Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Szocialista miniszterelnök-jelöltek napokon belül

2001.03.30. 20:10
A budapesti küldöttek javasolják a miniszterelnök-jelölő kongreszus június végi összehívását és felszólítják a párt szervezeteit és választókerületi társulásait, hogy a júniusi időpontig döntsenek az egyéni országgyűlési képviselőjelöltek személyéről és a megyei listákról. A küldöttértekezleten nem szavaztak meg konkrét miniszterelnök-jelöltet, mert - mint Kovács László pártelnök sajtótájékoztatón elmondta - egyelőre nem tisztázott a sajtóban felmerült lehetséges jelöltek köre. Az ülésen felszólalt Horn Gyula, volt miniszterelnök is, aki kijelentette, nem indul a miniszterelnöki jelöltségért.
Még tartott a budapesti küldöttek megbeszélése, amikor Kovács László pártelnök és Mandúr László, a párt budapesti szervezetének elnöke sajtótájékoztatón ismertette az ülés határozati javaslatát. Eszerint a fővárosi küldöttek egyetértenek az országos elnökség korábbi döntésével és támogatják, hogy a június végi kongresszuson megnevezzék az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. Mandúr szerint erre azért van szükség, mert "hosszabb kampány várható, ami tulajdonképpen már el is kezdődött".

A gyűlésen a budapesti jelöltek szorgalmazták: az országos választási listát is össze kell állítani a júniusi dátumig, ebben a kérdésben azonban - országos szinten - nincs egyetértés a párton belül. A megyei szervezetek ugyanis nincsenek felkészülve a jelöltállításra, a fővárosi szocialisták viszont úgy fogalmaztak: ők elkészülnek a listával június végéig. A kérésről a szombati választmányi ülésen várhatóan végleges döntést hoznak.

Horn nem akar kormányfőjelölt lenni

A gyűlésen felszólalt Horn Gyula, volt miniszterelnök is, aki a sajtóban nyilvánosságot kapott találgatásoknak igyekezett végére járni, amikor kijelentette: nem akar miniszterelnök-jelölt lenni. A volt kormányfő ugyanakkor biztosította a párt vezetését: mindent megtesz a választási győzelem érdekében, és együttműködik a szocialista vezetéssel. Horn beszédében sérelmezte, hogy "a jelenlegi kormány a magyar demokrácia történetében először a stafétabot átvételekor nem köszönte meg elődjének a megelőző négy év sikereit".

Nevek nem hangzottak el

Kovács László fontosnak tartotta leszögezni: napokon belül felveszik a kapcsolatot a lehetséges jelöltekkel, egyelőre azonban nem tud neveket mondani, mert még nem dőlt el véglegesen, ki vállalja és ki nem vállalja a jelölést. Mint elmondta: a leendő jelöltnek fontos szerepe lesz az országos választási lista kialakításában is.

Az elnök hozzátette: "A már felmerült nevek mindegyike benne van a kalapban, de még tisztázásra vár, hogy ki vállalja és ki nem a jelölést. Eddig például Horn Gyula neve is gyakran elhangzott, ő viszont beszédében leszögezte: nem akar miniszterelnök-jelölt lenni" - fogalmazott Kovács.

Szombaton ülésezik az országos választmány

A szombati országos választmányi ülésen a tagok döntenek arról: hogyan és mikor készítsék el a párt választási listáját, megfogalmazzák javaslatukat az előrehozott kongresszussal kapcsolatban, és egyeztetik a lehetséges miniszterelnök-jelöltek listáját is az országos elnökség elképzeléseivel.  • Vennék
  • Hírek