Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óv a megyei főügyész a jászladányi ügyben

2002.11.15. 17:08
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség megállapítása szerint Jászladány jegyzője jogszerűen adta ki a helyi alapítványi általános iskola működési engedélyét, ugyanakkor a törvénysértőnek minősítette a megyei közigazgatási hivatal e tárgyban hozott megsemmisítő határozatát. Az iskolát ellenzők álláspontja változatlan.
Fekete Jenő, Jász-Nagykun-Szolnok megye főügyésze pénteken szolnoki sajtótájékoztatóján ismertette az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkárának kérelmére a Jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány létrehozásáról, illetve az ottani alapítványi iskola működéséről lefolytatott törvényességi vizsgálat megállapításait.

Emlékeztetett arra, hogy a közhasznú alapítvány az általa működtetett Antal Mihály nevét viselő általános iskola nyilvántartásba vételéért 2002 márciusában nyújtotta be kérelmét a jászladányi jegyzőhöz, aki kisebb jelentőségű hiánypótlás után 2002 áprilisában jogszerűen döntött az iskola nyilvántartásba vételéről. A vizsgálat azt is megállapította, hogy az iskola működési engedélyének kiadására irányuló jegyzői eljárás szintén megfelelt a törvényben előírt jogszabályoknak, jelesül a közoktatási törvény idevágó passzusainak.

Fekete Jenő jelezte: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal 2002. augusztus 30-án hozott határozatát - amelyben megsemmisítette Jászladány jegyzőjének határozatát - viszont törvénysértőnek találták, ezért a megyei főügyészség óvást nyújtott be a hivatalhoz e határozat hatályon kívül helyezése iránt.

Indoklás

A törvénysértést a főügyészség azzal indokolta: a megyei közigazgatási hivatal a határozat meghozatalakor figyelmen kívül hagyta a szerzett és gyakorlott jogok védelméhez fűződő, az államigazgatási eljárásban kötelező érvényű szabályt, miszerint felügyeleti intézkedés keretében a határozat nem változtatható meg és nem semmisíthető meg, ha az jóhiszeműen szerzett vagy gyakorolt jogot sértene.

Az ellenzők álláspontja változatlan
Kállai László a jászladányi cigány kisebbségi önkormányzat volt elnökének elmondása szerint legyen bármilyen jogi vizsgálat, és hozzanak bármilyen megállapításokat, az alapítványi általános iskola létrehozását ellenzők nem változtatnak véleményükön.

Kállai László leszögezte: álláspontjuk mellett azért tartanak ki, mert tiltakozásuk kezdete óta úgy gondolják, azok a cigánygyerekek, akiknek szülei képtelenek megfizetni a havi 3000 forintos tandíjat, hátrányba kerülnek a fizetős iskola beindulásával.

A főügyész hozzátette: a hivatal arra sem volt figyelemmel, hogy a közoktatási törvény értelmében a fenntartó iskolát tanítási évben nem szüntethet meg. Fekete Jenő közölte azt is, hogy a megyei közigazgatási hivatal a jegyző működési engedélyét megsemmisítő határozata nyomán bekövetkezett intézkedések miatt az alapítványi iskola pedagógusainak munkaviszonyát megszüntették. Ezért az intézmény már nem rendelkezik a szükséges személyi feltételekkel, így a működést engedélyező határozat jogszabálysértővé vált.

A következő tanévben indulhat az iskola

Tekintettel arra, hogy a közoktatási törvény szerint a fenntartó tanítási évben iskolát nem indíthat, a Jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési Oktatási Közhasznú Alapítvány az új működési engedély iránti kérelmét csak a 2003/2004 tanévre vonatkozóan nyújthatja be.

A főügyész aláhúzta, ha az alapítványi iskola nevelő-oktató munkájához a kellő személyi és tárgyi feltételek ismételten rendelkezésre állnak majd, a jászladányi jegyző jogszerűen rendelkezhet az intézmény működési engedélyének újbóli kiadásáról.