Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Készül a Kossuth téri műjéghűtő

2002.12.19. 16:31
Egy hűtőszekrény-elven működő gumiszőnyeg biztosítja az év utolsó heteiben a jeget a Parlament előtti korcsolyapályán. Az építkezés megkezdődött, teherautók szállítják a szükséges homokot. A kormányszóvivő helyettese szerint minden évben lesz majd műjégpálya a Kossuth téren.
A kormány karácsonyi ajándéka lesz Budapestnek az ingyenes műjégpálya az Országház parkolójában - nyilatkozta Keszhelyi András helyettes államtitkár újságíróknak az építkezés kezdetekor, csütörtökön.

Egyszerre háromszázan

A Kormányzati Kommunikációs Központ vezetője a Parlament előtt tartott tájékoztatóján elmondta: a jégpálya, amely tíz napon át lesz nyitva, 1800 négyzetméteres, egyszerre 300-an korcsolyázhatnak rajta. A jégpálya december 22-én, vasárnap 15 órakor nyílik, a Békés karácsonyt, Európa! című rendezvénnyel. Az ígértetek szerint a pálya mellett öltöző sátrakat is felállítanak a kivitelezők.

Minden évben lesz

Újságírói kérdésre válaszolva Keszthelyi András elmondta: a jégpálya felállítása és üzemeltetése 50 millió forintba kerül, amelyet a Szerencsejáték Rt. finanszíroz. A kommunikációs központ költségvetéséből eredetileg erre a célra szánt összeget jótékony célra fordítják majd - tette hozzá.
Keszthelyi András szólt arról, hogy szándékaik szerint ezentúl minden évben lesz műjégpálya a Parlament előtt. Hozzáfűzte: Magyarországon ez újdonság, de Európa számos városában, Brüsszelben, Koppenhágában, Bécsben és Kolozsváron régi hagyománya van a köztéri korcsolyázásnak, Budapesten pedig az ország többi településéhez hasonlóan kevesebb a jégpálya, mint amennyit az ifjúság igényel.

Hűtőszekrény a téren

Az építési munkát, amely három napig tart, a kivitelezésre kiírt meghívásos pályázat nyertese, a budapesti Szín-Lap Bt. végzi. Az építő cég 400 köbméter homokkal fedte le a tér burkolatát, és a homokágyra fektetik azt az 1800 négyzetméteres különleges gumiszőnyeget, amilyet Magyarországon még nem használtak ilyen célra. A gumiszőnyeg, amelynek celláiban hűtőfolyadék kering és a hozzá tartozó, a hűtőszekrény elvén működő szerkezet Ausztriából érkezett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?