Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két jelentéstervezet a Medgyessy-bizottság előtt

2002.08.12. 07:14
A hétfői nap folyamán elkészül a Medgyessy-bizottság szakértőinek jelentéstervezete - nyilatkozta több hétfői napilapban Balogh László MDF-es bizottsági elnök. A Népszabadság szerint kész van már Toller László szocialista alelnök saját tervezete is. Közben tovább tart a testület két szakértőjének nemzetbiztonsági ellenőrzésével kapcsolatos polémia: Baloghot ugyanis nem tájékoztatták a vizsgálat eredményéről, noha a Népszabadság szerint az eredmény már pénteken megérkezett a házelnökhöz.
Két jelentéstervezetet is megvitathat hétfői ülésén a kormányfő titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság. Az egyik dokumentumot a meghallgatások, illetve a beérkezett dokumentumok alapján állítják össze a testület szakértői - nyilatkozta a Népszabadságnak, illetve a Magyar Nemzetnek Balogh László. A Medgyessy-bizottság MDF-es elnöke a Magyar nemzetnek arról nyilatkozott, hogy a bizottság mandátumának csütörtöki megszünte előtt föltétlenül szükségesnek tartja Medgyessy Péter két, még élő tartótisztjének bizottsági meghallgatását.

A tisztek titoktartási kötelezettség alóli felmentését Balogh a kormányfő meghallgatása után már kezdeményezte. Toller László, a bizottság szocialista alelnöke is készített egy jelentéstervezetet a bizottság munkája alapján, erről szintén tárgyal a hétfőn újra ülésező Medgyessy-bizottság, a tervek szerint a két vázlatból készülne egy egységes szöveg.

Közben tovább folyik a nyilatkozatháború a Kiszely Gábor, illetve Gorka Sebestyén bizottsági szakértők C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésének eredményéről. A Népszabadság adta hírül elsőként, hogy a két szakértő "fennekadt" a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, mert nemzetbiztonsági kockázatot találtak mindkettőjük esetében. A napilap szerint Szili Katalin parlamenti házelnök már a múlthéten kézhez kapta az eredményeket, azok azonban egyelőre nem jutottak el Balogh Lászlóhoz. A politikus nyilatkozatában megerősítette: ha bebizonyosodik, hogy igaz a Népszabadság híre, és a szakértők fennakadtak az ellenőrzésen, akkor feljelentést tesz titoksértés miatt.