Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Ismét menesztetné Lamperthet a Fidesz

2005.04.22. 12:57
A Fidesz újra Lamperth Mónika menesztésére szólította fel a miniszterelnököt. Répássy Róbert idézte a Magyar Nemzet pénteki számát, amely szerint Kulcsár Attila 2003 tavaszának végén, "személyes jó ismerősének", a belügyminiszter férjének közbenjárásával beszélt Ferenczi Lászlóval, aki akkoriban az Országos Rendőr-főkapitányságon a K and H ügy nyomozását is végző bűnügyi főosztályt vezette. Az MSZP szóvivője úgy reagált, ha Répássynak jogszabálysértésről van tudomása, teljesítse állampolgári kötelességét és tegyen feljelentést.

A Fidesz ismét Lamperth Mónika belügyminiszter felmentésére szólítja fel a kormányfőt, miután a Magyar Nemzet pénteki számában részleteket közölt Kulcsár Attila ügyészségi vallomásából, amelyben szerepelt Jegesy András, a tárca vezető férje és Ferenczi László, a BM helyettes államtitkára is, közölte Répássy Róbert sajtótájékoztatón

.

"Nincs remény az ügy tisztázására

"Amíg Lamperth Mónika felügyeli azt a rendőrséget, aminek éppen az lenne a feladata, hogy a férjének, vagy a helyettes államtitkárának az esetleges szerepét kivizsgálja a K and H ügyben, mi addig attól félünk, hogy a Lampert-Jegesy-Kulcsár Bermuda-háromszögben elveszik az igazság (...); addig semmi garancia nincs arra, hogy itt a K and H ügyben tisztázódni fog éppen a belügyminiszter asszony férjének, vagy éppen a helyettes államtitkárának a szerepe" - mondta a politikus.

Répássy Róbert emlékeztetett, hogy Gyurcsány Ferenc korábban közölte: ha az eljárás során bármilyen tény a tudomására jut, amelynek alapján feltételeznie kell, hogy kormányának bármely tagja és a jogi normákat be nem tartó személyek között nem megengedhető viszony állt fent, akkor cselekedni fog. "Miniszterelnök úr cselekedjen, itt az idő, hogy ezek alapján az új információk alapján a belügyminisztert eltávolítsa (...)" - jelentette ki. A politikus elmondta, a Magyar Nemzet szószerinti részleteket közölt a milliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila tanúvallomásából, amely szerint 2003 tavaszának végén, "személyes jó ismerősének", a belügyminiszter férjének közbenjárásával beszélt Ferenczi Lászlóval, aki akkoriban az Országos Rendőr-főkapitányságon a K and H ügy nyomozását is végző bűnügyi főosztályt vezette.

"Maffiamódszer"

A PSZÁF feljelentéséről és a vizsgálat eredményéről beszéltek egymással, közölte, idézve a jegyzőkönyv részletét, mely szerint "az egész rendőrségi ügynek is ugyanaz volt a célja, mint a sajtókampánynak, azaz, hogy ellehetetlenítsék a PSZÁF vizsgálatát". Répássy kitért rá, a közölt vallomásban szerepel az is, hogy Jegesy András a maffiaellenes központ vezetőjén, Bácskai Jánoson keresztül üzent a Bécsben tartózkodó Kulcsár Attilának, hogy "meg ne próbáljon hazamenni".

Répássy Róbert szerint mindez "meglehetősen emlékeztet a maffia módszereire". A fideszes politikus úgy véli, a nyilvánosságra került vallomásrészletek megmagyarázzák, hogy miért kellett Szász Károlyt, a PSZÁF vezetőjét eltávolítani posztjáról. "Ha mindez igaz, akkor ennek egyenes következménye az, hogy Kulcsár Attila tájékoztatta a rendőrséget arról, hogy milyen nyomon van a PSZÁF, milyen ügyet vizsgál" - mondta a politikus. Mint mondta, Kulcsár Attila vallomását alátámasztja, hogy Lamperth, Jegesy és Ferenczi egyaránt Kaposvárról származik. Hozzátette, nem tudja, hogy az újság miként jutott az iratokhoz.

