételével tilos behajtani autóval a sírkertekbe. A MÁV mentesítő vonatokkal igyekszik elkerülni a tumultust.
A budapesti temetők a halottak napi kegyeleti megemlékezések miatt a szokásosnál hosszabban tartanak nyitva; a közlekedés megkönnyítése érdekében a BKV különjáratokat, a MÁV pedig mentesítő vonatokat indít több szerelvénnyel országszerte, a nagyobb budapesti sírkertekhez vezető útvonalakon megállási tilalom érvényes. A budapesti temetők vasárnapig reggel 7-től 20 óráig tartanak nyitva.

Péntektől vasárnapig - a Fiumei úti Sírkert és az Új köztemető kivételével - nem szabad autóval behajtani a várhatóan nagy gyalogosforgalom miatt a temetőkbe.

Az Új köztemetőben szombatig díjmentesen hajthatnak be az autók. A több mint 200 hektáros Új köztemető belső forgalmának segítése érdekében pénteken, szombaton és vasárnap ingyenesen igénybe vehető mikrobuszokkal is lehet közlekedni.

A temetőirodákban vasárnapig a látogatók tájékoztatására ügyeletet tartanak a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. munkatársai. A BKV a munkaszüneti napokon a szokásosnál sűrűbben indítja a fővárosi temetőket érintő autóbuszokat, villamosokat és hat rendkívüli járatot is forgalomba állít.

A pesterzsébeti temetőhöz 19A jelzéssel 15-20 perces követési idővel járnak buszok péntektől vasárnapig. A rákoskeresztúri Új köztemetőt péntektől vasárnapig Rákoskeresztúr városközpontból a 15 percenként közlekedő Keresztúr-busszal lehet megközelíteni, a 7-10 percenként járó 68A jelzésű autóbusszal a Kőbánya-Kispest MÁV állomásról, a 6-10 percenként induló 95A jelzésűvel pedig a Baross térről.

A budafoki temetőhöz péntektől vasárnapig 58A jelzéssel 7-12 percenként jár autóbusz Budafokról, a Törley térről. A megyeri temetőt a 6-10 percenként az Újpest központból induló 30A jelzésű autóbusszal lehet megközelíteni. A temetőhöz a gyors 122-es autóbusszal is el lehet jutni, amely vasárnapig ideiglenesen megáll a megyeri sírkertnél.

A csepeli temetőhöz 38B jelzéssel indul autóbusz a Szent Imre térről péntektől vasárnapig 5-15 percenként. A munkaszüneti napokon nem közlekedő járatok közül péntek és vasárnap között 30 percenként jár a 118-as autóbusz. A MÁV több mentesítő vonatot is indít, a szerelvények pénteken és szombaton a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a megemlékezések alatt fokozottan figyeli a temetők közvetlen környezetét a gépjárműlopások- és feltörések megelőzése érdekében. A temetőkben nyitásától zárásig visszatérő ellenőrzéseket tartanak a kerületi rendőrkapitányságok. A BRFK arra kéri mindazokat, akik vonattal érkeznek Budapestre, hogy vegyék igénybe a pályaudvari érték- és csomagmegőrző szolgáltatásokat, és éberebben figyeljenek kézitáskában tartott értékeik védelmére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?