Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Harmincmillióra perelik Magyar Bálintot

2006.05.16. 15:13
Csaknem 30 millió forint vagyoni kár megtérítéséért beperelte az oktatási minisztert a jászladányi Antal Mihály Alapítványi Általános Iskolát működtető alapítvány. Jászladányban 2002-ben felmerült a szegregáció gyanúja, ezért Magyar Bálint megakadályozta az iskola elindítását, a Legfelsőbb Bíróság szerint jogszerűtlenül.

A jászladányi Antal Mihály Alapítványi Általános Iskolát működtető Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány csaknem 30 millió forint vagyoni kár megtérítéséért beperelte az oktatási minisztert - közölte Dankó István, a település polgármestere.

Mint az elöljáró elmondta: 2002 szeptemberében, közvetlenül iskolakezdés előtt az oktatási tárca vezetője, Magyar Bálint visszavonta az iskola úgynevezett OM-azonosító számának kiadását, ezért az intézmény csak egy évvel később tudta megkezdeni tevékenységét. A Legfelsőbb Bíróság 2004 novemberében kimondta, hogy a miniszter jogszerűtlenül járt el.

Az alapítvány kuratóriuma azt követően kér kártérítést a tárcavezetőtől, hogy egy igazságügyi könyvszakértő megállapította az egy éves csúszás miatt keletkezett veszteséget - tette hozzá.

A polgármester jelezte, csupán anyagi kárról van szó, az erkölcsi veszteséget nem számszerűsítették. Megjegyezte: a perrel szándékosan megvárták az országgyűlési képviselő-választások végét. Nem akarták, hogy valaki az ügyüket kampánycélokra használja fel, mivel ebben az esetben szigorúan oktatáspolitikai szakmai kérdésről van szó - tette hozzá.

Dankó István tájékoztatása szerint hetekkel ezelőtt levélben peren kívüli egyezséget ajánlottak Magyar Bálintnak, de a miniszter nem válaszolt.

A Fővárosi Bíróságon tárgyalandó perben ismételten Kolláth György, az ismert alkotmányjogi szakértő képviseli az iskolát működtető alapítványt.

A jászladányi alapítványi iskola tevékenységét szinte alapítása óta figyelemmel kíséri a média, mivel a helyi romák egy csoportja a kötelezően megfizetendő tandíj miatt kirekesztőnek tartja az intézményt, és tiltakozik a létrehozása ellen. Az elmúlt években a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal már több pert indított az iskolának helyet biztosító önkormányzat ellen, de a bíróság eddig minden esetben jogszerűnek ítélte a bérbeadásról szóló helyhatósági határozatot.