Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Keletre tart az influenza

2001.02.07. 10:07
Budapesten egyre többen fordulnak az influenza tüneteivel orvoshoz, mégsem aggódik a fővárosi ÁNTSZ, mert a város lakosságához képest elhanyagolható a számuk. A Radnóti Miklós Gimnáziumban viszont attól félnek, hogy a szerdai felvételikre sokan nem tudnak elmenni betegség miatt. A Dunántúlon kinyitottak az iskolák, de Békés megye egyik falujában bezárták az óvodát. Az influenza lassan "átrakja központját" a keleti megyékbe.
Budapesten az elmúlt héten 6500 új megbetegedést jelentettek. Ütő István a fővárosi ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője ezt elhanyagolhatónak tekinti, mert még az influenzavírust sem tudták kimutatni. A legnagyobb mértékű iskolai hiányzás 20-25 százalékos, amit szintén nem tekint veszélyesnek a járványügy vezetője.

A Radnóti Miklós Gimnáziumban délután kettőkor kezdődnek a felvételi vizsgák. Az influenza miatt az egy hét múlva esedékes pótfelvételin sokkal több diákra számítanak - erősítette meg a Magyar Hírlap információit Réz Gáborné, az iskola igazgatója. Négy-ötszáz felvételizőből tíz-tizenöten szoktak lenni a pótfelvételin, de ez a szám most jóval magasabb lesz.

A Dunántúlon még mindig járvány van

Tolna megyében tovább növekedett a megbetegedések száma - mondta el az Indexnek Brázay László, a megye tiszti főorvosa. A lakosság több mint két százaléka, mintegy 5300 ember fertőződött meg az elmúlt héten. Minden iskolát kinyitottak, de a kórházak újszülött- és gyermekosztályán még mindig érvényes a látogatási tilalom. Dombóváron és Tamásiban kevesebben jelentek meg a körzeti orvosuknál, de Szekszárdon és Bonyhádon nőtt a betegek száma, és Pakson is megjelent a járvány.

Somogy megyéből ugyan kevesebb influenzás betegről érkezett jelentés, de számuk így is fél százalék fölötti. Szőllősy József, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője lapunknak elmondta, a vírus még mindig a 14 év alattiakat veszélyezteti, de már minden iskolát ki tudtak nyitni.

Békés megyében óvodát kellett bezárni

Békés megyében Gádorosról és Orosházáról jelentettek jelentős számú megbetegedést - tájékoztatta lapunkat Wagner Valéria, a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője. A Gádoroson vett két mintából az egyikben ki tudták mutatni az influenza A-típusát, de az orosháziakból nem.

Pusztaottlaka településen az óvodát be kellett zárni, mert tizennyolc gyerekből tizenhat ágynak dőltek. Szabó Miklós polgármester úgy tudja, hogy a kedden még egészséges két gyerek is megbetegedett, sőt az óvoda egyik kisegítője, és a dada is lázasan fekszik otthon. Az ötszázfős falu iskolájában a gyerekek egyharmada hiányzik, ezért annak a bezárásán is gondolkoznak. A helyi orvos a polgármesternek megerősítette a járvány kitörésének hírét.

Szőkefalvi Ildikó, Heves megye helyettes tiszti főorvosa az Indexnek elmondta, hogy az elmúlt héten a megyéjükben 995 influenzás beteget regisztráltak. Ez a lakosság 0,3 százaléka, így járványról nem beszélhetnek. Az esetek több mint harmincöt százalékában szövődmények is felléptek, főként hörgő- és arcüreggyulladás. Négy embert kórházba is kellett szállítani, közülük hárman hatvan éven felüliek voltak. A Budapestre küldött mintákból az influenza B-típusát mutatták ki. A vírus főként 14 alattiak körében terjed, de iskolát és óvodát nem kellett bezárni.