Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Két jelentéstervezet a Medgyessy-bizottság előtt

2002.08.12. 07:14
A hétfői nap folyamán elkészül a Medgyessy-bizottság szakértőinek jelentéstervezete - nyilatkozta több hétfői napilapban Balogh László MDF-es bizottsági elnök. A Népszabadság szerint kész van már Toller László szocialista alelnök saját tervezete is. Közben tovább tart a testület két szakértőjének nemzetbiztonsági ellenőrzésével kapcsolatos polémia: Baloghot ugyanis nem tájékoztatták a vizsgálat eredményéről, noha a Népszabadság szerint az eredmény már pénteken megérkezett a házelnökhöz.
Két jelentéstervezetet is megvitathat hétfői ülésén a kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság. Az egyik dokumentumot a meghallgatások, illetve a beérkezett dokumentumok alapján állítják össze a testület szakértői - nyilatkozta a Népszabadságnak, illetve a Magyar Nemzetnek Balogh László. A Medgyessy-bizottság MDF-es elnöke a Magyar nemzetnek arról nyilatkozott, hogy a bizottság mandátumának csütörtöki megszünte előtt föltétlenül szükségesnek tartja Medgyessy Péter két, még élő tartótisztjének bizottsági meghallgatását.

A tisztek titoktartási kötelezettség alóli felmentését Balogh a kormányfő meghallgatása után már kezdeményezte. Toller László, a bizottság szocialista alelnöke is készített egy jelentéstervezetet a bizottság munkája alapján, erről szintén tárgyal a hétfőn újra ülésező Medgyessy-bizottság, a tervek szerint a két vázlatból készülne egy egységes szöveg.

Közben tovább folyik a nyilatkozatháború a Kiszely Gábor, illetve Gorka Sebestyén bizottsági szakértők C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésének eredményéről. A Népszabadság adta hírül elsőként, hogy a két szakértő "fennekadt" a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, mert nemzetbiztonsági kockázatot találtak mindkettőjük esetében. A napilap szerint Szili Katalin parlamenti házelnök már a múlthéten kézhez kapta az eredményeket, azok azonban egyelőre nem jutottak el Balogh Lászlóhoz. A politikus nyilatkozatában megerősítette: ha bebizonyosodik, hogy igaz a Népszabadság híre, és a szakértők fennakadtak az ellenőrzésen, akkor feljelentést tesz titoksértés miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!