A Magyar Nemzet című napilap ügyiratszámmal megjelölt, ügyészségi kihallgatási jegyzőkönyvekből, valamint A Nemzeti Nyomozó Iroda megrendelésére készült iratokból származó idézetekként közölte egyebek között azt, hogy Kulcsár Attila vallomása szerint Jegesy András ügyvédi irodájának szerződése volt a Britton Kft.-vel.

Nyakó: Orbán és Áder is mondjon le

"Érdekes gondolatkísérlet, amellyel Répássy Róbert képviselőtársam kísérletezik, de menjünk végig az ő logikáján. Ha a lapinformációk igazak Orbán Viktor volt miniszterelnök üzleti tárgyaláson vett részt Kanadában egy hokimeccsen, s a jegybiznisz megkoronázásaként a volt kormányfő koccintott a K&H-ügy egyik fő gyanúsítottjával, ergo Répássy Róbert gondolatmenete szerint Orbán Viktor mondjon le" - reagált a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra Nyakó István.

Az MSZP szóvivője leszögezte, Áder Jánossal is találkozott Kulcsár Attila, tehát Répássy logikája szerint ő is mondjon le. "Egyébként véleményünk szerint nem történt más, mint az, hogy az ügyészség hivatalos lapjának, a Magyar Nemzetnek az írása alapján a Fidesz kommunikáció megpróbál egy tavalyi történetet újként, frissként, szenzációként beállítani". A tavalyi történetnek egyébként több jogkövetkezménye volt, a Fideszre nézve, s ezekkel "úgy tudom ,most is számolhat". Nyakó emlékeztetett arra, hogy az ügyben megvádoltak éltek azokkal a jogi lehetőségekkel, amelyekkel például Orbán Viktor szőlősgazda nem.

A szóvivő feltételezése szerint azért éltek e lehetőségekkel, mert tudták, hogy igazuk van. "Úgy tűnik, hogy miután tisztázni nem tudják a tokaji ügyeket, földjük van elég, eső is esett, így most sárral dobálnak másokat.". Nyakó szerint komoly erők mozdultak meg az ügyben: egy országos napilap, Kulcsár Attila gyanúsított és egy az inkognitójára mindig kényes Vallomásokat Forgalmazó Kft. Nyakó közölte, ha Répássynak tudomása van arról, hogytörvéjnysértés történt, éljen állampolgári kötelezettségével és legyen hű képviselői esküjéhez és tegyen feljelentést. "Ha nem teszi, ez is árulkodik valamiről, és hogy miről azt mindenkinek a fantáziájára bízom" - nyilatkozta az MSZP szóvivője.

Jegesy tagad

Valótlanságot állít, illetve valós tényeket hamis színben tüntet fel Répássy Róbert (Fidesz) országgyűlési képviselő - közölte az MTI-vel Lamperth Mónika férje, Jegesy András pénteken. "Mindezt azért teszi, hogy rajtam keresztül lejárassa a feleségemet, Lamperth Mónika belügyminisztert" - jelentette ki a kaposvári ügyvéd. Jegesy András pénteken ismételten hangsúlyozta: "soha nem dolgoztam a Britton Kft.-nek, azaz ezzel a kijelentésével Répássy Róbert valótlanságot állít".

Rejtő E. Tibor állítja, nem járt hokimeccsen
Rejtő E.Tibor, a KandH Bank volt vezérigazgatója szerint bankja fizette a kormánydelegáció kíséretében tett 1999-es kanadai útjának költségeit. "Az utazásom és ott tartózkodásom összes költségét a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. fizette. Magam részéről a látogatás meghatározó célja a Budapesti Gresham Four Seasons Szálloda felépítésének finanszírozásával kapcsolatos előszerződés aláírása

olt" - írta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a volt bankvezető Rejtő E. Tibor közleményében azt írja, a koccintás a szállodaszerződés ünnepélyes aláírását követően történt. "Bár kanadai állampolgár is vagyok, sem ezen kanadai tartózkodásom alkalmával, sem máskor jégkorongmérkőzésen nem jártam.

A fenti napilapok hamis tényállításai, valamint a valós tények hamis színben történő feltüntetése miatt haladéktalanul megteszem az összes lehetséges jogi lépést" - írja közleményében Rejtő E. Tibor.