Auguszta
-7 °C
0 °C

Az MSZP szerint nincs folt Medgyessy múltjában

2002.08.12. 19:52
A miniszterelnök titkosszolgálati tevékenysége nem ütközött sem jogszabályba, sem erkölcsi normába, elősegítette az ország alapvető pénzügyi érdekeinek érvényesítését, az azt veszélyeztető nemzetbiztonsági kockázatok bekövetkezésének megelőzését - többek között ezt tartalmazza az a jelentéstervezet, amelyet a Medgyessy-bizottság három szocialista résztvevője, Toller László, Vadai Ágnes és Wiener György készített.
A dokumentumot Toller László, a testület alelnöke juttatta el az MTI-nek a Medgyessy Péter miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság hétfői ülését követően. Balogh László (MDF), a testület elnöke közölte: tanulmányozni fogja a szöveget. A bizottságnak - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - augusztus 15-én kell befejeznie munkáját.

Másolatok kerültek a Magyar Nemzethez

Az MSZP jelentéstervezete megállapítja: nem zárható ki, hogy az 1989-90-es években jegyzőkönyvvezetés nélkül történt iratmegsemmisítések és selejtezések során esetleg jogellenesen illetéktelen személyek birtokába kerültek szt-állományra vonatkozó egyes okmányok, dokumentumok. "Valószínűsíthető, hogy a BM parancsnyilvántartó könyvében elhelyezett, aláírással ellátott fedőszámos okmányok másolatait hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzet" - áll a szövegben.

Az is szerepel a dokumentumban, hogy a Magyar Nemzet június 19-i számában közzétett második dokumentum valódiságát alátámasztó adat nem keletkezett a vizsgálat során. Mint ismeretes a napilap egy olyan, állítólag 1976-ban kelt és Medgyessy által szignált dokumentumot is közölt, amely azt veszi sorra: "kik jöhetnek számba egy esetleges ellenforradalmi megmozdulásban".

Nem működött együtt hálózati személyekkel

A szocialista tervezet szerint egyértelműen megállapítható: nem keletkeztek arra utaló adatok, hogy a miniszterelnök, mint hivatásos állományú szigorúan titkos tiszt szakértői, szaktanácsadói, értékelő, elemző tevékenységen túl más kémelhárítási, vagy más állambiztonsági feladatokat is végzett volna, vagy hálózati személyek beszervezésében, annak előkészítésében, hálózati személyekkel való kapcsolattartásban közreműködött volna.

A szöveg kiemeli, hogy különösen fontos volt Medgyessy Péter azon - 1978 és 1982 közötti - tevékenysége, amely az ország valutahelyzetével, valutatartalékaival, a túlzott mértékű hitelfelvételek kockázataival és az IMF-be való felvétel következményeivel kapcsolatos elemző, értékelő munka volt. A jelentéstervezet arra is kitér, hogy a miniszterelnök titoktartási kötelezettségére tekintettel nem beszélt konkrétan korábbi titkosszolgálati tevékenységéről, ám egy lapinterjúban, valamint az MSZP elnöksége és választmánya előtt 2002. májusában utalt titkosszolgálati múltjára.

Teljes körűen feltárt a múlt

"A vizsgálóbizottság rendelkezésére álló adatok szerint a miniszterelnök titkosszolgálati múltjára vonatkozó dokumentumok nyilvánosságra hozását követően nem jelentkeztek a Magyar Köztársaság nemzetközi tekintélyét hátrányosan befolyásoló következmények" - szerepel az anyagban.

Az MSZP képviselőinek megállapítása szerint a vizsgálóbizottság eredményes munkát végzett, "a keletkezett dokumentumok és a meghallgatások révén teljes körűen feltárásra tisztázásra kerültek a miniszterelnök titkosszolgálati múltjával kapcsolatban az országgyűlési határozatban megjelölt kérdések". A szocialisták szerint ennek megfelelően nem szükséges további kormányzati, parlamenti, illetve más intézkedés kezdeményezése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!