Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Útlezárással tiltakoztak az iskolabezárás ellen

2002.09.13. 14:06
Jászladányi szülők tehergépkocsikkal, személyautókkal és mezőgazdasági gépekkel zárták le a községbe vezető utat tiltakozásul amiatt, hogy a Megyei közgyűlés visszavonta a helyi alapítványi iskola működési engedélyét.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal augusztus 30-adikai döntésével vonta vissza az iskola működési engedélyét, így az érintett 210 gyermek - közöttük 27 roma származású - összesen egy napot járhatott ebbe az iskolába. A havonta 3000 forint tandíj megfizetését vállaló szülők sérelmezik, hogy nem élhetnek a törvény által biztosított szabad iskolaválasztási jogukkal.

A helyi cigány önkormányzat viszont az iskola beindítása ellen azzal érvelt, hogy az alapítványi intézmény kirekesztő jellegű és további hátrányt okoz azoknak a roma gyerekeknek, akiknek a szülei nem tudják megfizetni a tandíjat. Kállai László a cigány önkormányzat vezetője szerint az önkormánzat az alapítványi iskola létrehozásával csupán azt akarta elérni, hogy a cigány gyerekeket külön válasszák a többiektől

A demonstráció főszervezője Bagi Zsolt az MTI-nek elmondta, céljuk, hogy jövő év szeptemberéig valamennyi akadály elháruljon az intézmény működése elől. Hozzátette: addig is azt javasolják, hogy a cigány kisebbségi önkormányzat kezdeményezze az úgynevezett felzárkóztatási program hivatalos beindítását és igényeljék meg a hozzá járó állami támogatást.

A település önkormányzata úgy határozott, hogy keresetet nyújt be az alapítványi iskolát megszüntető határozat ellen, arra készülve, hogy egy év múlva valóban megkezdődhet a tanítás és a tanulás az új típusú oktatási intézményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!