Friderika
12 °C
29 °C

Készül a Kossuth téri műjéghűtő

2002.12.19. 16:31
Egy hűtőszekrény-elven működő gumiszőnyeg biztosítja az év utolsó heteiben a jeget a Parlament előtti korcsolyapályán. Az építkezés megkezdődött, teherautók szállítják a szükséges homokot. A kormányszóvivő helyettese szerint minden évben lesz majd műjégpálya a Kossuth téren.
A kormány karácsonyi ajándéka lesz Budapestnek az ingyenes műjégpálya az Országház parkolójában - nyilatkozta Keszhelyi András helyettes államtitkár újságíróknak az építkezés kezdetekor, csütörtökön.

Egyszerre háromszázan

A Kormányzati Kommunikációs Központ vezetője a Parlament előtt tartott tájékoztatóján elmondta: a jégpálya, amely tíz napon át lesz nyitva, 1800 négyzetméteres, egyszerre 300-an korcsolyázhatnak rajta. A jégpálya december 22-én, vasárnap 15 órakor nyílik, a Békés karácsonyt, Európa! című rendezvénnyel. Az ígértetek szerint a pálya mellett öltöző sátrakat is felállítanak a kivitelezők.

Minden évben lesz

Újságírói kérdésre válaszolva Keszthelyi András elmondta: a jégpálya felállítása és üzemeltetése 50 millió forintba kerül, amelyet a Szerencsejáték Rt. finanszíroz. A kommunikációs központ költségvetéséből eredetileg erre a célra szánt összeget jótékony célra fordítják majd - tette hozzá.
Keszthelyi András szólt arról, hogy szándékaik szerint ezentúl minden évben lesz műjégpálya a Parlament előtt. Hozzáfűzte: Magyarországon ez újdonság, de Európa számos városában, Brüsszelben, Koppenhágában, Bécsben és Kolozsváron régi hagyománya van a köztéri korcsolyázásnak, Budapesten pedig az ország többi településéhez hasonlóan kevesebb a jégpálya, mint amennyit az ifjúság igényel.

Hűtőszekrény a téren

Az építési munkát, amely három napig tart, a kivitelezésre kiírt meghívásos pályázat nyertese, a budapesti Szín-Lap Bt. végzi. Az építő cég 400 köbméter homokkal fedte le a tér burkolatát, és a homokágyra fektetik azt az 1800 négyzetméteres különleges gumiszőnyeget, amilyet Magyarországon még nem használtak ilyen célra. A gumiszőnyeg, amelynek celláiban hűtőfolyadék kering és a hozzá tartozó, a hűtőszekrény elvén működő szerkezet Ausztriából érkezett.