Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A jogsértő iskola mellett tüntettek Jászladányban

2002.09.10. 16:23
Tüntetést szervezett Jászladány lakóinak egy része a település főterén, hogy tiltakozzon a helyi alapítványi iskola bezárása ellen. Bagi László, jászladányi önkormányzati képviselő elmondta: a békés tüntetésen a megyei közigazgatási hivatal és az oktatási tárca döntése ellen tiltakoznak, amellyel bezáratták a mindössze egy napig működő iskolát.
A jászladányi alapítványi iskola megszüntetése ellen szervezett tiltakozáson Bagi László önkormányzati képviselő szerint a hivatal és a minisztérium eljárási hibákat követett el, ezért állásfoglalásuk jogsértő.

Mádl békítene

A tüntetéssel egy időben Mádl Ferenc fogadta a jászladányi polgármestert, a helyi cigány önkormányzat elnökét és a kisebbségi jogok országgyűlési biztosát. Kállai László, a cigány önkormányzat vezetője úgy véli: problémájukat - ami abból adódik, hogy az önkormányzat egy magániskola létrehozásával el akarta különíteni a cigány gyerekeket a többiektől - a köztársasági elnök segítségével tudják megnyugtatóan rendezni.

A szülök levelet írtak a miniszterelnöknek

A demonstráción megjelentek azok a szülők, akik az idei iskolaévre ebbe az intézménybe íratták be gyerekeiket. A település központjában tartott rendezvényen Bagi Zsolt helyi lakos, a szervezők egyike ismertette azt a levelet, amelyet az érintett szülők Medgyessy Péter miniszterelnöknek írtak.

A levélben kifejtik, hogy az alapítványi iskola működésének felfüggesztésével véleményük szerint megszűnt a törvényesség, miután az oktatási törvény a szülőknek biztosítja azt a jogot, hogy a lehető legjobb nevelést biztosítsák gyermekeiknek.

Bagi Zsolt emlékeztetett, hogy augusztus 22-én még 205 beiratkozott diákkal rendelkezett az iskola, volt működési engedélye, ám - mint fogalmazott - hirtelen, hazug rágalmak alapján, mindezt felső szinten megszüntették.

Ki magyar, ki roma?

Bagi Zsolt idézte a levélnek azt a részét, hogy a faluban senkinek sincs joga megállapítani, hogy ki magyar vagy roma származású, ha ezt az érintett önként be nem vallja.

Tóth Ibolya, az alapítványi iskola igazgatója arról beszélt, hogy a felvételikor senkit meg nem kérdeztek származásáról, és mindenkit felvettek, aki vállalta az intézmény által meghatározott feltételeket, többek között a havi 3000 forintos tandíj befizetését.

Szükségszerű volt az iskola indítása?

A demonstrálók többsége úgy látta, hogy az alapítványi iskola indítása szükségszerű volt, mert a faluból a tehetséges gyerekeket, jelenleg közel százat, más települések iskoláiba járatják. Sokan nem értették, hogy az ország több száz alapítványi iskolája közül miért pont ezt az egyet akarják megszüntetni.

A résztvevők közül többen megerősítették, a végsőkig kitartanak az alapítványi iskola mellett, és ha kell, nagyobb hatású tüntetésektől sem riadnak vissza. A demonstráció a déli órákban rendzavarás nélkül ért véget.