Mátyás
-6 °C
1 °C

Mulatságos online játék Orbánék szőlőjéről

2005.06.06. 13:39
Alighanem nagy karriert fog befutni az az amerikai domainről működő játék, amelyben Kékessy Dezső szerepét játszhatjuk el, és minél több bort, borpárlatot, szőlőt, és főként kapcsolati tőkét kell összegyűjtenünk. A játék végén hervasztóan demagóg következtetésre juttatnak minket a készítők, de addig is jó móka a Szőlőbánya.

Eddig csaknem kétezer látogatója volt a http://www.szuret.info/ weboldalnak, amelynek készítői saját bevallásuk szerint "az Orbán család gazdagodásának állítanak emléket". Az említett webhelyen szórakoztató, de repetitív játék formájában örökítették meg az Orbánné résztulajdonában állt Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kft. állami támogatáshoz jutását a feltehetően MSZP-szimpatizáns készítők.

A domain tulajdonosa egy magát Orbán Baráti Körnek nevező társaság, a kiválóan dizájnolt webhelyet május 31-én jegyeztették be az USA-ban, New Jerseyben.

Kékessyvel vagyunk?

A Szőlőbánya című játékban egy magyar gazdának öltözött, fehér szakállú férfival vagyunk, aki kísértetiesen emlékeztet Kékessy Dezsőre, Orbánné nagykövet üzlettársára az állami támogatáshoz jutott kft.-ben. A kalapos bácsi és Kékessy azonosságáról megoszlanak a vélemények, mert például ugyanúgy beleláthat az ember egy megöregedett Orbán Viktort vagy egy Matula bácsit. Nevezett öreg egy rugalmas lasszószerűséget markol, amellyel szőlőfürtöket, kisebb-nagyobb borosflaskákat, valamint borpárlatokat kell begyűjteni. A szőlőhegyen hever egy HUF feliratú, tömött pénzeszsák is, ennek azonban az első pályán ne dőljünk be, mert csak "kapcsolati tőkével" érdemes felmarkolni. A begyűjtött gyümölcsök és gyümölcsszármazékok pénzre válthatók, a feladat, hogy egy perc alatt 2001 forintot szedjünk össze.

Szabó Zoltán találta az Index Fórumán

"Hallottam már a játékról" - mondta az Indexnek Szabó Zoltán, az MSZP szőlőügyben illetékes képviselője. Mitöbb, a képviselő bukkant rá a játékra az Index vonatkozó fórumtopikjában, és azóta "terjeszti". Szabó szerint "elég nagy téttel le lehet fogadni, hogy nem Fidesz-szimpatizáns a készítő", de kérdésünkre azt is elmondta, nem az ő kezük van a dologban.

#alt#
Meggazdagodás után, hervasztás előtt

"Ha igazán őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, hogy ha a mi kezünk lenne a dologban, akkor is azt mondanám, hogy nem mi csináltuk, de most tényleg nem a mi kezünk van a dologban" - tréfálkozott Szabó.

A Fidesz nevében Révész Máriusz későbbre ígért reagálást, neki még tanulmányoznia kell a játékot.

A meggazdagodás természetrajza a készítők szerint

A játék elején érdemes rögtön a kis, sárga, borpárlatos üvegekre nyomulni, ezek érik ugyanis a legtöbb pénzt. A nagyméretű borosflaskák és a túl nagy szőlőfürtök fájdalmasan lelassítják a lasszózás-csáklyázás műveletét, az értékük pedig elenyésző ahhoz a hajtépő tehetetlenséghez képest, amit érzünk, miközben az öreg ráérősen csáklyázza a zsákmányt. A játék jól példázza, hogy mennyire éri meg Magyarországon borászkodni.

A teljesített szint után a westernfilm-hangulatú Kékessy-diszkontba jutunk, ahol pálinkát vásárolhatunk ezer forintért, hordó bort ötszázért, kapcsolati tőkét ötezerért. Ne dőljünk be a marketingnek, hanem pénzünket kuporgatva gyűjtsünk további pontokat a második pályán, és csak utána vegyük meg a diszkontban a kapcsolati tőkét. A harmadik szinten ugyanis minimális ügyességgel már felmarkolhatjuk a pénzeszsákot, amivel egy csapásra meggazdagodunk.

Szoci humor

Itt fájdalmasan demagóggá válik az eddig leleményes és szórakoztató játék, ugyanis a harmadik pályán a pénzeszsák megszerzése után egyből 38,5 millióra duzzad a vagyonunk, és a készítők igazi hervasztó politikusi humorról téve tanúbizonyságot rögtön példázattá emelik a játékot az alábbi szöveggel: "Ön nyert! Ön Orbán Viktor barátja és üzlettársa! Tagja lett annak a klubnak, akinek 4 évig Magyarországon mindent lehetett...".

Amennyiben a kapcsolatitőke-felhalmozás nem sikerült, mint e cikk lúzer szerzőjének, a következő szöveggel búcsúznak tőlünk: "Képtelen eladni a szőlőjét, borát támogatás híján. Ön tönkrement. Lévai Anikó 500-ért megvásárolta a földjét. Legyen hálás! Bye-bye."

#alt#
Felemelő politikai tanulság

Az Orbán Baráti Kör összegyűjtötte weboldalán a Lévai Anikó cégével kapcsolatos ÉS-cikkeket és dokumentumokat is; ezen kívül rákattinthatunk a 2000-es évek Hacsek és Sajó-bohózatainak színvonalát is alulról súroló, megphotoshoppolt moziplakátokra, például az "Orbán, a tolvajok fejedelme" vagy a sokat sejtető "Az ördög ügyvédje" címűre. (Igen, Orbán Viktor az Al Pacino.)

Tokaji borcsaták
2004 szeptemberében kiderült, az Orbánné 25 százalékos résztulajdonában álló borászati cég is kapott az SZDSZ-es Wekler Ferencéhez hasonló, vissza nem térítendő állami támogatást, mégpedig az Orbán-kormány idején és több mint negyvenmillió forint értékben. Orbán Viktor - miniszterelnöksége idején - részt vett a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. nevű cég taggyűlésein, és tanácsot adott a tulajdonosoknak, derült ki az Élet és Irodalom által közölt jegyzőkönyvekből. A taggyűléseken a támogatással kapcsolatban többek közt az is elhangzott a szájából, hogy: "Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet". Az ÉS cikksorozatából kiderült, hogy egy esetben a miniszterelnöki rezidencián tartották a taggyűlést. A Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. áprilisban helyreigazítási kérelmet nyújtott be a laphoz, a cikkeknek csak egyes részleteit kifogásolva, az ÉS azonban nem közölte a helyreigazítást. A lap ellen májusban pert indított a cég, és azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg: a kérdéses napokon nem is volt taggyűlés, így hiteles jegyzőkönyvek sem készülhettek. A bíróság elutasította a felperes keresetét, a cég ügyvédje közölte, fellebbez a döntés ellen.