Országossá terebélyesedik az influenzajárvány

2001.01.25. 11:38
Az influenzaszerű megbetegedések száma egyre nő a nyugati megyékben, a vírus már az ország középső részét is fenyegeti. Csütörtökön két újabb iskola nem nyitotta meg a kapuit Tolnában és Baranyában. Bács-Kiskun megye egyik általános iskolája is bezárt, a főként 14 év alatti gyerekeket fenyegető megbetegedések miatt. Csongrád megye két településén dőlnek ágynak sorra az emberek. Az influenza terjedését az enyhülő időjárás nagymértékben elősegíti, így országos járványtól kell tartani.
Újabb iskolákat kellett bezárni csütörtön Tolna megyében - számolt be az Indexnek Brázay László megyei tiszti főorvos. Erre a lépésre azért volt szükség, mert a dombóvári és a kurdi általános iskolában a tanulók fele hiányzott. Szerdától az egyik szekszárdi iskola sem nyitotta meg kapuit, mert a 405 gyerekből 240-en betegedtek meg, de a kölesdi óvoda sem nyitott ki, ahol a 89 óvodásból csak 12 egészséges. A járvány azonban csak gócokban, egyes településeken üti fel a fejét.

Megyéről megyére terjed a vírus

Győr-Moson-Sopron megyében csütörtökön elrendelték az orvosok bejelentési kötelezettségét - nyilatkozta lapunknak Széles Klára, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. Egyre több iskolából jeleznek nagymértékű hiányzásokat, tanítási szünetet azonban nem kellett elrendelni.

Zala megyében még nem keresték fel tömegesen a rendelőket, ennek ellenére bevezették a bejelentési kötelezettséget. Udvari Gyöngyi, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője azt is elmondta, nagy az esélye annak, hogy influenzajárvány tör ki a megyében.

Az előző heti adatok alapján Veszprém megyében sem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, de Tóth Klára, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy ez változni fog.

Vas megyében eddig két iskolát és egy óvodát kellett bezárni. Kőszegen és Szombathelyen is sokan hiányoznak, Sorkifaludban pedig fontolgatják az iskola és az óvoda bezárását.

Közép-Magyarország is veszélyeztetett

Terjed a felső légúti megbetegedés Pest megyében is, az elmúlt héten tizenötezer esetet regisztráltak - tudta meg az MTI a megye helyettes tiszti főorvosától. Elsősorban Érd, Ráckeve és Százhalombatta fertőzött, különösen az iskolai tanulók körében gyakori a láz, a megfázás.

Bács-Kiskun megyében két községből jeleztek nagyobb megbetegedéseket. Hartán szerdától tanítási szünet van a helyi általános iskolában. Lehoczki Károly megyei tiszti főorvos tájékoztatása szerint az elmúlt héten több mint hatezer felsőlégúti megbetegedésből csak 127 volt influenzaszerű. Ez változni fog, de úgy gondolja, hogy nem emelkedik 500 fölé.

Csongrád megye két településéről is jeleztek csütörtökön tömeges megbetegedéseket - számolt be az Indexnek Nagy Zsuzsa, megyei tisztifőorvos. Zákányszéken és Csanádpalotán az utóbbi napokbal jóval többen keresték fel az orvosi rendelőket. Megtették a szükséges intézkedéseket: mintákat vettek, amelyből megpróbálják kimutatni az influenza vírust.

Az elmúlt héten 1510 légúti megbetegedést regisztráltak Fejér megyében, így húsz százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma - mondta el az Indexnek Zsiray Éva, a megye tiszti főorvos helyettese. A sárosdi iskolát a rengeteg hiányzó miatt be kellett zárni.

Baranyában hét, Somogy megyében mintegy tizenöt iskola nem nyitotta meg a kapuit. A tervek szerint hétfőn megkezdődik a tanítás.

Nincs értelme a tanításnak

Az iskolákat nem járványügyi szempontból zárják be, hanem azért, mert a rengeteg hiányzó miatt nincs értelme a tanításnak. A megyei ÁNTSZ így csak ajánlatot tehet, a végső döntés az iskola igazgatójának a kezében van. A bonyhádi általános iskolát ezért be sem zárták, annak ellenére, hogy a diákok kétharmada hiányzik.

Az elkövetkezendő napokban enyhülni fog az idő, a párás 5-7 fok rendkívül kedvező a vírus terjedésének. Országos járványtól kell tartanunk - vélekedik Tolna megye tiszti főorvosa.